Rīgas centrā kārtējo reizi sapostīta izstādes «Maidana cilvēki» ekspozīcija

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Kārtējo vandaļu uzbrukumu piedzīvojusi Rīgas centrā uzstādītā izstādes «Maidana cilvēki» ekspozīcija, informēja Ukrainas vēstniecībā Latvijā. Izstādei esot nodarīti nopietni materiālie zaudējumi un vēstniecība izsaka sašutumu par notikušo.

«Izraisa vien nožēlu tas, ka ekstrēmistu sauja jau nedēļas garumā mēģina diktēt savus noteikumus Rīgas iedzīvotājiem un viesiem, kuros izstāde izraisīja lielu interesi, un piesavinās sev tiesības lemt - būt vai nebūt šai izstādei Latvijas galvaspilsētā,» teikts vēstniecības paziņojumā.

Vēstniecībā skaidro, ka izstāde «Maidana cilvēki» pēc savas būtības ir mākslas projekts, kura mērķis - ar liecinieka fotogrāfijām parādīt cilvēku sejas, emocijas, prieku un 2014.gada «Pašcieņas revolūcijas» traģismu. «Tā saucamās «krievu pasaules» mēģinājumi mākslīgi politizēt šo izstādi ir viņu bailes pat no vārda «Maidans»,» teikts vēstniecības paziņojumā.

Vēstniecībā uzsver, ka

«cilvēki, kas iznīcina izstādes, ne ar ko neatšķiras no tiem cilvēkiem, kas šāva uz miermīlīgiem demonstrantiem Maidanā,»

jo «šo cilvēku totalitāra domāšana nav spējīga pieņemt jebkādu citu alternatīvu viedokli, viņu vienīgā uzvedības forma ir agresija un varmācība».

Vēstniecībā arī pauž nožēlu par izstādes demolētāju morālo aprobežotību un norāda, ka «tām pretlikumīgajām darbībām, kurās šī aprobežotība tiek izpausta, ir jābūt skaidram tiesiskam vērtējumam». Vēstniecība sagaida no valsts drošības iestādēm, ka visi «Maidana cilvēku» ekspozīcijas demolēšanā iesaistītie tiks saukti pie atbildības, bet pašai izstādei tiks nodrošināta pienācīga aizsardzība no vandāļiem un ekstrēmistiem.

«Mēs ceram, ka bandītu mēģinājumus iznīcināt izstādi Latvijā nosodīs visi, kas neatbalsta terora, iebaidīšanas un varmācības metodes, kuras pašreiz kāds no ārpuses mēģina ievest tolerantajā un miermīlīgajā Latvijas zemē,» teikts vēstniecības paziņojumā.

Jau iepriekš publiski bija izskanējis par vairākiem vandaļu mēģinājumiem sapostīt šo ekspozīciju. Internetā arī bija pieejams video, kurā redzams, kā vīrietis maskā dienas laikā publiski demolē ekspozīciju.

Kopumā saistībā ar nekārtībām izstādes norises vietā policijas redzeslokā līdz šim bija nonākuši četri cilvēki. Vienu no šīm personām tiesa arī apcietināja.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) iepriekš pauda, ka vērsīsies Drošības policijā ar lūgumu izvērtēt izstādes «Maidana cilvēki» organizatoru publiskos izteikumus par Latvijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, informēja Rīgas domē.

Domē norādīja, ka sociālajos tīklos esot parādījies video ar izstādes organizatoru izteikumiem, tostarp minot, ka izstādes mērķis ir iemācīt Baltijas tautām padzīt no savas zemes okupantus - «aizsūtot atpakaļ 300 000 krievvalodīgo lopu vagonos».

Izpilddirektors bija apņēmies aicināt policiju sniegt arī viedokli par Ukrainas organizācijas «Labējais sektors» karoga izmantošanu pasākuma laikā. «Ir skaidri redzams, ka šī karoga izmantošana raisa ļoti negatīvas emocijas daļā rīdzinieku. Sapratni un toleranci tas, protams, iedzīvotāju vidū neveicina,» iepriekš izteicās Radzevičs.

Savukārt viens no izstādes organizatoriem Mihails Aleksejevs sacīja, ka video publiski izskanējušais viedoklis par krievvalodīgajiem kā «okupantiem, kuri jāved projām lopu vagonos», ir personīgais izstādes mākslinieka - ASV pilsoņa Sergeja Meļņikova - viedoklis, kurš nav organizatoru pārstāvis. Organizatori šo viedokli nepārstāv, sacīja Aleksejevs.

Izstāde notiek arī ar Ārlietu ministrijas atbalstu. Tā atbalsta informācijas sniegšanu par notikumiem, kuri Ukrainas galvaspilsētā Kijevā norisinājās 2014.gadā, taču norobežojas no izstādes «Maidana cilvēki» mākslinieka politiskā viedokļa, aģentūrai LETA paziņoja ministrijas preses sekretārs Raimonds Jansons.

Tikmēr sociālajā tīklā «Facebook» tika izveidota kopiena, kurā pausta uzstājīga prasība novākt izveidoto izstādi. Kopienā uzsvērts, ka šī izstāde uzkurina etnisko naidu, kā arī fašisma propagandu. «Ja organizatori nenovāks savus mēslus paši, mēs, rīdzinieki, izdarīsim to viņu vietā un aizsūtīsim provokatorus atpakaļ uz mājām. Krievi un latvieši Latvijā vēlas dzīvot mierā un nevēlas karu kā Ukrainā,» rakstīts kopienas paziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu