Rīgas Satiksme soda divu bērnu māmiņu. Brīdinājumus neieviesīs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

TVNET jautāja Rīgas Satiksmei, vai par braukšanu bez biļetes Rīgas sabiedriskajā transportā konkrētos gadījumos soda vietā varētu piespriest brīdinājumu? Rīgas Satiksmes atbilde bija viennozīmīga - nē, tas nav iespējams, jo tad katrs bezbiļetnieks varēšot izdomāt dažādus iemeslus, lai izvairītos no soda maksāšanas.

14. oktobris, pulksten pieci vakarā. Šajā laika posmā vairums vecāku ved savas atvases uz mājām no bērnudārziem vai skolām.

Viens no piemēriem - jauna māmiņa, kas iekāpa 15. trolejbusa pieturā Bultu iela (trīs pieturas pirms galapunkta) virzienā uz Ķengaragu. Jaunā sieviete veda mājās meitiņu (ap 4 gadiem) un zīdaini ratiņos. Papildus rokā iepirkumu maiss.

Sievietei nebija iespējas nekavējoties nopīkstināt e-talonu, jo braucošā transporta līdzeklī bija jāuzrauga abas atvasītes un jānotur maiss ar sapirktajiem produktiem.

Nākamajā pieturā (Plostu iela, agrāk Bērnudārzs) iekāpa Rīgas Satiksmes sabiedriskā transporta kontrole. Uz prasību uzrādīt biļeti sieviete bez liekām ceremonijām paskaidroja, ka nopīkstināt nebija iespēju. Kontrole aicināja samaksāt sodu; sieviete pajautāja, vai ir iespēja to darīt ar maksājumu karti. To atļāva, tomēr kontrolieri gaužām lēnīgi rakstīja soda kvīti. Sieviete pēc divām pieturām teica, ka nākamajā viņai jākāpj ārā, un palūdza arī kontroli izkāpt, lai tomēr kvīti par samaksāto naudu saņemtu.

Šis ir viens no retajiem gadījumiem, kad Rīgas Satiksme, un tas būtu tikai cilvēcīgi, sodīšanas vietā varētu brīdināt. Ar iespēju, ja šāds gadījums atkārtotos - pienāktos maksimālais soda apmērs vai tamlīdzīgi. Kā nekā Rīgas dome tak tik ļoti rūpējas par dažādām sociālajām grupām.

Atkārtosim, ka rīdzinieku karte piedāvā atlaides Dzemdību namā, kas, iespējams, Rīgas domes izpratnē varētu veicināt dzimstību Rīgā. Varbūt arī ikdienas sarežģītās situācijās pret jaunajām māmiņām varētu izrādīt cilvēcīgu iecietību?

Kontroles galvenais uzdevums ir sodīt

Rīgas Satiksmes pārstāvis Viktors Zaķis skaidro, ka sabiedriskā transporta kontroles uzdevums ir nevis ieviest kārtību transportā, bet sodīt bezbiļetniekus: «Transporta biļešu kontroliera pienākums ir pārbaudīt pasažieru braukšanas tiesību apliecinošus dokumentus un gadījumos, kad tiek konstatēti pasažieri bez biļetes, piespriest līgumsodu.»

Kontroles alga ir atkarīga no piespriestā soda apmēra mēnesī. Un daļu no iekasētajām soda naudām kontrolieri saņem kā algas pielikumu.

Tomēr precīzus skaitļus (konkrētā laika posmā iekasētās soda naudas) Rīgas Satiksme izvairās nosaukt: «Ņemot vērā, ka līgumsoda apmērs ir precīzi noteiktas summas no 3.00 euro līdz 50.00 euro atkarībā no pasažiera kategorijas, kam tas tiek piemērots, būtu maldinoši rēķināt vidējo soda naudas apmēru. Kopējais piespriesto līgumsodu skaits katru mēnesi mainās, līdz ar to arī summa var mainīties augošā vai dilstošā progresijā.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu