Nacionālajā teātrī četrās izrādēs tiks izspēlēts Šengenas zonas spožums un posts

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

"Rīga 2014 programmas ietvaros oktobrī un novembrī Latvijas Nacionālajā teātrī būs skatāma izrāžu sērija par nacionālās identitātes tēmām. Šis Eiropas kultūras galvaspilsētas notikums pievēršas cilvēku apziņai pagaidām vēl neierastajai situācijai, ka Eiropā vairs nav robežu. Izrāžu koncepciju veidojis režisors Valters Sīlis un dramaturgs Jānis Balodis, un tās tapušas sadarbībā ar spilgtākajiem Eiropas jaunās paaudzes teātra režisoriem.

Skatītājiem tiks piedāvātas četras izrādes – «Noķert RABIT», ko veido Julians Hecels (Vācija), «Spožums un posts» Marsijas Lankas (Portugāle) režijā, «Eiro Vīzija» ko veido Vids Bareika (Lietuva), kā arī «Republika» apvienības «Kviss búmm bang» (Islande) režijā.

Izrāde «Noķert RABIT» būs skatāma 1., 5., 17. un 30. oktobrī. «Noķert RABIT» ir ceļojums uz Eiropas robežām, bet, tā kā Eiropas cietoksnis ir novecojis, tad robežu jēdziens var tikt un bieži arī tiek apstrīdēts. Izrādes stāsts ir balstīts uz patiesiem notikumiem par nepakļaušanos un sastapšanos ar varas iestādēm. Zinātkāres vadīts un baiļu mākts, vācu režisors Julians Hetzels izstrādā dokumentālu fikciju diviem izpildītājiem un vienam bezpilota helikopteram, mēģinot savienot pretrunīgo - anonīmo padarīt personisku, parādīt neredzamo.

Izrādē «Spožums un posts» portugāļu jaunā režisore Marsija Lanka risina ideju par «diženo sapni» – robežu izzušanu un vienotu teritoriju, līdzīgu Šengenas zonai. Izrādes «Spožums un posts» pirmizrāde gaidāma 8.oktobrī. Šī darba iecere ir parādīt, kā, sastopoties vienā telpā – kazino un imigrācijas departamenta krustojumā - cilvēki ar atšķirīgu pieredzi piedzīvo ne tikai apmulsumu, bet arī neparastus pārpratumus.

Trešais no darbiem – izrāde «Eiro Vīzija» modelē iedomātu situācija, ka Latvija ir uzvarējusi Eirovīzijā, un nu tai jārīko jaunais konkurss. Valstu uzdevumi, kā viegli iedomāties, ir prezentēt kādu savā valstī sasāpējušu politisko jautājumu. Izrāde «Eiro Vīzija» tiks izrādīta 22., 23., 30 oktobrī un 5., 22. novembrī.

Savukārt performancē «Republika» 29. oktobrī Nacionālajā teātrī tiks dibināta jauna republika. Publika kļūs par dalībniekiem, kam dota iespēja veidot svētku programmu: sacerēt dzejoļus un dziesmas, veidot karogu, izgreznot telpu, rakstīt svētku runu, mēģināt koncerta numurus utt., lai sagatavotos jaunās republikas pasludināšanai. Pāris dienu vēlāk notiek īstā ceremonija, kurā visi sapulcējas, lai parakstītu proklamācijas aktu un nosvinētu jaundibināto republiku. Izrādi veidos apvienība «Kviss búmm bang» – trīs islandiešu mākslinieces Eva Bjorka Kābere, Eva Rūna Snoradotira un Vilborga Olafsdotira.

Biļetes uz projekta «Šengenas zonas spožums un posts» izrādēm nopērkamas teātra kasē un «Biļešu paradīze» tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu