Top izrāde franču aktrises Sāras Bernāras dzīves nogalei: «Saules pelni» (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

8. oktobrī Valmieras teātra Apaļajā zālē notiks pirmizrāde Feliksa Deiča iestudējumam «Saules pelni». Tā pamatā ir amerikāņu dramaturga Džona Marella luga «Atmiņas» (Memoir), kas veltīta izcilās franču aktrises Sāras Bernāras dzīves nogalei. Sāras Bernāras loma atbilst aktrises Daces Eversas talanta mērogam, bet viņas sekretāra lomā – Tālivaldis Lasmanis. Izrādes scenogrāfiju veido Mārtiņš Vilkārsis, tērpus – Ilze Vītoliņa.

Felikss Deičs izvēlējies šo materiālu, lai vēlreiz radoši tiktos ar aktieriem, kas bijuši ļoti nozīmīgi viņa paša radošajā mūžā Valmieras teātrī – izrādēs «Ivanovs», «Leļļu nams», «Jūras meita» u.c. «Dace Eversa jau sen ir pelnījusi šādu spēcīgu dramatisku lomu,» uzskata režisors. «Viņa vairākas sezonas pēc kārtas spēlējusi tikai raksturlomas, ko, protams, dara ļoti labi, taču tas nav viņas talanta īstais vēriens. Interesanta partnerība viņai būs ar Tālivaldi Lasmani, no kura joprojām var gaidīt daudz ko neprognozējamu, viņa spēks ir daudzveidībā. Šos abus aktierus es labi pazīstu, tomēr ar katru izrādi atklāju aizvien no jauna.»

Izrādes apakšvirsraksts «Sāras Bernāras dubultā dzīve» aizgūts no aktrises memuāru nosaukuma. Lugas notikumi aptver Bernāras dzīves pēdējo vasaru, ko «dievišķā Sāra», kā viņu dēvēja laikabiedri, pavada, rakstot atmiņas, sarunājoties ar sekretāru Žoržu Pitū un izspēlējot sava radošā mūža versijas.

Īstā dzīve, kas nav bijusi paredzēta publikas skatam un zināšanai, izrādās pavisam citāda:

daudz dramatiskāka un skarbāka, nekā tas pienāktos zvaigznei.

Taču tieši no tās aktrise guvusi pieredzi un iedvesmu savu lielo traģisko lomu radīšanai. Džona Marella luga ļauj ieraudzīt aktrises dzīvi no abām pusēm, atgādinot gan par Bernāras teātra karjeras spožumu, gan par sāpēm, kas bija tās pamatā. Savukārt uzticamais sekretārs iemiesosies visu to cilvēku tēlos, kam bijusi nozīmīga vieta Sāras Bernāras mūžā.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu