Straume: Valsts nozagšanas nebija, «tas bija bizness» (197)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Kaut arī Saeimas vēlēšanās spīdošus panākumus partijai «Vienoti Latvijai» neprognozē, bijušais valsts vadītājs Juris Straume apgalvo, ka šīs vēlēšanas ir tikai viņa «atgriešanās stāsta sākums». «[Šajās vēlēšanās] rezultāti var nebūt pārāk labi, bet, ja nonāksim līdz nākamajām vēlēšanām, būs cits stāsts,» LTV raidījumā «1 pret 1» paziņoja Straume.

Bijušais Saeimas priekšsēdētājs nevēlējās runāt par laiku, kad viņa vadībā notika tā dēvētā valsts nozagšana. Uz raidījuma vadītāja jautājumiem par valsts naudas nozagšanas shēmām Straume konsekventi atbildēja, ka par to neko nezinot, un noliedza, ka tolaik notikusi valsts nozagšana. Jautāts, kas tad tas ir, ja ne valsts nozagšana, Straume paziņoja: «Tas ir bizness.»

Kaut arī pašlaik pārstāvētās partijas «Vienoti Latvijai» tikšanās ar vēlētājiem bieži notiek emocionālā un pārmetumu pilnā gaisotnē, Straume saka, ka nejūtas zaudējis vēlētāju uzticību, jo tādiem politiķiem kā Sarmītei Ēlertei un Ģirtam Valdim Kristovskim mīnusiņu iepriekšējās vēlēšanās bijis vēl vairāk.

«Mēs esam daudz darījuši, un ne tikai sliktas lietas,» teica Straume. Viņš norādīja, ka politikā vienmēr jārēķinās, ka var zaudēt, taču ir pārliecināts, ka 4.oktobrī gaidāmās vēlēšanas būs tikai viņa atgriešanās sākums.

Straume slavēja partiju «Saskaņa», ka tai Rīgas domes vēlēšanās, iekļaujot sarakstā gan latviski runājošus, gan krievvalodīgos, izdevies spert lielu soli nacionālā izlīguma virzienā. «Tas ir ceļš, kas mums jāiet valsts mērogā. Nedrīkstam dzīt Latvijas cittautiešus Putina apkampienos,» klāstīja politiķis.

Straume pauda, ka pašreizējais scenārijs draudot ar to, ka šīs Latvijā kādu laiku varot būt pēdējās vēlēšanas. «Ja nonāksim līdz situācijai, ka iedarbinās 5. pantu, paši saprotat, kas tas ir. Jūs domājat, ka cilvēkam, kas grib atjaunot savu impēriju, [fakts, ka Latvija ir NATO dalībvalsts], ir no svara?» sacīja bijušais Saeimas priekšsēdētājs.

Tomēr «Saskaņas» cerības iekļūt valdībā viņš vērtē skeptiski, jo uzskata, ka nevar kreisajiem radikāļiem stāstīt vienu, bet latviešiem - citu, un vienlaikus vēl slavēt citas valsts prezidentu.

«Nevaram sēdēt krūmos un gaidīt zaļos cilvēciņus - mums jādabū ekonomiskais uzrāviens,» paziņoja Straume. Tiekoties ar cilvēkiem Latvijā, «veiksmes stāsts» neesot jūtams.

Kaut arī politiķis bija nerunīgs par valsts nozagšanas shēmām un deviņdesmito gadu vidū notikušo valsts izsaimniekošanu, par atsevišķām privātās dzīves detaļām viņš bija samērā vaļsirdīgs, izstāstot, ka konjaku vairs nedzerot un tā vietā aprobežojoties ar pāris vīna glāzēm nedēļā, savukārt no tā dēvētās Jūrmalgeitas laikiem mantoto iesauku «Batjka» viņš neatzīstot, jo viņam vairāk pieķērusies iesauka kopš vidusskolas laikiem - «dzejnieks».

Tāpat viņš atzina - kopš nomirusi māte un meita pārcēlusies uz dzīvi ārzemēs, viņam esot vieglāk dzīvot.

Komentāri (197)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu