Ceļvedis: Tēva diena, Hospitāļu ielas svētki, vinils un daudz kino

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šajā nedēļas nogalē, protams, var turpināt baudīt atvasaru, un doties mežā meklēt lielo baraviku, taču ja ir interese apmeklēt kādu kultūras pasākumu, tad tādu šajās brīvdienās netrūkst. Īpaši lutināti tiek kino gardēži, jo no šodienas sākas festivāls 'Baltijas pērle", kura programmā tradicionāli tiek iekļautas augstvērtīgas kino lentes. Daudz klasiskās mūzikas, dzejas un dažādas izklaides. Svētdien neizmirstiet apsveikt tēti Tēva dienā! Lūk, ieskats svarīgākajos notikumos.

PIEKTDIENA, DAŽĀDI PASĀKUMI

plkst.19 Rīgas Mazajā teātrī ar Indijā dzīvojošās indiešu klasiskās dejas izpildītājas, pētnieces un horeogrāfes Padmadžas Surešas monoizrādi «Natyollash» sāksies festivāls «Indijas rudens 2014».

Piektdien, 12.septembrī plkst. 21 Pacho Music Café, Mārstaļu ielā 16 Lielā studentu balle. Dzīvā mūzika Artas Jēkabsones (balss) un Māras Bulas (ģitāra) pārziņā.Pie DJ pults Kristaps Daņiļēvičs.

Rīgā sāksies starptautiskā filatēlijas izstāde «Baltica 2014», kas būs veltīta Baltijas jūras reģiona valstīs izdotajiem filatēlijas materiāliem. Tā būs pirmā starptautiskā izstāde Rīgā kopš 2001. gada, un to organizē Latvijas Pasts un Latvijas Filatēlistu savienība (LFS).

Latvijas Kara muzejā no šodienas līdz 12.oktobrim tiks eksponēta gleznotāja akadēmiķa Nikolaja Bogdanova-Beļska glezna «Vīrieša portrets melnā». Gleznas svinīgā prezentācija notiks šovakar plkst.17.

Mencendorfa namā plkst.17 tiks atklāta igauņa Riho Tomras adīto mežģīņu izstāde «No diega līdz mākslai», kas veltīta vācu mežģīņu adīšanas vecmeistara Herberta Riharda Nīblinga 110.jubilejai.

Foto: www.aboltinsag.lv

Kultūras vasarnīcā «Esplanāde 2014» šovakar un rīt, 13. septembrī, laika posmā no plkst.20.30 līdz 1 naktī ikviens tiek aicināts piedalīties digitālās mākslas projektā «Apdzīvo ekrānu», kas veidos interakciju starp Rīgu un Berlīnes festivālu «Wedding-Moabit 2014».

LATVIJĀ

Teātris Liepājā, dzejas diena u.c.

Indulis un Ārija
Indulis un Ārija Foto: publicitātes

Amatas pamatskolā plkst. 12 notiks rakstnieces Melānijas Vanagas 1991. gadā izdotās grāmata «Veļupes krastā», kurā stāstīts par autores likteni 16 izsūtījuma gados Sibīrijā, krievu valodas tulkojuma atklāšana.

Piektdien, 12.septembrī, Bauskas pilī, noslēdzot tās atjaunošanas projektu, notiks atjaunoto telpu atklāšana un pils atjaunošanas procesā iesaistīto cilvēku godināšana, bet sestdien, 13.septembrī, no plkst.9 līdz plkst.19 Bauskas pils muzeju visi interesenti varēs apmeklēt bez maksas.

Plkst. 12 Ilūkstē, pie Raiņa pieminekļa, notiks Dzejas dienu pasākums «Ar Raiņa sauli sirdī...». Pasākuma gaitā paredzēta ziedu «saules» veidošana un dzejas stunda «Ar Raiņa sauli sirdī...», kurā piedalīsies dzejnieks un tulkotājs Edvīns Raups (Rīga), rakstnieks un literatūrzinātnieks Valentīns Lukaševičs (Daugavpils), Ilūkstes novada literāti un novada skolu audzēkņi.

Cēsīs sāksies Eiropas kultūras mantojuma dienas, kuras šogad veltītas Rīgas ielas kultūrvēsturiskajam tēlam. Kultūras mantojuma dienas atklās plkst.16 Cēsīs ar izglītojošu pastaigu pa Rīgas ielu, savukārt rīt no plkst.11 šajā ielā plānoti dažādi kultūras pasākumi un koncerti.

Šodien un rīt, 13. septembrī, Ventspilī ceturto reizi notiks Lībiešu kultūras dienas. Pasākumi norisināsies Ventspils Galvenajā bibliotēkā un Livonijas ordeņa pilī. Lībiešu kultūras dienas Ventspilī sāksies šodien plkst.17 Ventspils Galvenajā bibliotēkā. Kultūras dienu ieskaņas pasākumā piedalīsies Ventspils lībiešu ansamblis «Rāndalist», Ventspils novada folkloras kopas «Kāndla» un «Piški kāndla». Pasākumā atklās fotogrāfa Jura Ģiguļa fotoizstādi «Jāņa Prinča diena», kurā fotogrāfs mūsdienu acīm skata vietas un notikumus, ko ietekmējis viens no spilgtākajiem lībiešu tautas pārstāvjiem - Jānis Princis seniors.

Dzejnieks un tulkotājs Uldis Bērziņš
Dzejnieks un tulkotājs Uldis Bērziņš Foto: LETA

Šovakar Tumes kultūras namā norisināsies Dzejas diena «Tikai klasika. Tur - tālajā Tumē». Pasākumā savus darbus lasīs Latvijas dzejas «zelta paaudzes» autori Jānis Peters, Astrīde Ivaska un Lija Brīdaka, kā arī Tumes pagasta Vecmokām piederīgā Iveta Šimkus.

KONCERTI

Liepājas Simfoniskais orķestris

Piektdien plkst.19 Liepājas Latviešu biedrības namā ar programmu «Bēthovens un Liepājas koncerts» pēc skaita 134.koncertsezonu atklās Liepājas Simfoniskais orķestris. Koncertu diriģēs orķestra galvenais diriģents Atvars Lakstīgala, bet kā soliste tajā piedalīsies vijolniece Ilze Zariņa. Viņa atskaņos nupat tapušo Viļņa Šmīdberga «Astoto Liepājas koncertu vijolei un orķestrim», kā arī Fēliksa Mendelszona-Bartoldi koncertuvertīru «Hebridu salas» un Ludviga van Bēthovena «Trešo simfoniju Mi bemol mažorā op.55».

S.Jēgers
S.Jēgers Foto: LETA

No šodienas līdz 20.septembrim Liepājā un Kuldīgā norisināsies 13.Starptautiskais Liepājas ērģeļmūzikas festivāls. Festivāla programmā gaidāmi seši ērģeļmūzikas koncerti, kas būs klausāmi Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē un Kuldīgas Svētās Katrīnas baznīcā. Festivāla laikā notiks arī muzikoloģes un mūzikas instrumentu vēstures speciālistes Ligitas Ašmes lekcija par Kurzemes ērģelēm, kā arī ērģelnieka, ērģeļu eksperta un bibliogrāfa Mikus Dzenīša prezentācija par jaunākajiem Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles ērģeļu būvniecības vēstures izpētes rezultātiem.

Festivālā piedalīsies gan Latvijas, gan ārvalstu mākslinieki - Ilze Reine (ērģeles), Sergejs Jēgers (kontrtenors), Ainars Paukšēns (čells, viola da gamba), Kristīne Adamaite (ērģeles), Artis Sīmanis (saksofons), Vids Pinkēvičus (ērģeles), Pāvels Kohouts (ērģeles), Jolanta Strikaite (soprāns), Ilona Birģele (ērģeles), Inese Romancāne (soprāns), Reinis Lapa (flauta), Kaspars Zemītis (ģitāra), Karīna Pētersone (stāstniece) u.c.

Denisa Paškeviča albuma prezentācija

Šodien un rīt, 13.septembrī, plkst.20 restorānā «Dārzs» un galerijā «Cita puse» notiks latviešu saksofonista Denisa Paškeviča un dāņu ģitārista Kristiana Franka jaunā albuma «Close» prezentācija, savukārt 14.septembrī plkst.12 Mūzikas akadēmijā paredzētas sarunas par džezu. Koncertu laikā izskanēs abu mūziķu oriģinālskaņdarbi.

Aleksejs Ogrinčuks
Aleksejs Ogrinčuks Foto: publicitātes

Piektdien, 12. septembrī, plkst. 19 Lielajā ģildē savu devīto koncertsezonu atklās Valsts kamerorķestris «Sinfonietta Rīga». Kā informē kamerorķestra sabiedrisko attiecību vadītāja Baiba Freimane, sezonas atklāšanas koncerta solists būs Amsterdamas Karaliskā «Concertgebouw» orķestra vadošais obojists Aleksejs Ogrinčuks.

«Dabasu Durovys» prezentē albumu

12. septembrī Rīgā (Latvijas Pirmajā rokkafejnīcā) tiks prezentēts grupas «Dabasu Durovys» trešais studijas albums, ar nosaukumu «Bāka». Albumā iekļautas 11 dziesmas. Neatņemama grupas īpatnība arī šoreiz - vairums albuma dziesmu tekstu ir latgaliešu valodā.

«Pulkvedī» elektronika

12. septembrī naktsklubā «Pulkvedim neviens neraksta» uzstāsies elektroniskās mūzikas pārstāvji gan no Gruzijas, gan Latvijas. Levans Lomidze uzstāsies ar Latvijā nesen ienākušo dzīvās elektroniskās mūzikas šovu, kā arī gaidāmi citi pārsteigumi.

SESTDIENA

«Jersikas ielas vinila diena»

Jau divus gadus Cēsīs veiksmīgi norisinājies vinilplašu, vinila aksesuāru un tehnikas tirdziņš. Sestdien, 13. septembrī, Rīgā gaidāms līdzīgs notikums, kas tiks veltīts vinila plašu kultūras entuziastiem un profesionāļiem, - «Jersikas ielas vinila diena». Visas dienas garumā no plkst. 11 notiks skaņuplašu tirdziņš, kurā piedalīsies vairāki pašmāju kolekcionāri, tirgotāji un gluži vienkārši vinila entuziasti. Tajā ikvienam būs iespēja redzēt, dzirdēt un iegādāties visdažādāko žanru un vecumu skaņuplates, atskaņotājus un citus ar vinilu saistītus aksesuārus. Par godu sava pirmā EP vinila iznākšanai pasākumu plkst. 20 noslēgs grupas «Rīgas Modes» uzstāšanās.

Tēva diena

13. septembrī, ar svētku gājienu un citām aktivitātēm Rīgā norisināsies Tēva dienassvinēšana. Pulcēšanās gājienam pie Brīvības pieminekļa notiks no plkst.10.30, bet gājiens sāksies plkst.11. Dalībnieki no Brīvības pieminekļa pa Brīvības ielu dosies līdz Elizabetes ielai, bet pēc tam aizies līdz «Rīga 2014» kultūras vasarnīcai «Esplanāde 2014», kur notiks dalībnieku sadziedāšanās improvizētā kopkorī.

Savukārt Esplanādē no pkst.11 līdz vakaram paredzētas radošas izklaides, sportiskas aktivitātes un tēviem domātu dāvanu darbnīcas.

Kā norāda Bormane, Tēva dienas gājiens norisināsies otro gadu. Pērn tas pulcējis ap 2000 dalībnieku.

VTOL
VTOL Foto: publicitātes

Bārā «Aristīds» sestdien, 13.septembrī, notiks eksperimentālās mūzikas koncerts, kurā ar audiovizuālo performanci uzstāsies krievu jauno mediju mākslinieks «VTOL» - īstajā vārdā Dmitrijs Morozovs. Vakara ievadā ar improvizētās mūzikas priekšnesumu uzstāsies Latvijas skaņu māksliniece Jeļena Glazova.

Artis Volfs
Artis Volfs Foto: publicitātes

Sestdien, 13. septembrī Pacho Music Café, Mārstaļu ielā 16 Atvasaras balle. 20 lieliskā kino režisora Zaka Brafa kulta filmas «Garden State» vienīgais seanss. Pēc filmas noskatīšanās nevajadzētu izklīst, jo par mūziku nakts garumā rūpēsies Radio7 balss, leģendārais Artis Volfs.

SVĒTDIENA

Hospitāļu ielas svētki

Šogad pirmo reizi tiek rīkoti Hospitāļu ielas kaimiņu svētki. Svētku mērķis ir, iepazīt, saliedēt un iepriecināt Brasas apkaimes iedzīvotājus! Svētkos varēs gan izglītoties, gan izklaidēties, gan izsportoties, gan izzināt un uzzināt, gan baudīt mūziku un skatīt kino. Svētki notiks 14. septembrī no plkst. 16:00 līdz 21:00 Hospitāļu ielā. Hospitāļu ielas kaimiņu svētkus īpašus dara fakts, ka to radīšanā iesaistās paši apkaimes namu iedzīvotāji - iesaistās gan ielas noformējuma radīšanā, gan aktivitāšu veidošanā, gan radošo darbnīcu izstrādē un teritorijas uzpošanā. Hospitāļu ielas apkārtnē radošs gars un ģimeniska atmosfēra valdījusi vienmēr un ar kaimiņu svētku tradīcijas ieviešanu šīs vērtības tiks stiprinātas.

KINOTEĀTROS

No 12. septembra Latvijas kinoteātros būs skatāma piedzīvojumu filma «Amazonija» («Amazonia»), šausmu filma «Parīze: Mirušo pilsēta» (As Above, So Below), zinātniskās fantastikas lente «Klaidonis» (The Rover) un daudzas «Baltijas Pērles» filmas.

Bez maksas varēs noskatīties īsfilmu festivāla «Starmetis» spēlfilmas

Līdz 14. septembrim kinoteātrī «Cinamon» bez maksas varēs noskatīties visas īsfilmu festivāla «Starmetis spēlfilmas». Programmu papildinās Starptautiskā Klermonferānas īsfilmu festivāla šī gada laureātfilma - Pavela Vesnakova «Lepnums». Īsfilmu festivāls «Starmetis» norisinās jau otro gadu pēc kārtas.

«Rīgas utopijas»

LKA Rīgas Kino muzejs laikmetīgā mākslas festivāla «Survival Kit 6» ietvaros 12.09. plkst. 17:30 Vāgnera zālē piedāvā dokumentālu programmu «Rīgas utopijas». Programmā iekļauti kinožurnāli un dokumentālas filmas, kas uzņemtas 1940.-80. gados un stāsta par aktuāliem pilsētbūvniecības un pilsētplānošanas darbiem.

PAR VĒL CITĀM IZKLAIDES IESPĒJĀM VARI UZZINĀT TVNET PASĀKUMU AFIŠĀ UN NOTIKUMU SADAĻĀ. TĀPAT ESI AICINĀTS KOMENTĀROS IETEIKT VĒL KĀDU PASĀKUMU ŠAJĀ NEDĒĻAS NOGALĒ!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu