VVD: pašlaik nevar runāt par būtisku maluzvejniecības mazināšanos

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai arī pēdējos gados fiksēto maluzvejniecības gadījumu skaits ir mazinājies, pašlaik nevar runāt par būtisku pārkāpumu samazināšanos, intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» teica Valsts vides dienesta (VVD) Zvejas kontroles departamenta direktore Evija Šmite.

Viņa skaidroja, ka visvairāk pašlaik pārkāpumu fiksēts Ventā un Salacā, taču, lai arī pērn, salīdzinot ar 2013.gadu, fiksēto pārkāpumu skaits ir mazinājies, par būtisku maluzvejnieku skaita sarukšanu nevar runāt.

Šmite arī akcentēja, ka šogad līdzīgi kā citus gadus,

visvairāk maluzvejnieku tiek pieķerts lielo pilsētu tuvumā.

Jau ziņots, ka Lašu un taimiņu masveida nārsta laikā oktobrī un novembrī VVD inspektori pastiprināti kontrolēs to dabiskā nārsta upes.

Galvenā uzmanība tiks pievērsta savvaļas lašu nārsta vietām Gaujā, Salacā, Ventā un to baseina upēs, norādīja dienesta pārstāve. Sargājot lašupes, VVD palielinās inspekciju skaitu reģionos, piesaistīs papildspēkus no pašvaldībām, Valsts policijas un Zemessardzes, kā arī sadarbosies ar Dabas aizsardzības pārvaldi un VVD pilnvarotajām personām – sabiedriskajiem vides inspektoriem. Lašu saudzēšanas laikā VVD aicina ziņot inspektoriem par iespējamu nelikumīgu šo zivju ieguvi.

2013. un 2014.gadā VVD īstenoto lašu sugas zivju aizsardzības pasākumu statistika oktobrī un novembrī liecina, ka salīdzinājumā ar 2013.gadu pērn samazinājies makšķerēšanas un zvejas noteikumu pārkāpumu skaits, taču zaudējumi videi par lašu un taimiņu ieguvi to dabiskā nārsta laikā palielinājušies teju divkārt – no 17 681 eiro 2013.gadā līdz 30 578 eiro pērn.

Divu gadu laikā turpina pieaugt arī izņemto un konfiscēto zvejas un makšķerēšanas rīku skaits, kas izmatoti tieši lašu un taimiņu ķeršanai, pavēstīja Vaļuma. 2013.gada oktobrī un novembrī izņemti 692 makšķerēšanas un zvejas rīki, no tiem konfiscēti 527, savukārt 2014.gadā šajā pašā laika posmā izņemti 764, bet konfiscēti 657 makšķerēšanas un zvejas rīki.

Lašu un taimiņu ieguves lieguma laiks ir no 1.oktobra līdz 30.novembrim, izņemot Daugavu un Buļļupi, kur to populāciju veido no zivjaudzētavām ielaistie laši un taimiņi, kā arī licencētās makšķerēšanas vietas, kur šo zivju ieguve ir atļauta, iegādājoties licenci. Zivju resursiem nodarītā zaudējuma apmērs par vienu nelikumīgi noķertu lasi ir 715 eiro, kas tiek piemērots papildu sodam par makšķerēšanas un zvejas noteikumu pārkāpumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu