Solīts makā nekrīt! Bezmaksas sabiedriskais transports rīdziniekiem «izkūp gaisā»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Karikatūra: Toms Ostrovskis/TVNET

Pirms diviem gadiem, ieviešot rīdzinieku karti, Rīgas mērs Nils Ušakovs solīja rīdziniekiem Rīgas sabiedriskā transporta tarifus padarīt divas reizes lētākus nekā galvaspilsētas viesiem. Tas būšot solis, lai nākotnē rīdzinieki varētu izmantot sabiedrisko transportu bez maksas. Līdzīgi kā Igaunijas galvaspilsētā Tallinā. Tomēr šobrīd Rīgas dome norāda, ka ideja ieviest rīdziniekiem bezmaksas sabiedrisko transportu nekad nav bijusi.

Kā zināms, atdalot rīdziniekus no nerīdziniekiem, ļoti daudzi Latvijas iedzīvotāji, apzinoties, ka sabiedriskā transporta tarifi nerīdziniekiem būs pārāk augsti, deklarējās Rīgā. Tikmēr Rīgas dome, lai novērstu iespējamās klapatas, piedāvāja rīdzinieku karšu īpašniekiem dažādas «atlaides»* četriem Rīgas pakalpojumiem: atlaides divās Rīgas slimnīcās, dzemdību namā un Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā.

Tai pašā laikā Rīgas domes ideja rīdziniekiem ieviest lētākus Rīgas sabiedriskā transportā tarifus izgāzās. Galvenais šķērslis bija valdības liegums atdalīt rīdziniekus no nerīdziniekiem jeb piemērot atšķirīgus tarifus Rīgas sabiedriskajā transportā.

«Rīgas dome vēlējās ieviest sistēmu, kas ļautu pilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem braukt sabiedriskajā transportā ar ievērojamu (50%) atlaidi, nevis ieviest pilnīgu bezmaksas sabiedrisko transportu rīdziniekiem.

Tomēr valdība un Saeima, izstrādājot un pieņemot speciāli Rīgai domātas izmaiņas likumos, liedza pilsētai īstenot šo ideju,» skaidro Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis.

Viņš norāda, ka šobrīd ir ieviesta elastīga sabiedriskā transporta biļešu cenu politika visiem pasažieriem, piemēram, iegādājoties mēneša vai apjoma biļetes, viena brauciena cena ir krietni mazāka. Nedrīkstot arī aizmirst, ka pašvaldības piešķirtās atlaides dažādām iedzīvotāju grupām sabiedriskajā transportā izmanto vairāk nekā puse pasažieru. Bez maksas pārvietojas nestrādājošie pensionāri, skolēni, atlaides izmanto studenti u.c.

Rīdzinieku kartes «ekstras» divu gadu laikā nav mainījušās

Uz jautājumu, kādas atlaides bija un ir pašlaik rīdzinieku karšu īpašniekiem Rīgā, Rīgas dome atsūta linku par piedāvātajām atlaidēm, kas nav mainījušās kopš pērnā gada 1. jūlija.

Kā vienmēr, Rīgas dome sola, ka papildu atlaides būs un ir izskatīšanas procesā.

Tai pašā laikā, uz jautājumu, vai rīdzinieku karte ir unikāla, salīdzinot ar citām pilsētas kartēm, Rīgas dome lūdz precizējumu, ar kuru pilsētu kartēm vēlamies salīdzināt rīdzinieku karti. Tas tikai parāda, cik «unikāla» un nepieciešama ir šī karte.

Par tās «nepieciešamību» vēl vairāk liecina tas, ka sabiedriskā transporta tarifi rīdziniekiem kopš ieviešanas brīža palikuši nemainīgi. Kāda jēga bija ieviest šo plastikāta gabalu? Muļķot sabiedrību? Vai iegūt vairāk līdzekļu no rīdzinieku nodokļiem? Atbildi uz šiem jautājumiem tā arī nekad neuzzināsim.

Atgādinām, ka rīdzinieku kartes ieviešana izmaksāja ap 500 000 eiro.

Šā gada augustā ziņojām, ka uzņēmums «Rīgas satiksme» apturējis vairāku «Rīdzinieka karšu» darbību, jo, veicot datu pārbaudi, tika secināts, ka atsevišķi «Rīdzinieka kartes» turētāji vairs nav deklarēti Rīgā, viņiem nav īpašuma Rīgā, līdz ar to viņi nav tiesīgi izmantot «Rīdzinieka karti» un tās sniegtās priekšrocības.

*Atlaides, ko nodrošina rīdzinieku karte

RP SIA «Rīgas 1. slimnīca»

Maksas pakalpojumiem dienas stacionārā:

  • par gultas dienām – 10%;
  • par operācijām līdz 10% (atkarībā no operācijas sarežģītības;
  • par anestezioloģijas pakalpojumiem – 10%;
  • ambulatorajiem apmeklējumiem poliklīnikā, speciālistu konsultācijām un manipulācijām - pārsiešanas, blokādes u.c. - 5%;
  • izmeklējumiem (endoskopija, datortomogrāfija, doplerogrāfija u.c), kuru cena ir virs 50 eiro, – 5%.

Atlaides neattiecas uz stomatoloģijas, rehabilitācijas pakalpojumiem, oftalmoloģijas dienas stacionāru, maksu par nakti dienas stacionārā un sociālajām gultām.

RP SIA «Rīgas 2. slimnīca»

Maksas medicīniskajiem pakalpojumiem - 5% atlaide:

  • funkcionālās diagnostikas izmeklējumi;
  • fizikālā terapija;
  • kustību terapija;
  • masāža;
  • solārijs;
  • kaulu blīvuma noteikšana;
  • diennakts aprūpes pacienti.

RP SIA «Rīgas Dzemdību nams»

  • Paaugstināta servisa palātām, kas ir maksas pakalpojums servisa pakalpojumu jomā, - 5%.

RP SIA «Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs»

  • Atlaide 1 (viena) eiro apmērā no pamatcenas pieaugušajiem, senioriem, skolēniem, studentiem.

Pastāvīgā atlaide visa kalendārā gada garumā un akciju piedāvājumi iepriekš saskaņotos periodos īpašiem pasākumiem pilsētā un Zooloģiskajā dārzā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu