VID: Rīgas Centrāltirgus vadība ir daļēji vainojama kontrabandas izplatībā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvaldes direktors Edijs Ceipe skaidro, ka kontrabandas apkarošana gadu no gada uzlabojas, bet apkarot to pilnībā nav iespējams. Savukārt, kamēr pastāv kontrabanda, – apmierinātību no sabiedrības puses nevar gaidīt.

«Mēs neesam ieslīguši pašapmierinātībā. Ir vēl daudz darba kontrabandas apkarošanā,» norāda Ceipe. Viņš skaidro, kas šajos gados ir uzlabojies: «Akcīzes nodokļa ieņēmumi pērn un šogad ir pieauguši. Otrs faktors: mazumtirdzniecībā pieaudzis pārdoto preču (tabakas) apjoms. Tātad cilvēki vairāk pērk cigaretes veikalos, nevis kontrabandu. Apjoms, salīdzinot ar pērno gadu, pieaudzis par procentu. Tie ir ap 7 milj. cigarešu.»

VID nesen sācis kontrabandas cigarešu izplatības monitoringu, pārņemot kaimiņvalsts Igaunijas pieredzi. Latvijas varas struktūras, iepērkot kontrabandu Rīgas Centrāltirgū, konstatējušas, ka jūlijā nelegālo cigarešu «Winston» paciņas cena bija 2,2 eiro, bet septembrī jau 2,5 eiro. Tikmēr veikalos šo cigarešu cena ir 2,8 eiro.

«Nelegālo cigarešu cenu pieaugums ir tāpēc, ka pieaug šo rūpalu deficīts.

Praktiski jau cilvēkiem ir neizdevīgi pirkt nelegālās cigaretes, jo cena ir tuvu legālo cigarešu cenām,» uzskata Ceipe.

Papildus katru gadu visās tiesībsargājošās struktūrās pieaug konfiscētās kontrabandas apjoms, gan tabakas, gan alkohola, gan degvielas, kas ir pozitīvs rādītājs.

Šogad astoņos mēnešos ir izņemtas vairāk nekā 130 miljoni cigarešu. Pērn visa gada laikā tika izņemti tuvu 100 miljoniem.

VID kritizē Rīgas Centrāltirgus vadības darbu kontrabandas apkarošanā

«Rīgas Centrāltirgus vadība uzskata, ka kontrabandas izplatība tirgus teritorijā, viņu iznomātajās tirdzniecības vietās nav viņu atbildība. Bet tas ir strīdīgs jautājums,» uzskata Muitas policijas direktors.

Policijas darbu Ceipe vērtē atzinīgi, jo pieaudzis reidu skaits. Tomēr, lai kontrabandas izplatītājiem piespriestu nopietnu sodu, trūkst pietiekama konfiscētās kontrabandas apjoma.

Tāpēc pieķertās personas tiek sodītas administratīvi. Viņaprāt, sodi par kontrabandas tirgošanu ir pārāk maigi.

Viņš piemin, ka pagājušonedēļ tika notverta persona, kas piegādāja kontrabandas cigaretes tirgū esošiem izplatītājiem. Šajā operācijā piedalījās VID Muitas policija. Protams, vēlāk lieta tika nodota Valsts policijai.

Ceipe norāda, ka kontrabandisti ir ļoti piesardzīgi.

Gadījumos, ja redz policiju vai aizdomīgas personas, nelegālā prece tiek pamesta vai noslēpta,

tirgoņi ātri brīdina aroda brāļus un pazūd no notikuma vietas.

Kopējā kontrabandas apgrozība Eiropā nav citāda kā Latvijā

Muitas policijas priekšnieks skaidro, ka visā Eiropā kontrabandas izplatība ir paliela. Tai pašā Somijā, kam ir augsti attīstīta ekonomika, pētījumi liecina, ka kontrabandu patērē vidēji 20% iedzīvotāju.

Tomēr šis nav arguments, lai mazinātu Latvijas atbildību kontrabandas izplatībā,

uzsver Ceipe. «Mūsu lielākais apgrūtinājums ir samērā plašā robeža ar Baltkrieviju, kur tiek ražots milzīgā daudzumā - paši baltkrievi nespēj patērēt tik, cik saražo.»

Veidi, kā kontrabanda nokļūst Latvijā, nav diži mainījušies. Kontrabandisti izmanto mūsdienu tehnoloģijas un ir izdomas bagāti: preces ieved ar tālvadības iekārtām, slēpj vilcienu vagonos zem akmeņoglēm (robežsargi un muitas darbinieki vārda tiešā nozīmē strādā melnām mutēm, lai nelegālās preces atrastu), slēpj zem iebūvētām grīdām, iekārtās, ko nemaz nevar tā vienkārši uzlauzt, utt.

Kā piemērs tiek minēts, ka katru dienu tiek pārbaudīti ap 20 vilcieniem, kam katram ir ap 60 vagonu. Katru nedēļu vilcienu vagonos tiek atrasta kontrabanda.

«Nelegālās cigaretes ne tikai ieved, bet arī ražo nelegālās un ik pa reizei legālās cigarešu ražotnēs Latvijā,» stāsta Muitas policijas direktors Edijs Ceipe.

Nākamais gads solās būs nelabvēlīgs kontrabandistiem

«2016. gadā Latvijas zemes robeža tiks apbūvēta ar mūsdienīgām skeneru iekārtām. Muitas kontrolei būs pieejami nepieciešamie platformu un ass svari, bagāžu rentgens utt.,» uzsver Ceipe.

Savukārt VID plānos ir attīstīt IT infrastruktūru jeb informācijas sistēmu, lai no papīra darbiem pārietu uz elektronisko vidi: «Tiks pilnībā nodrošināta robežsardzes procesu dokumentēšana elektroniski.»

Finanšu policija kopumā pērn un šogad par aizdomās turamām kontrabandas ievešanā Latvijas teritorijā atzina deviņas Muitas amatpersonas. Muitas policijas redzeslokā pašlaik ir trīs muitnieki un viens robežsargs par epizodi 2. jūnijā, kad bez jebkādiem šķēršļiem Latvijā iebrauca divas pilnas kravas automašīnas ar kontrabandas cigaretēm. Kontrabandas apjoms 32 miljoni cigarešu, kuru vērtība 5 miljoni eiro.

Pēc Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālās asociācijas pētījuma datiem, kā ziņo Ceipe,

Latvija kopumā kontrabandas realizācijas dēļ vidēji gadā zaudē ap 70 miljoniem eiro.

Interesants fakts, ka tabakas ražotāju nozares asociācija nevēlas pētījumu veikšanā sadarboties ar Valsts ieņēmumu dienestu. Šā iemesla dēļ, pētījuma dati nav pilnībā ticami, uzskata Muitas policijas direktors.

Ceipes prāt, lai novērstu kontrabandas tirdzniecību, kontrabandas tirgoņiem ir jāiedveš bailes ar lielākiem sodiem. Pašreiz sabiedrībā valda uzskats, ka kontrabandisti pēc noziegumu izdarīšanas atrodas brīvībā. Tomēr galvenais iemesls - ilgie tiesu procesi, kas ievelkas līdz pat četriem gadiem. Papildu faktors - vidēji 30% sabiedrības kontrabandas tirdzniecību uzskata par nesodāmu, bet 15% pauž, ka valstij pret kontrabandas izplatību jābūt pielaidīgākai. «Šīs ir tās mentālās barjeras, kas sabiedrībai ir jāpārvar,» iestarpina Valsts ieņēmumu dienesta Muitas policijas direktors.

Intervijas pilnā versija

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu