Abu Meri: Bēglis ir potenciāls Latvijas pilsonis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropa tuvākajos gados mainīsies, tautas migrācija ir neapturama. Arābu valodā runā vairāk nekā 25 valstīs, un daudzi arābu valodā runājošie ieceļo Eiropā. Tātad tas ir tikai laika jautājums, kad būs nepieciešami vairāk arābu valodā runājošie arī Latvijā. Lai uzzinātu faktus par arābu valodu lietojumu Latvijā, TVNET tikās ar Arābu kultūras centra dibinātāju, ārstu un politiķi Hosamu Abu Meri. Pilno interviju skatieties raksta beigās.

Pats Hosams Abu Meri ir dzimis Libānā, bet kopš 1993.gada dzīvo Latvijā. Viņš runā piecās valodās un augstā cieņā tur katras valsts valodu, uzskatot, ka tā ir vienīgā atslēga uz konkrētās valsts iepazīšanu. Runājot par arābu valodas zinātājiem Latvijā, Hosams teic, ka tādu nav daudz.

«Pieprasījums ir, cilvēki grib [apgūt arābu valodu], bet tādēļ, ka mēs esam maz arābu šeit, mēs varam palīdzēt tikai tik, cik varam,»

tā Hosams Abu Meri, piebilstot, ka arābu valodu apgūt neesot viegli, bet tā noteikti nav tik sarežģīta kā latviešu valoda.

Bēgļu jautājuma kontekstā arābu valodas prasmes Latvijā patlaban ir kļuvušas ļoti aktuālas. Lai spētu strādāt ar arābu valodā runājošiem bēgļiem, Latvijā ir nepieciešami vairāk cilvēku, kas prastu ar viņiem komunicēt. Hosams piebilst: «Valoda ir vārti, lai tiktu jebkurā sabiedrībā.

Ja mēs gribam, lai cilvēki integrējas, tad viņiem vismaz ir jāsaprot [mūsu] valsts valoda.»

Intervijā Hosams Abu Meri pārliecinoši apgalvo: lai bēgļi spētu integrēties mūsu valstī, viņus nedrīkst izolēt. «Integrācija sākas tajā mirklī, kad cilvēks sāk dzīvot. Ko nozīmē dzīvot? - Būt pilntiesīgs valsts iedzīvotājs. Tas ir jautājums - vai mēs gribam, lai viņi integrējas, vai mēs gribam, lai viņi būtu tālu no mums?»

Bēgļiem, kas ieradīsies Latvijā, uzreiz vajadzētu piedāvāt rīcības plānu, kā viņiem rast iespēju integrēties mūsu valstī.

«Bēglis ir potenciāls pilsonis!»

teic Arābu kultūras centra dibinātājs. Atgriežoties pie valsts valodas zināšanas nepieciešamības, Hosams vēl piebilst: «Ja viņam nav valodas, viņš nevar integrēties, nekādā gadījumā!»

Pilno interviju ar Hosamu Abu Meri skatieties šeit:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu