Vēl nav zināms mentoru skaits, kas palīdzēs integrēt bēgļus Latvijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starpnieki jeb mentori būs personas, kas palīdzēs bēgļa vai alternatīvo statusu ieguvušām ģimenēm integrēties Latvijā: palīdzēs iepazīt Latvijas kultūru, vērtības, sazināties ar latviešiem utt., norāda Labklājības ministrija. Tomēr, cik izmaksās Latvijai mentoru pakalpojumi, vēl nav zināms.

Labklājības ministrijas plāns: patvēruma meklētāji Muceniekos uzturēsies vismaz trīs mēnešus, kuru laikā tiks piešķirts bēgļa vai alternatīvais statuss un iemācīta latviešu valoda saziņas līmenī.

Iegūstot bēgļa vai alternatīvo statusu, persona kļūs par oficiālu bezdarbnieku un ar starpnieku jeb mentoru palīdzību tiks izveidots bankas konts, iepazīta Latvijas kultūra un vērtības.

«Kamēr persona trīs mēnešus uzturēsies Muceniekos, paralēli šo mēnešu laikā plānots nodrošināt sociālo darbu ar šīm personām un ģimenēm, tāpat plānots personas iesaistīt latviešu valodas apguves un integrācijas programmās. Šo pirmo trīs mēnešu laikā plānots nodrošināt arī mentoru piesaisti, kas palīdzētu bēglim adaptācijas un saziņas ar dažādām institūcijām procesā,» ziņo Labklājības ministrijas pārstāve Viktorija Buraka.

Pieredze ar mentoru darbu Kultūras ministrijai nav sveša

Kultūras ministrijai ir iegūta pieredze, stāsta Labklājības ministrijas speciāliste, piesaistot mentorus trešo valstu pilsoņu integrācijas procesā. Līdz ar to tie nebūs jāapmāca no nulles, tomēr nepieciešamības gadījumā plānotas arī papildu apmācības.

Mentora pakalpojumu izmaksas šobrīd tiek precizētas no Kultūras ministrijas puses, un par nepieciešamo finansējumu vēl tiks diskutēts starpinstitūciju darba grupā. Nepieciešamo mentoru skaits arī vēl nav zināms.

Nodarbinātības valsts aģentūra jau gatava strādāt ar bēgļiem

Tikmēr Nodarbinātības valsts aģentūra palīdzēs bēgļa vai alternatīvā statusa ieguvējiem darba meklējumos, informējot par iespējām Latvijas darba tirgū.

Iegūstot bezdarbnieka statusu, iebraucējiem tiks sagatavots individuāls plāns darba meklējumiem, nodrošinās turpmāku latviešu valodas apguvi, veikta bēgļa profilēšana utt.

Bezdarbnieka pabalstu bēgļi nevarēs saņemt, jo jābūt iemaksātām sociālajām garantijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu