DP: Latvijas jauniešu dalība Krievijas ideoloģiskajās nometnēs rada ilgtermiņa riskus (15)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas jauniešu ceļošana uz militarizētām un ideoloģiski orientētām nometnēm Krievijā, kur tiek aktīvi propagandēti Krievijas ģeopolitiskajām interesēm atbilstoši uzskati, rada ilgtermiņa riskus, norādīja Drošības policijā (DP).

DP uzsver, ka šādā veidā tiek veicināta šo nometņu apmeklētāju saikne ar Krievijas varas eliti, vienlaikus mazinot jauniešu piederības sajūtu Latvijai. Turklāt ir pamats uzskatīt, ka

starp šo nometņu apmeklētājiem tiek meklēti jaunieši, kuri nākotnē var tikt izmantoti kā instruments Krievijas interešu īstenošanai Latvijā.

Šo nometņu apmeklēšana nav pretlikumīga, tomēr vecākiem, kuri izlemj vai piekrīt nosūtīt savus bērnus uz šādām nometnēm, ir jāapzinās, ka viņi pakļauj savus bērnus manipulācijas riskiem, proti, šie jaunieši var tikt izmantoti kā instruments citas valsts interešu realizācijai Latvijā, kas tādējādi var nelabvēlīgi ietekmēt jauniešu karjeras iespējas Latvijā, norāda DP.

Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete uzsver, ka Latvijas skolēnu piedalīšanās šāda veida nometnēs nav atbalstāma un aicinās skolu vadību un skolotājus informēt skolēnus un viņu vecākus par iespējām piedalīties nometnēs Latvijas teritorijā un par iespējām jauniešiem būt aktīviem, piemēram, jaunsargos, mazpulkos, skautos.

Ministre arī akcentē, ka skolās jau tagad tiek stiprināta valstiskā pašapziņa un skolēnu patriotisms. Skolās tiek atzīmēta Lāčplēša diena, 18.novermbris un citas Latvijai nozīmīgās atceres dienas un svētki, atminoties vēstures notikumus un saglabājot tradīcijas. Tāpat īpaša uzmanība pievērsta Baltijas ceļa 25.gadadienai, XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem 2015.gada 6.-12.jūlijā, Aspazijas un Raiņa 150 gadu atcerei 2015.gadā.

Iecerēts arī īstenot pasākumus ģimenes, dzimtas, novada/pilsētas un valsts piederības stiprināšanai, valstiskajai audzināšanai un patriotisma veicināšanai, kopt skolas tradīcijas un kultūrvidi, kā arī radīt iespējas skolēniem aktīvi iesaistīties Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku procesā, tradīcijas saglabāšanā un kultūrvēsturiskā mantojuma un kultūras vērtību apgūšanā.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vērš uzmanību uz to, ka par ārvalstīs notiekošajām nometnēm atbildība ir jāuzņemas to organizētājiem un pašiem bērnu vecākiem, kuri atbalsta savu atvašu došanos uz šīm nometnēm. Starp abām pusēm ir jābūt noslēgtam līgumam.

IZM neatbalsta šādu Latvijas jauniešu dalību militārās nometnēs ārvalstīs,

jo tām nav skaidrs mērķis un struktūra, pretēji Latvijā rīkotajām līdzīgām nometnēm kā Skautu un gaidu kustībai vai Jaunsardzes centram, kam ir skaidri mērķi un struktūra. Ministrija atkārtoti aicinās skolu vadību veikt izskaidrojošo darbu ar jauniešiem, kuri piedalījās nometnē.

Iepriekš izskanējis, ka Krievijā rīkotajā militāri politiskajā nometnē «Sojuz» augusta beigās piedalījusies arī astoņu skolēnu komanda «Lāčplēsis» no Latvijas Afganistānas kara veterāna Sergeja Īvāna vadībā.

Nometnē notikušas šaušanas apmācības, informācijas kara apmācības, jaunā izlūku skola. To nometnē Kirgizstānā, netālu no Isikula ezera, vadījis Krievijas izlūkdienesta GRU virsnieks.

Uz nometni Kirgizstānā devās trīs bērni no Rīgas 34.vidusskolas, bet pārējie – no Rīgas 95.vidusskolas, 52.vidusskolas un Anniņmuižas vidusskolas.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu