Mīkstčauļi Zemessardzē var kļūt par lieliskiem komandieriem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējā laikā Zemessardzē iestājies rekordliels jaunu biedru skaits. Tāpēc portāls TVNET skaidroja, kādiem kritērijiem zemessargiem jāatbilst un kādam jābūt viņu veselības stāvoklim. Gadījies, ka dienesta sākumā cilvēks ir fiziski vājš, bet laika gaitā kļūst par labu zemessargu un pat lielisku komandieri.

Vajadzīga motivācija

Zemessardzes Studentu bataljona mediķe Tatjana Liepkalne sarunā ar TVNET pastāstīja, ka pats galvenais kritērijs, lai cilvēks varētu iestāties Zemessardzē, ir motivācija: «Ir jābūt motivācijai!»

Dažkārt dienestam piesakās jauni cilvēki, kas ir «nekādi» - fiziski vāji, nevarīgi, bāli un kusli. Tad mediķe viņiem saka:

Ja tu gribi būt vīrs, tēvs, karavīrs un aizstāvis, tev jāmobilizējas!

Viņa iesaka cilvēkiem vairāk kustēties un sportot.

Novērots, ka daļa mīkstčauļu dienestu pamet, bet dažos gadījumos no «memmesdēliņiem» izveidojas lieliski komandieri.

Foto: flickr.com/photos/studentu-bataljona-zemessargi/

Vairāk jāsporto!

Tāpat svarīgs kritērijs, iestājoties Zemessardzē, ir cilvēka veselība. Tā ne visiem pretendentiem ir tik spoža, kā gribētos. Daļā gadījumu tas saistīts ar to, ka mūsdienās vairāk jauniešu laiku pavada pie datoriem un telefoniem, nevis sportojot, kā tas bija agrāk.

Mediķe pastāstīja par kādu interesantu gadījumu. Vīrietis, kuram ir iedzimts abu roku pirkstu falangu trūkums, vēlējās iestāties Zemessardzē. Neskatoties uz fizisko nepilnību, Liepkalne viņa acīs saredzēja ļoti lielu vēlmi un degsmi. Tāpēc viņa iedvesmoja un iedrošināja vīrieti doties uz medicīnisko komisiju un stāties Zemessardzē.

Tagad vīrietis organizācijā darbojas jau vairākus gadus, kuru laikā kļuvis par šaušanas instruktoru un ar pilnu atdevi strādā par apsargu.

Vīrietis teicis: «Jūs vēl nezināt, ko es sasniegšu!»
Foto: flickr.com/photos/studentu-bataljona-zemessargi/

Redzes, dzirdes un muguras problēmas

Pirms iestāšanās zemessargu rindās pretendenti dodas uz medicīnisko komisiju, kur viņiem jāapmeklē vairāki ārsti, jānodod analīzes un jāveic citas procedūras. Tad medicīniskā komisija izsaka atzinumu par cilvēka veselības stāvokli. To novērtē sešās kategorijās jeb kapacitātēs. Pirmā ir viszemākā, bet sestā - visaugstākā.

Ļoti maz cilvēku saņem augstāko veselības stāvokļa novērtējumu.

Vislielākais skaits vīriešu un sieviešu saņem piekto kapacitātes līmeni.

Galvenais iemesls, kāpēc zemessargi nesaņem augstāko veselības stāvokļa novērtējumu, ir redzes un dzirdes problēmas, muskuļu vājums un mugurkaula sāpes.

Zemessargiem vajadzētu būt psihiski stabiliem, bet ne vienmēr tā ir. Liela daļa cilvēku saņem atzinumu, ka viņi ir psihiski labili - tas nozīmē, ka dažkārt viņi var būt neprognozējami.

Vajadzīgs ģimenes atbalsts

Vēl liela nozīme, darbojoties Zemessardzē, ir ģimenes atbalstam. Tāpēc jaunajiem cilvēkiem parasti jautā par ģimenes stāvokli. Nav labi, ja pretendents nav informējis savus ģimenes locekļus par vēlmi iestāties organizācijā.

«Ja ģimene atbalsta, tas ir milzīgs pluss. Būs brīži, kad ģimenes atbalsts būs ļoti svarīgs.»

Zemessardzē darbojas ne tikai puiši, bet arī meitenes. Daiļā dzimuma pārstāvēm jārēķinās, ka fiziskā slodze ir diezgan liela. Piemēram, pārgājienos jādodas ar mugursomu plecos, ieroci rokās un pasmagu ķiveri uz galvas. Šādos apstākļos var sākt sāpēt kakls, galva un citas ķermeņa daļas.

Iestājoties Zemessardzē, nav jāizpilda normatīvi ar konkrētu vēderprešu vai piepumpēšanās skaitu, mediķe teica un piebilda, ka tādas prasības ir tikai profesionālajā armijā.

Tikai tad, ja zemessargs nogrēkojies, piemēram, atstājis savu ieroci, mediķe viņam pus pa jokam liek pildīt vēderpreses vingrinājumus.

Vai jāsporto obligāti?

Tuvie pārgājieni (līdz 10 km) mēdz būt kaujas uzdevumos, kas obligāti jāizpilda visiem dienošajiem, bet garajos pārgājienos (60, 70 un pat 100 km) dalība ir brīvprātīga. Tajos var piedalīties katrs, kurš vēlas sevi izaicināt un parādīt savas spējas.

Novērots, ka garajos pārgājienos dodas ne tikai vīrieši, bet arī sievietes. «Šie pārgājieni ir interesanti pašiem zemessargiem, īpaši vīriešiem, kas senākā pagātnē bija mednieki,» ārste teica.

TVNET jau ziņoja, ka pēdējā laikā būtiski augusi interese par iestāšanos Zemessardzē, šā gada pirmajos deviņos mēnešos tajā uzņemot jau 898 biedrus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu