Ādažu bāzē ar vilcējiem nogādās operācijā «Atlantic Resolve» iesaistītos ASV tankus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/photos/latvijas_armija, Normunds Mežiņš

Ādažu bāzē ar vilcējiem šodien tiks transportēti operācijā «Atlantic Resolve» iesaistītie ASV tanki «Abrams», informēja Aizsardzības ministrija.

Savukārt rīt, 28.oktobrī pa dzelzceļu uz Garkalnes staciju tiks nogādāti ASV bruņutransportieri «Bradley», kuri uz Ādažu bāzi dosies 29.oktobrī.

Jau pagājušā nedēļā un vakar caur Latviju uz Lietuvu un Igauniju tika nogādāta šajā operācijā iesaistītā ASV bruņoto spēku militārā tehnika.

AM arī norāda, ka 30.oktobrī no Garkalnes stacijas pa dzelzceļu uz Vāciju tiks transportēta Vācijas bruņoto spēku militārā tehnika.

Bruņotie spēki atvainojas par sagādātajām neērtībām un lūdz ar izpratni izturēties pret iespējamajiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties sakarā ar palielinātu militārās tehnikas pārvietošanos pa autoceļiem.

Jau ziņots, ka sabiedrotie jau kopš pagājušā gada nosūta savus karavīrus, lai stiprinātu Latvijas un Baltijas drošību.

Šobrīd Ādažos savus dienesta pienākumus pilda vairāk nekā 150 karavīru no ASV 173.kājnieku brigādes 503.kājnieku pulka 1.bataljona, kas ieradās Ādažos jūnijā operācijas «Atlantic Resolve» gaitā un uzturēsies šeit līdz novembrim, kad notiks nākamā rotācija. Šī vienība bija bez bruņutehnikas, taču ASV tanki jau vairākkārt bijuši Latvijā.

Saskaņā ar ASV amatpersonu paziņoto ASV savus karavīrus Latvijā rotācijas kārtībā nodrošinās tik ilgi, cik nepieciešams.

Oktobra sākumā Latvijā ieradās arī Vācijas Bruņoto spēku 37.mehanizētās kājnieku brigādes vienība no Saksijas, kas šeit uzturēsies līdz novembra vidum, lai piedalītos militārās mācībās un treniņos kopā ar Latvijas un citu sabiedroto valstu karavīriem.

Maijā Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē ieradās vairāk nekā 70 ASV karavīru ar sešiem helikopteriem UH-60 «Black Hawk». Viņi Latvijā piedalās kopīgos treniņos ar Nacionālo bruņoto spēku karavīriem un sniedz atbalstu vairākās starptautiskajās militārajās mācībās. Kaujas helikopteru bataljons atradīsies Lielvārdē līdz novembra beigām.

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters jūnija beigās Tallinā apliecināja, ka ASV arī uz laiku izvietos vienas bruņotās brigādes kaujas vienības transportlīdzekļus un palīgaprīkojumu Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs. Šajā Eiropas pārvietošanas aktivitātē ir tanki, kājnieku kaujas mašīnas, artilērija. Igaunija, kā arī Lietuva, Latvija, Bulgārija, Rumānija un Polija ir piekritušas uzņemt bataljonam nepieciešamā ekipējuma apjomu, kas tiks pārvietots pa reģionu mācībām un vingrinājumiem.

Pirmā ASV smagā militārā tehnika Latvijā varētu tikt izvietota nākamā gada beigās, septembra beigās Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» pastāstīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu