Obama apliecina ASV gatavību veikt gaisa triecienus pret «Islāma valsti» Sīrijā (61)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidents Baraks Obama trešdien televīzijas uzrunā valsts iedzīvotājiem paziņoja, ka Vašingtona ir gatava veikt gaisa triecienus pret džihādistu grupējuma «Islāma valsts» pozīcijām Sīrijā.

Obama atzīmēja, ka ASV jau ir īstenojušas vairāk nekā 150 gaisa triecienu pret «Islāma valsts» pozīcijām Irākas teritorijā. Tas bija svarīgs elements ASV palīdzībā Irākas bruņotajiem spēkiem un novērsa civiliedzīvotāju masveida bojāeju šā grupējuma darbību dēļ, paziņoja Obama.

Prezidents uzsvēra, ka neviens grupējums, kas draud Amerikai, «neatradīs drošu patvērumu», un solīja «nemitīgu» karu pret «Islāma valsti», tostarp veicot gaisa triecienus Sīrijā un paplašinot operācijas Irākā, lai «iznīcinātu» šo grupējumu.

Obama arī solīja atbalstīt Irākas bruņotos spēkus un palielināt militāro palīdzību Sīrijas opozīcijas spēkiem, kas cīnās pret «Islāma valsti».

ASV prezidents sacīja, ka «Islāma valsts», kas nogriezusi galvu diviem ASV žurnālistiem, ir sevišķi brutāls grupējums pat uz Tuvo Austrumu fona. «Viņi izpilda nāvessodus gūstekņiem. Viņi nogalina bērnus. Viņi paverdzina, izvaro un piespiež sievietes precēties,» teica Obama.

Viņš uzsvēra, ka šādam barbarismam var būt tikai viena atbilde. «Mūsu mērķis ir skaidrs: mēs degradēsim un beigās iznīcināsim «Islāma valsti» ar visaptverošu un ilgtspējīgu pretterorisma stratēģiju,» sacīja Obama.

Obama tomēr uzsvēra, ka ASV neiesaistīs savus sauszemes spēkus cīņā pret šo grupējumu. «Es gribu, lai amerikāņu tauta saprastu to, kā šie centieni atšķirsies no kariem Irākā un Afganistānā. Tie neietvers amerikāņu kaujas spēku cīņu ārvalstu teritorijā,» sacīja Obama.

Obama arī paziņoja, ka nosūtīs vēl 475 militārpersonas uz Irāku, lai apmācītu Irākas spēkus cīņai pret «Islāma valsti».

Tādējādi ASV karavīru skaits Irākā pieaugs līdz 1,6 tūkstošiem.

Obama lika saprast, ka «Islāma valsts» radītais izaicinājums licis viņam mainīt nostāju pret Sīrijas opozīcijas spēku apbruņošanu, un aicināja ASV Kongresu apstiprināt operāciju Sīrijas mērenās opozīcijas spēku apmācīšanai un apgādei ar ieročiem.

Obama brīdināja, ka ASV cīņā pret «Islāma valsti» nesadarbosies ar Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, jo viņš ir zaudējis leģitimitāti, īstenojot brutālu pilsoņkaru pret savu tautu.

ASV prezidents uzsvēra, ka viņa jaunā stratēģija cīņai pret «Islāma valsti» kļuvusi iespējama tāpēc, ka Irākā ir izveidota nacionālās vienotības valdība, kurā vicepremjeru amati ir piešķirti sunnītu un kurdu pārstāvjiem, lai veicinātu cīņu pret šo sunnītu džihādistu grupējumu.

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu