Mucenieki tiek pārbūvēti, lai uzņemtu gaidāmos bēgļus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) vēl nespēj komentēt mehānismus, kāds būs patvēruma meklētāju uzņemšanas process. Pie tā vēl pārvalde cītīgi strādā. Bet pieņem varbūtību, ka patvēruma meklētāju ģimenes varēs uzturēties Muceniekos arī pēc bēgļa vai alternatīvā statusa iegūšanas kā pagaidu mājā, lai tie nepaliek uz ielas. Tomēr konkrētāk komentēt par uzturēšanos pēc bēgļa vai alternatīvā statusa iegūšanas Muceniekos nevar, jo tie ir tikai pieņēmumi.

Mucenieki tiek pārbūvēti, lai varētu uzņemt kritisko robežu - no 150 līdz 250 bēgļiem vienlaikus.

Patlaban Muceniekos atrodas ap 60 patvēruma meklētāju.

Patvēruma meklētājiem dienas nauda (2,15 eiro) tiek un tiks izmaksāta skaidrā, bet, iegūstot bēgļa vai alternatīvā statusu, bēgļa pabalsts tiks maksāts pārskaitījuma veidā.

Bēgļa vai alternatīvā statusa ieguvējiem nāksies pašiem atrast banku un izveidot bankas kontu

- bankas tiem netiks piedāvātas. Nepieciešamības gadījumā palīdzēs starpnieks.

PMLP šaubās, ka visas Latvijas bankas varētu atteikt bēgļa vai alternatīvā statusa ieguvējiem izveidot kontu.

Tikmēr starpnieku skaits, kas bēgļiem palīdzēs vieglāk integrēties un veikt nepieciešamās darbības - izveidot kontu, atrast mājvietu utt., nav zināms, un komentēt, cik valstij izmaksās starpnieki, PMLP nav kompetenta.

PMLP lēš, ka pirmās bēgļu kvotas tiks uzņemtas no nākamā gada janvāra.

Valdības rīcības plāns, kā uzņems bēgļu kvotas

Rīcības plāns ietver trīs rīcības virzienus - personu atlasi un pārvietošanu, patvēruma meklētāju uzņemšanu un izmitināšanu, kā arī integrācijas pasākumus.

Personu atlases un pārvietošanas jomā rīcības plāns paredz ekspertu vizītes uz Itāliju un Grieķiju, patvēruma meklētāju atlases kritēriju un uzņemamo personu saraksta saskaņošanu, kā arī Latvijai vēlamā uzņemšanas grafika un modeļa saskaņošanu ar Grieķiju un Itāliju. Plānots, ka vizīšu laikā patvēruma meklētājiem tiks sniegta vispārēja informācija par Latvijas sociālās dzīves aspektiem, kultūru, valsts iekārtu, dzīvojošajām tautībām, reliģiju, likumiem, dabas apstākļiem un citiem būtiskiem jautājumiem.

Patvēruma meklētāju uzņemšanas un izmitināšanas jomā rīcības plāns paredz patvēruma meklētājiem nepieciešamās dokumentācijas apstrādi, izmitināšanu patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā (PMIC) «Mucenieki», papildus pagaidu uzņemšanas telpu piesaisti izmitināšanai un integrācijas pasākumu sākšanai, kā arī iespējamā multifunkcionālā centra izveidi Mucenieku ciemā, kurā būtu pieejamas telpas valodas apguvei un integrācijas pasākumiem. Plāns paredz arī iespēju saņemt sociālā dienesta, bibliotēkas, interešu izglītības, pirmsskolas vecuma bērnu pieskatīšanas grupas un citus pakalpojumus. Minētais rīcības plāna virziens ietver personu nodrošināšanu ar pirmās nepieciešamības precēm, veselības aprūpes nodrošināšanu, bāriņtiesas pakalpojumu nodrošināšanu patvēruma meklētāju ģimenēm, drošības pasākumu nodrošināšanu un citas aktivitātes.

Savukārt integrācijas jomā rīcības plāns paredz latviešu valodas mācīšanu un plāna izstrādi, kas ietver saistību līguma noslēgšanu ar patvēruma meklētāju. Paredzēts sniegt palīdzību arī nodarbinātības jautājumos un dzīvesvietas atrašanā. Lai veiksmīgāk integrētu bēgļus un ģimenes sabiedrībā, sadarbībā ar NVO un reliģiskajām organizācijām paredzēts piesaistīt brīvprātīgos un individuālos konsultantus.

Rīcības plāns paredz arī virkni pasākumu pēc lēmuma par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu patvēruma meklētājam, piemēram, vispārējās izglītības nodrošināšanu nepilngadīgām personām valsts valodā, jauniešu profesionālās izglītības ieguves nodrošināšanu profesionālās izglītības iestādēs, sociālā atbalsta nodrošināšanu un atbalstu mājokļa īrei. Lai motivētu sākt darba tiesiskās attiecības pēc iespējas ātrāk, darba grupa rosina nepārtraukt pabalsta izmaksu (viena gada ietvaros).

Par katru patvēruma meklētāju Latvija saņems vienreizēju maksājumu 6000 eiro apjomā, kas tiks izlietoti iepriekš minēto pasākumu īstenošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu