Skaņu Mežā – grupu «Radian», «Elektro Guzzi» un «Pan.American» kopprojekts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Julie C

11. oktobrī, nepieradinātās mūzikas un saistītās mākslas festivāla «Skaņu Mežs» otrajā koncertvakarā, uzstāsies elektroakustiskais projekts «Innode», kurā ietilpst Stefans Nemets (Stefan Németh) no minimālistiskās elektroakustikas grupas «Radian», Stīvens Hess (Stephen Hess) no postroka apvienības «Pan.American» un Bernhards Breiers (Bernhard Breuer) no «akustiskā tehno» trio «Elektro Guzzi».

Projekta koncepcija ir sekojoša: mūziķis, kas strādā ar analogo elektroniku, un divi bundzinieki, kas paplašina viņa redzējumu, piesaucot kontrastus starp elektronisko un akustisko vai kontrolēto un intuitīvo. Projekta galvenās vadlīnijas ir ritms, redukcija un precīzas formas – uz to pamata Innode izspēlē pētījumus par neparedzamības līdzpastāvēšanu ar precizitāti un kontroli. Projekta debijas ierakstu «Gridshifter» pērn izdeva Editions Mego, viena no vadošajām izdevniecībām eksperimentālās elektroniskās mūzikas laukā. Tā skanējums robežojas starp mūsdienīgu, bet minimālistiski robustu ambiento elektroniku un ritmisku, pat deju zālēs iederīgu eksperimentālo roku.

Projekts Innode savā ziņā iemieso šī gada «Skaņu Meža» vispārējās intereses, kuras viegli izteikt projekta izspēlētajos kontrastos starp akustisku un elektronisku instrumentāciju vai strikti komponētiem un improvizētiem mūzikas elementiem. Jāuzsver, ka, ja pirmajā festivāla koncertvakarā šīs «frontes» tiks pārstāvētas atsevišķi, tad otrajā vakarā – šajā ziņā pat pārspējot vakara sākumā gaidāmo Roberta Henkes jeb Monolake priekšnesumu Lumière – Innode piedāvās savu versiju šo muzikālo elementu un radošo attieksmju saplūšanai, tādā veidā piešķirot festivāla programmai konceptuālu noslēgumu.

Savā ziņā «Innode» mūziķi var rēķināties, ka Rīgas iedzīvotājiem ir pietiekami plašas priekšzināšanas par projekta interesēm un kontekstu - atgādinām, ka vairāki S Nemeta projekti jau uzstājušies «Skaņu Mežā». 2004. gadā Rīgā uzstājās viņa grupa Radian, kas pazīstama ar savu postroka, elektronikas un improvizācijas sajaukumu, savukārt 2008. gadā šeit viesojās viņa blakusprojekts Lokai, kura dibināšanas mērķis bija apvienot un paplašināt elektriskās ģitāras skaņas spektru ar elektronisko instrumentu strukturālajām un tonālajām iespējām. 2010. gadā festivāls pirmoreiz uz Rīgu atveda arī Bernharda Breiera pārstāvēto Elektro Guzzi.

«Skaņu Mežs 2014» notiks 10. un 11. oktobrī mūzikas namā «Daile» ar Monolake, Marisas Nadleres (Marissa Nadler), Endija Stota (Andy Stott) un daudzu citu piedalīšanos.

Biļetes uz Skaņu Mežu ir nopērkamas Biļešu servisa tirdzniecības vietās un interneta vietnē www.bilesuserviss.lv. Biļete uz 10. un uz 11. oktobri maksā 20 eiro, savukārt divu dienu festivāla abonements – 30 eiro.

Innode uzstāšanos atbalsta Austrijas vēstniecība un Trust for Mutual Understanding. Festivāls «Skaņu Mežs» ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu tīmeklī ECAS (European Cities of Advanced Sound). Šo tīklu atbalsta Eiropas Savienības programma «Kultūra».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu