Lielbritānija izdzīvo: Skotija nobalso pret neatkarību (184)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ceturtdien notikušajā referendumā skoti noraidījuši atdalīšanos no Lielbritānijas, liecina oficiālie rezultāti. Balsu apkopošana ir pabeigta, - par palikšanu Lielbritānijas sastāvā nobalsoja 55,30% balsotāju.

Par palikšanu Lielbritānijas sastāvā nobalsojuši 2 001 926 vēlētāju jeb 55,30%. Par Skotijas neatkarību nobalsojuši 1 617 989 vēlētāji jeb 44,70%.

Patlaban apkopotas balsis visos 32 vēlēšanu apgabalos.

Teksta tiešraide:

13:20 Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs piektdien paziņojis, ka Madride ir ļoti laimīga par Skotijas neatkarības referenduma rezultātu, proti, lēmumu palikt Lielbritānijas sastāvā.

«Mēs esam ļoti laimīgi, ka Skotija paliek ar mums,» video vēstījumā paziņoja Rahojs, piebilstot, ka referenduma rezultāts nāks par labu Eiropas Savienības (ES) integrācijai.

10:55 3429 balsošanas biļeteni ir atzīti par nederīgiem.

09:30 Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons piektdien paudis gandarījumu par Skotijas neatkarības referenduma rezultātu un aicinājis tautu uz vienotību. Kemerons pauda atvieglojumu par skotu izvēli palikt Lielbritānijas sastāvā, norādot, ka viņa sirds salūztu, ja Skotija atdalītos.

Viņš piebilda, ka šāds noskaņojums bijis daudziem Lielbritānijā, un norādīja, ka

šis jautājums tagad ir atrisināts uz vairākām paaudzēm.

08:36 Brīdī, kad kļuva skaidrs, ka referendumā uzvarējuši «Nē» nometnes pārstāvji, gan skotu Nacionālās partijas (SNP) līderis Alekss Salmonds, gan britu politiķi, kuri piedalījās balsošanas rezultātu vērošanā raidorganizācijas BBC Pirmajā Skotijas kanālā, norādīja, ka neatkarīgi no tā, kā skoti ir balsojuši - par vai pret neatkarību- viņi ir balsojuši par pārmaiņām.

Skotijas pirmais ministrs atzina savas partijas sakāvi kampaņā par Skotijas neatkarību, bet uzsvēra, ka 1,6 miljonu cilvēku par neatkarību nodotās balsis ir būtisks rezultāts, raugoties Skotijas nākotnē.

Nacionālās partijas (SNP) līderis Alekss Salmonds - kaislīgs neatkarības atbalstītājs

08:26 Reaģējot uz referenduma rezultātiem, britu mārciņas kurss pret eiro piektdien Tokijā sasniedza augstāko līmeni kopš 2012.gada jūlija - 1,2806 eiro par mārciņu. Pieauga arī britu mārciņas kurss pret ASV dolāru, sasniedzot 1,6522 dolārus par mārciņu, kas ir augstākais līmenis kopš septembra sākuma.

08:21 Viens no «Jā» kampaņas vadītājiem norādījis, ka tik daudz cilvēku ir nobalsojuši par neatkarību, ka nekas vairs nedrīkst palikt pa vecam.

Vienotības atbalstītāji līksmo, sagaidot rezultātus
Vienotības atbalstītāji līksmo, sagaidot rezultātus Foto: AFP/LETA

08:09 Lai kāds būtu referenduma iznākums, politikas veidotājiem gan Skotijā, gan Anglijā būs jādomā par to, kā saliedēt sabiedrību un veikt strukturālas izmaiņas, palielinot skotu apmierinātību ar dzīvi Apvienotajā Karalistē.

07:59

Referendumā piedalījās 84,59% Skotijas vēlētāju.


07:56 Eksperti jau atzīst, ka pārliecinoša «Nē» nometnes uzvara, ko sola provizoriskie rezultāti, sekmēs Skotijas separātisma jautājuma atbīdīšanu politiskās skatuves dibenplānā vismaz uz salīdzinoši ilgu laiku, kā arī referendumā sašķeltās sabiedrības saliedēšanos.

Neatkarības atbalstītāju rindās skumīgāks noskaņojums
Neatkarības atbalstītāju rindās skumīgāks noskaņojums Foto: AFP/LETA

07:54 Skotijas BBC televīzijas Pirmā kanāla studijā ekspertu diskusijas jau pievērsušās jautājumam, kā Londona pildīs kampaņas pēdējās nedēļas laikā dotos solījumus vēl vairāk paplašināt Skotijas reģionālā parlamenta – Holirūda – pilnvaras.

Analītiķi tajā pašā laikā atzīst, ka

Lielbritānijai, neskatoties uz savas vienotības saglabāšanu, var draudēt ilgstoša konstitucionālā krīze,

jo jautājums netiks atrisināts tikai ar Skotijas reģionālās valdības pilnvaru paplašināšanu. Uz to var pretendēt arī Velsa un pat Ziemeļīrija.

Neatkarības atbalstītājiem uzvara tikai četros apgabalos

Neatkarības atbalstītāji pagaidām uzvarējuši tikai četros apgabalos - Dandī, Glāzgovā, Vestdanbārtonšīrā un Nortlenarkšīrā.

Glāzgovā ceturtdien notikušajā referendumā par Skotijas neatkarību nobalsojuši 53,49% vēlētāju, bet par Lielbritānijas vienotības saglabāšanu – 46,51%.

Par Skotijas neatkarību Dandī balsojuši 53 620 vēlētāji jeb 57,35%, bet pret – 39 880 jeb 42,65%.

Inverklaidā Skotijas neatkarības pretinieki uzvarējuši ar niecīgu 86 balsu pārsvaru

- par Skotijas neatkarību balsojuši 27 243 vēlētāji jeb 49,92%, bet pret – 27 329 jeb 50,08%.

Lielbritānijas centrālā valdība iepriekš solījusi palielināt Skotijas autonomās pilnvaras, ja tā paliks Apvienotās Karalistes sastāvā.

Skotijas valdība solīja, ka sterliņu mārciņa arī turpmāk būs Skotijas valūta, bet Lielbritānijas valdība uzstāja, ka Skotijas neatkarības gadījumā nepiekritīs valūtas savienībai. Tāpat nebija skaidrības par Skotijas atdalīšanās ietekmi uz Lielbritānijas dalību Eiropas Savienībā (ES) un NATO. Skotijas līderi solīja, ka pēc atdalīšanās arī jaunā valsts tieksies uz dalību šajās valstu grupās, ko Lielbritānijas vadība sauca par neiespējamu. Savukārt ES un NATO saistībā ar referendumu izskanēja bažas arī par pašas Lielbritānijas nākotni organizācijās.

Jautājumus radīja arī monarhijas statuss Skotijā. Tās valdība solīja, ka karaliene Elizabete II, kas pašlaik ir 15 valstu simboliska galva, arī turpmāk būšot Skotijas monarhs, tomēr arī daži neatkarības atbalstītāji rosināja veidot republiku.

Karaliene, kuras māte ir no aristokrātiskas skotu ģimenes un kura labprāt pavada vasaras īpašumos Skotijā, neslēpjot patiku pret šo Lielbritānijas daļu, nedrīkstēja paust savu subjektīvo viedokli politiskos jautājumos. Arī par Skotijas iespējamo neatkarību Elizabete II publiski nav izteikusies.

Skotija, kur pašlaik dzīvo ap pieciem miljoniem cilvēku, ir uzskatāma par vienu no senākajām valstīm pasaulē,

jo jau 843.gadā karalis Kenets Makelpins apvienoja skotus savā valstī, kas neatkarību saglabāja vairāk nekā 800 gadu, līdz 1707.gadā tika izveidota Lielbritānija, kurai pašlaik ir četras daļas: Anglija, Velsa, Ziemeļīrija un Skotija.

Svinības "Nē!" nometnē
Svinības "Nē!" nometnē Foto: AFP/LETA
Šai Apvienotās Karalistes daļai ir sava tiesību sistēma un Skotijas Baznīca.

Plaša pašnoteikšanās iespēja jau pirms referenduma

1997.gadā notika referendums par Skotijas parlamenta izveidi, un to izveidoja 1999.gadā. Skotijas parlamenta deputātiem ir tiesības lemt par izglītību, veselības izdevumiem, mājokļiem, tūrismu un transportu un dažām citām jomām, bet parlaments nekontrolē imigrācijas, aizsardzības, nodarbinātības, tirdzniecības, enerģētikas un galvenos finanšu, kā arī ārpolitikas jautājumus. Lielākā daļa no Skotijas parlamenta izmantotajiem līdzekļiem ir Apvienotās Karalistes piešķirti.

Tomēr tiek uzsvērts, ka Skotijas kā neatkarīgas valsts ekonomika varētu tikt attīstīta ar bagātīgajiem naftas resursiem - pašlaik Lielbritānija iegūst vairāk nekā 75% Eiropas Savienībā iegūtās naftas, no kuras 90% tiek iegūti Skotijas ūdeņos. Skotijas valdība arī uzsver, ka tā saražo 25% no ES piekrastes vēju un paisumu un bēgumu enerģijas, kā arī 10% no viļņu enerģijas.

Tāpat tiek uzsvērta Skotijas politikas, izgudrotāju, domātāju un uzņēmēju ietekme pasaules vēsturē.

Skotijas neatkarības deklarācija bija pamats Amerikas Neatkarības deklarācijai,

skotu izgudrotāji ir piedalījušies praktiskā tvaika dzinēja izstrādē, penicilīna atklāšanā, televīzijas un telefona izgudrošanā.

Komentāri (184)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu