Kad stādīt ziemas ķiplokus, lai tie nepūtu un būtu izcila raža

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Kad jāstāda ziemas ķiploki, lai iegūtu bagātīgu ražu?

Žurnālā «Dārza Pasaule» savus padomus dod dārzeņkope Mārīte Gailīte, sakot, ka Latvijā lielākā problēma ķiploku audzēšanā ir veselīgu, neinficētu ķiploku daiviņu trūkums, jo paaudzēm pavairojot vienus un tos pašus ķiplokus, tajos sakrājas infekcijas.

Pēdējos gados Latvijā izplatīta ir fuzariālā puve. Šīs slimības ierosinātāji mīt augsnē ikvienā dārzā, ir atklāts, ka augu saknes tiek inficētas, ja temperatūra pārsniedz 15 grādus. Īpaši intensīvi šī slimība attīstās augsnē, ja temperatūra pārsniedz 25 – 28 grādus. Tik karsta augsne Latvijā ir jūlija beigās, augusta sākumā.

Tas ir laiks, kad jānovāc ķiploku raža. Nedrīkst nokavēt ražas novākšanu. Ja daiviņas zemē paspēj atdalīties viena no otras, infekcija iekļūst starp daiviņām.

Ņemot vērā infekcijas vairošanos siltumā un mitrumā, ķiplokus ieteicams stādīt laikā, kad zemes temperatūra 10 centimetru dziļumā ir 10 grādi. Tas ir svarīgi, lai ķiploki vēl paspētu apsakņoties pirms zemes sasalšanas.

Tātad ķiploku optimālais stādīšanas laiks jānosaka nevis pēc kalendāra, bet augsnes temperatūras.

Nelaime tā, ka mūsu dārzkopības veikalos nevar nopirkt termometrus, ar ko izmērīt augsnes temperatūru. Dārzeņkope iesaka izmantot virtuves termometru, ko izmanto cepeša cepšanai.

Daudzi audzētāji baidās ķiplokus stādīt ātri, lai tie neuzdīgtu. Pieredze rāda, ka ķiploku uzdīgšana rudenī netraucē to ziemotspējai.

Infekcijas briesmu mazināšanai stādāmo materiālu vajadzētu kodināt ar furgicīdiem. Stādīšanai sagatavotās daiviņas bagātīgi jāpārkaisa ar “ Trihodermīnu», , bhet augsnē iestrādāt vai iekaisīt bedrītēs «Biomiksu» vai “ Trihodermīnu». Pavasarī, līdzko augsne atlaidīsies, starp rindām jāiestrādā viens no šiem līdzekļiem vai «EasyStart», lai aizkavētu infekcijas izplatīšanos un veicinātu sakņu attīstību.

Laiku pa laikam der iegādāties jaunu stādāmo materiālu, pērciet to nevis tirgū, bet sēklu tirgotāju firmās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu