Rudens kamermūzikas festivāls noslēgsies ar vairāku jaundarbu atskaņošanu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Rudens kamermūzikas festivāls noslēguma koncertā 16. oktobrī Rīgas Svētā Jāņa baznīcā piedāvās noklausīties vairākus jaundarbus, informēja «Latvijas koncertu» sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica.

Festivāla noslēguma koncertā Latvijas Radio kora grupa un «Sinfonietta Rīga» diriģenta Kaspara Putniņa vadībā atskaņos programmu «Bahs un latvieši», kurā Johana Sebastiana Baha motešu kontekstā Rutas Paideres, Jāņa Petraškeviča un Mārtiņa Viļuma radītie jaundarbi saliedēs dziedātājus un mūziķus vienotā ansamblī, kas kopā veidos vienu instrumentu.

Koncerta programmā varēs dzirdēt Baha motetes «Nāc, Jēzu, nāc» («Komm, Jesu, komm») un «Jēzus, mans prieks» («Jesu meine Freude»), Viļuma «Aizsapņu saule», Paideres «Sens vējš», Petraškeviča «Arbōs II» un Gustava Fridrihsona «Dead End».

Diriģents Putniņš minēja, ka pēdējos gadsimtus vokālinstrumentālajā mūzikā nostabilizējusies tradīcija instrumentu un balsu grupas pretstatīt jeb instrumenti parasti veido pavadījumu balsīm vai otrādi.

«Baha mūzika šeit izvēlēta tāpēc, ka šāds integrēts priekšstats par balsu un instrumentu attiecībām beidza pastāvēt līdz ar vēlīnā baroka laiku. Agrāk, sevišķi skaidri tas bija vērojams 16.gadsimta Venēcijas autoru Klaudio Monteverdi, Andrea un Džovanni Gabrieli un citu partitūrās, jēdziens «koris» nebūt nenozīmēja, ka iesaistīti tikai dziedātāji. Parasti tās bija jauktas dziedātāju un instrumentu grupas. Arī Baha mūzikā kora partijas var dublēt ar instrumentiem pat tad, ja partitūrā tā nav norādīts,» klāstīja diriģents, piebilstot, ka latviešu komponisti mēģinās saliedēt «Sinfonietta Rīga» un Latvijas Radio kora grupas dziedātājus šādā integrētā, vienotā ansamblī, bet skaņdarbu saturs ir autoru brīvi izvēlēts «sarunai» ar Baha klasisko, simboliem un būtiskām atziņām bagāto mūziku.

Festivāla noslēguma koncerts sāksies plkst.19. Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu