Piecos gados glābējsilītēs atstāti 28 bērni; dažus atrod atkritumos un kāpņu telpās (21)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kopš 2009.gada rudens, kad Latvijā tika izveidota pirmā glābējsilīte, valstī kopumā šādi ir izglābtas 28 bērnu dzīvības, tomēr šajos piecos gados ir ziņots arī par vismaz septiņiem atkritumu tvertnēs, kāpņu telpās un citviet atrastiem mirušiem jaundzimušajiem, pastāstīja projekta vadītāja Latvijā Laura Zvirbule.

Šomēnes projektam aprit pieci gadi. Zvirbule atgādināja, ka darbs pie projekta Latvijā aizsākās 2006.gadā, kad masu medijos tika ziņots par 11 mirušiem zīdaiņiem, kuri tika atrasti atkritumu tvertnēs, izgāztuvēs un kāpņu telpās. «Tas bija trauksmes signāls, ka ir nepieciešams rīkoties, lai ierobežotu šādu gadījumu skaitu un sāktu glābējsilītes projektu Latvijā,» atminējās Zvirbule.

Viņa atcerējās, ka projekta idejai ticēja tikai daži

- Latvijas Bērnu fonda pārstāvji, tā laika iekšlietu ministre Linda Abu Meri, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dzintars Mozgis, tiesībsargs Romāns Apsītis un Rīgas Bāriņtiesas vadītājs Aivars Krasnogolovs. Tāpat projekta ideju atbalstīja farmācijas kompānija «Gedeon Richter», kas arī bija Rīgas glābējsilītes mecenāts.

Piecu gadu laikā reģionu glābējsilītēs atstāti septiņi jaundzimušie, bet Rīgā - 21 bērns. Viens no projekta sākotnējiem mērķiem bija izveidot šādas vietas bērna dzīvībai katrā Latvijas reģionā, un līdz ar glābējsilītes izveidi Jelgavā šā gada 29.augustā tas paveikts.

Latvijā nav oficiālas statistikas par atrastajiem mirušajiem jaundzimušajiem, tomēr projekta īstenotāju rīcībā esošā informācija liecina, ka laikā no 2009. līdz 2014. gadam tādi bijuši vismaz septiņi.

«Ja tas būtu mūsu rokās, tad mēs katram bērniņam būtu gatavi palikt apakšā glābējsilīti, ja vien zinātu, kur «viņš kritīs», un darīt visu iespējamo, lai bērniņi varētu augt mīlošās ģimenēs, nevis nonāktu atkritumu tvertnēs vai izgāztuvēs,» uzsver Zvirbule.

Projekta īstenotāji cer, ka pienāks laiks, kad vecākiem pēc glābējsilīties izmantošanas nebūs nepieciešamības.

Tomēr, ja kādu nepārvaramu grūtību un šķēršļu dēļ to nākas izmantot, viņi atgādina, ka tā ir vieta, kurā bērnam tiek piedāvāta dzīve pie mīlošiem un gādīgiem audžuvecākiem.

Projekta tuvākās nākotnes plāns ir datubāzes izveide par glābējsilītēs atstātajiem mazuļiem, un par to oktobrī tiek plānota vizīte Veselības ministrijā.

Tāpat līdz ziemai plānots nomainīt iekārtu Rīgas glābējsilītei, jo ap to laiku beidzas tās garantijas laiks.

Kā ziņots, pirmais bērns glābējsilītē tika atstāts 2009.gada 23.decembrī Rīgā. Vecāki atteicās no trīs dienas veca puisēna.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu