Zinātnieku naktī pētīs kristālus grāmatās, Latvijā un sadzīvē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NELSON ALMEIDA / AFP

Piektdien, 26.septembrī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) no plkst. 17:00 līdz 20:00 sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūtu norisināsies Zinātnieku nakts 2014 programma «Kristāli grāmatās, Latvijā un sadzīvē». Pasākuma laikā ikvienam būs iespēja iepazīties ar bibliotēkas krājuma grāmatu izlasi par kristāliem, aplūkot kristālu izstādi, klausīties šai tematikai veltītas lekcijas un vērot eksperimentus.

Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavā (3. stāvā) būs apskatāma grāmatu izlase, kas iepazīstinās ar kristāliem un cita līdzīga veida minerāliem rotaslietās, virtuvē, cilvēkā, elektronikā, pludmalē, ražošanā un citur. Tostarp - ekspozīcijā grāmatas par to, kā izaudzēt kristālus pašam.

Ātrijā (1. stāvā) pie ieejas - Latvijas un pasaules kristālu izstāde. Kur Latvijā meklēt kristālu un kā pazīt Latvijas minerālās bagātības stāstīs un rādīs RTU Civilo ēku būvniecības katedras ģeologs Dr.geol. Andris Karpovičs un ķīmijas tehnoloģijas doktorants Imants Kreicbergs.

Tehnoloģiju un dabaszinātņu lasītavā (3. stāvā) plkst. 17:20, 18:20 un 19:20 - lekcija «Kristāli - ēdami, skaisti un noderīgi!». Ar kristālu pasauli iepazīstinās RTU Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūta pētniece Dr.sc.ing. Agnese Stunda-Zujeva.

Ātrijā (1. stāvā) pie ieejas - eksperimenti: kristālu audzēšana RTU ķīmijas zinātniskās asistentes Gunas Krieķes vadībā.

Šogad Zinātnieku nakts aktivitātes Latvijā tematiski ir saistītas ar tēmu «Kristāli», sniedzot ieskatu kristālu daudzveidībā, to esamībā dabā un dažādajā pielietojamībā. 26.septembrī vienlaikus astoņās pilsētās - Rīgā, Salaspilī, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē, Ventspilī, Valmierā un Liepājā - plašākai sabiedrībai apskatei būs atvērti zinātniskie institūti un augstskolu fakultātes, kur interesenti varēs piedalīties zinātniskos eksperimentos, iesaistīties diskusijās, uzdot jautājumus zinātniekiem un uz brīdi iejusties zinātnieku ikdienā.

Zinātnieku nakts ir Eiropas līmeņa izglītojošs pasākums, kuru jau devīto gadu organizē Latvijas Zinātņu akadēmija, Latvijas augstskolas, zinātniskie institūti un citas ar izpēti saistītas institūcijas. Ar šo pasākumu Latvija iekļaujas to daudzo Eiropas valstu - Eiropas Zinātnieku nakts organizētāju skaitā, kuras septembra nogalē rīko dažādas aktivitātes vairāk kā 300 Eiropas pilsētās, lai atraktīvā veidā skaidrotu zinātnes sasniegumus un ļautu ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu