Obama apsver ASV karavīru pārvietošanu tuvāk frontes līnijām Irākā un Sīrijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidenta Baraka Obamas nacionālās drošības padomnieki ieteikuši pārvietot ASV karavīrus tuvāk frontes līnijām Irākā un Sīrijā, atsaucoties uz amatpersonām, ziņo laikraksts «Washington Post».

Ierosinātie pasākumi paredz pirmo reizi izvietot Sīrijas teritorijā ierobežotu skaitu īpašo spēku karavīru un pārvietot ASV militāros padomniekus Irākā tuvāk konflikta zonām.

«Washington Post» norādīja, ka padomnieki ar šiem ierosinājumiem nākuši klajā laikā, kad ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters arvien aktīvāk mudina armiju piedāvāt jaunus variantus militārās klātbūtnes palielināšanai Irākā, Sīrijā un Afganistānā.

Tomēr kāda amatpersona laikrakstam norādīja, ka izmaiņas būtu jāapstiprina Obamam, kurš lēmumu varētu pieņemt jau šonedēļ un izšķirties nemainīt pašreizējo darbības kursu.

Amatpersonas atklāja, ka pašreiz tiek diskutēts par neliela skaita karavīru izvietošanu.

Padomnieki ar šādiem ierosinājumiem nākuši klajā pēc prezidenta lūguma, un tie atspoguļo Baltā nama bažas par Irākas un Sīrijas konfliktiem un cīņu pret teroristu grupējumu «Islāma valsts». Amatpersonas bažījas, ka šis process pašlaik ir lielā mērā sastindzis un nevirzās pozitīvā virzienā.

Obamam iesniegtos ierosinājumus izstrādāja lauka komandieri, un tos pēdējo nedēļu laikā izsvēra prezidenta augstākie padomnieki, tostarp Kārters un valsts sekretārs Džons Kerijs.

Visdārgākos un ambiciozākos pasākumus, piemēram lidojumu aizlieguma zonas un buferzonas, kas prasītu tūkstošiem karavīru civiliedzīvotāju efektīvai aizsardzības, neviens no Obamas augstākajiem padomniekiem neatbalstīja.

Savukārt bijusī ASV valsts sekretāre un Demokrātu partijas galvenā Baltā nama kandidāte Hilarija Klintone paudusi atbalstu lidojumu aizlieguma zonas izveidošanai.

Vairākas augsta ranga ASV amatpersonas brīdinājušas, ka šāds solis riskētu nostādīt ASV tiešā konfliktā ar Sīrijas režīmu un Krievijas un Irānas spēkiem, kas atbalsta Damasku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu