«Rīga 2014» programmā notiks MetaMind konference par haosu un kārtību

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

No 25. līdz 28. septembrim Rīgā jau piekto reizi tiek īstenots starptautisks zinātniski-māksliniecisks projekts MetaMind. Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgas Biržā un Ungurmuižā norisināsies starptautiska zinātniskā konference «Destrukciju kārtība un haoss kārtībā. Brīvība».

«Šogad MetaMind veltīts haosam un kārtībai. Arī tam, kādā veidā haosā eksistē kārtība un otrādi, un kā šīs divas kategorijas saistītas ar brīvību. MetaMind būtība un sūtība ir risināt tādas tēmas, kuras teorētiskiem līdzekļiem ir grūti tveramas, kaut arī tās mums šķiet pašsaprotamas,» stāsta projekta vadītāja, profesore Daina Teters, atklājot, ka robežas un «nerobežas» starp haosu un kārtību konferences ietvaros tiks atklātas visai daudzpusīgi, tostarp tvertas arī caur māksliniecisku prizmu. Konferences norise šogad Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas ietvaros ir būtisks priekšdarbs, lai 2018. gadā, par godu Latvijas valsts simgadei, Rīgā notiks Pasaules semiotikas kongress.

Uz konferenci ieradīsies vairāki ievērojami ārvalstu viesi - Servantesa Studiju centra vadītājs Karloss Alvars, prof. Ēriks Landovskis no Parīzes Politisko zinātņu institūta, prof. Vinfrīds Nēts no San Paulo universitātes, akadēmiķis Solomons Markus no Rumānijas, prof. Huberts van den Bergs no Nīderlandes/Polijas un prof. Otto Neimaijers no Austrijas, prof. Ernests Hess-Litihs no Šveices, kognitīvās lingvistikas metrs Džordžs Leikofs no ASV un citi, - kopumā 32 ārzemju viesi. Konferencē strādās divu starptautisko projektu pārstāvji - Osmose (Latvija-Francija) un Taupības metaforu pētniecības grupa /Francija-ASV/, kā arī divu inovatīvu bibliotēku - Stenfordas /ASV/ un Santjago de Kompostelas /Galīcija/ pārstāvji.

Tā kā projekta galvenā īpatnība slēpjas konferences tēmas vienlaikus teorētiskā un mākslinieciskā risinājumā, tā tiks attīstīta vairākos netradicionālos mākslas projektos - jauno komponistu koncertā - lekcijā, Mesiāna «Kvartetā laika galam» un tā analīzē un Dostojevska darba «Velni» fragmenta eksperimentālā ekranizācijā.

Projekts MetaMind, kas inovatīvā pieejā apvieno zinātni, mākslu un citas cilvēka darbības formas, tika radīts 2005.gadā, kad Starptautiskajā semiotisko pētījumu asociācijā tika akceptēta Latvijas pārstāves piedāvātā ideja par problemātisku tēmu risinājuma iespēju zinātniskiem un mākslinieciskiem līdzekļiem, par metodoloģisko pamatu ņemot semiotiku.

Galvenie Metamind projekta mērķi ir veicināt jaunu, Latvijas piedāvātu kreativitātes telpu Eiropā, kā arī kāpināt Latvijas radošo kapacitāti - ne tikai tās spējā piedalīties citu valstu rīkotajos zinātniskajos un mākslinieciskajos pasākumos, bet arī to veiksmīgā vadīšanā.

Konferenci 25.septembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā ievadīs domājumi par dažāda veida zināšanu kolekcijām un krāšanu kā nereti psihopataloģisku fenomenu. Pirmās dienas lasījumus Rīgas Biržā turpinās trīs Latvijas mūziķu - Jura Žvikova, Rolanda Kronlaka un Kristapa Pētersona koncerts-lekcija par muzikālās skaņveides īpatnībām un Olivera Mesiāna 20. gadsimta leģendārais skaņdarbs «Kvartets laika galam» Egīla Šēfera /klarnete/, Hertas Hansenas /klavieres/, Jāņa Rinkuļa /čells/ un Arvīda Zvaguļa /vijole/ izpildījumā. Skaņdarbu skaidros muzikologs Orests Silabriedis un Rīgas arhibīskaps - metropolīts Zbigņevs Stankēvičs.

26.septembrī Rīgas Biržā un Astor Rīga ievērojamas zinātniskās pasaules personības diskutēs haosa un kārtības konceptuālās un etimoloģiskās īpatnības, kā arī demonstrēs to pielietojamību plašā sociālpolitiskā, vēsturiskā un mākslinieciskā kontekstā.

Konferences pēdējā darba diena notiks ārpus Rīgas - Ungurmuižā, un tā veltīta mājas kārtībām Latvijā jeb veidam, kā mēs apzināmies un mācām savu valodu, kā esam ieraduši veidot latvisko identitāti un tiekam ārā no sociālām kataklizmām.

Ungurmuižas programmu vainagos Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas sagatavots koncerts un režisora Pētera Krilova eksperimentāli inscenēts Fjodora Dostojevska darba «Velni» fragments - Kirilova un Ļiputina saruna aktieru Viļa Daudziņa un Anda Stroda izpildījumā. Sarunas ar velnu un pretenzijas ieņemt dieva vietu ir paradoksālākais un sāpīgākais mūsdienu cilvēka, tai skaitā kādas lielas valsts politiķa prāta un darbu pavadonis.

Visi «MetaMind 2014» pasākumi ir bez maksas un pieejami ikvienam interesentam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu