Ar gardumu tirdziņu un seno alus darbnīcu Valmiermuižā svinēs Mārtiņus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Lai godam nosvinētu Mārtiņdienu, 7. novembrī no plkst. 11.00 līdz 15.00 pie «Valmiermuižas alus» darītavas norisināsies svinības un tirdziņš «Ar Gardu Muti Valmiermuižā». Mārtiņdienas svinību mielastā godā tiek celts alus, tamdēļ Valmiermuižas pils parkā meistari virs dzīvās uguns brūvēs alu pēc senām latviešu tradīcijām no Latvijas graudu iesala un Gaujmalā plūktiem apiņiem. Ikviens laipni aicināts izzināt senās alus brūvēšanas tradīcijas, kā arī to nobaudīt. Svinības noslēgsies ar lustīgu tradīciju vakaru, dziesmām un dančiem Valmiermuižas klētī.

Mājražotāju un amatnieku tirdziņš «Ar Gardu Muti Valmiermuižā»

Mārtiņi ir ziemas sagaidīšanas svētki, kad dienas kļūst īsākas, bet naktis garākas. Rudens raža ir novākta, un laiks to celt galdā. Arī Valmiermuižā sabrauks tuvāki un tālāki mājražotāji, kuri piedāvās sanākušajiem brangus lauku labumus - pašceptu maizi, svaigo sieru, kūpinājumus, nēģus, medu, garšvielas, mājas vīnu, sulas, sukādes un citus gardumus. Amatnieku pūrā būs vilnas zeķes, cimdi, tamborējumi, metālkalumi, no koka darinātas rotaļlietas un krāšņumlietas, ar kurām rotāt kā sevi, tā apdāvināt radus un draugus. Notiks arī Mārtiņdienas izsole, kurā aizrautīgākie solītāji varēs tikt pie tirgotāju sarūpētajām veltēm.

Latvisko tradīciju izzināšana un radošās darbnīcas

Mārtiņu izdarības ierādīs Mārtiņbērni no Dikļu folkloras kopas «Endzelīte», kuri aicinās izzināt latvju dziesmu zinības, rotaļas un dančus. Mazākie tirdziņa apmeklētāji varēs doties izjādēs ar zirgu Valmiermuižas pils parkā un piedalīties Mārtiņdienas radošajās darbnīcās, kur tiks gatavotas un pielaikotas krāšņas maskas, baudīti cukurāboli, no vilnas meistaroti mārtiņgaiļi un ierādīti latviskie amati.

Mielošanās un sildīšanās ar «Valmiermuižas alus» brūvējumiem

Lai godātu Mārtiņdienu un mielotu sanākušos viesus, Valmiermuižas Alus virtuves pavāri aicinās nobaudīt smeķīgus, alū sautētus jaunās ražas kāpostus. Savukārt «Valmiermuižas alus» darītavas meistari piedāvās nobaudīt ziemīgus jaunbrūvējumus un īpašas silto alus dzērienu garšas: spirdzinoši skābenu Kviešu alus - smiltsērkšķu un saldi rūgtenu Portera - cigoriņu kafejas dzērienu.

Senā alus darbnīca

Visas dienas garumā pils parkā virs dzīvās uguns tiks darīts alus pēc seno laiku tradīcijām - ozolkoka traukos no Latvijas graudu iesala un Gaujmalā plūktiem apiņiem. Alus meistari rādīs un stāstīs visu par alus darīšanu, kā arī ļaus nobaudīt tā seno laiku garšu.

Mārtiņdienas tradīciju vakars

Mārtiņdienas svinības noslēgsies plkst. 19:00 Valmiermuižas klētī ar latvisko tradīciju vakaru. Tajā par lustīgiem dančiem un jestrām dziesmām gādās folkmūzikas grupa «Māsas Dimantas un Cēsu mednieku orķestris».

MĀRTIŅDIENAS SVINĪBU PROGRAMMA

7.novembrī

TIRDZIŅŠ «AR GARDU MUTI VALMIERMUIŽĀ»

TIRGOŠANĀS

11:00 - 15:00 Mājražotāju un amatnieku labumu tirdziņš

MIELOŠANĀS

11:00 - 15:00 Valmiermuižas Alus virtuves pavāru gatavotu alū sautētu kāpostu garšošana

11:00 - 15:00 «Valmiermuižas alus» ziemīgo jaunbrūvējumu provēšana

LUSTĒŠANĀS

12:00 - 14:30 Dziesmas, danči un svētku tradīciju izzināšana kopā ar Mārtiņbērniem no Dikļu folkloras kopas «Endzelīte»

DARBOŠANĀS

11:00 - 13:30 Mārtiņgaiļu un masku gatavošana

13:00 - 13:30 Mārtiņdienas labumu izsole

11:00 - 14:00 Latvisko amatu ierādīšana

11:00 - 15:00 Cukurābolu gatavošana

11:00 - 15:00 Izjādes ar zirgiem Valmiermuižas pils parkā

SENĀ ALUS DARBNĪCA

11:00 - 21:00 Alus brūvēšana un baudīšana

/Ieeja bez maksas/

MĀRTIŅDIENAS TRADĪCIJU VAKARS

19:00 - 22:00 Lustīgi danči kopā ar folkmūzikas grupu «Māsas Dimantas un Cēsu mednieku orķestris»

/Biļešu cena 7,00 €, tās var iegādāties «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās un Valmiermuižas tirgotavā pie alus darītavas, Dzirnavu ielā 2./

Nākamais tirdziņš «Ar Gardu Muti Valmiermuižā» un tradīciju vakars 19. decembrī, svinot Ziemas saulgriežus!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu