Uz «Skaņu Meža» skatuves: «Monolake» (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

11. oktobrī mūzikas namā «Daile» (Kr. Barona iela 31) noritēs nepieradinātās mūzikas festivāls «Skaņu Mežs 2014», un tā ietvaros ar iespaidīgu lāzeru/skaņas priekšnesumu uzstāsies Roberts Henke jeb «Monolake». Henke ir pazīstams arī ar saviem komerciālajiem panākumiem programmētāja-inženiera profesijā – viņš ir viens no trim galvenajiem mūzikas producēšanas datorprogrammas «Ableton Live» izstrādātājiem. Henkes priekšnesums «Lumière» tiks īpaši pielāgots koncertzāles telpām, un tā ietvaros dzīvajā režīmā tiks izpildītas trīsdimensionālas lāzeru animācijas, kā arī ar tām sinhronizēta ritmiska elektroniskā mūzika.

Roberts Henke (Robert Henke) ir mūziķis, mākslinieks un programmētājs, kas strādā un dzīvo Berlīnē, – viņš ir pazīstams kā ambientās mūzikas un abstraktā tehno projekta «Monolake» vadītājs, kā arī viens no galvenajiem mūzikas producēšanas programmas Ableton Live izstrādātājiem (programma mūsdienu mūzikas industrijas paradumus mainījusi līdz nepazīšanai, savukārt «Monolake» ieraksti kritiķu un entuziastu starpā tiek atzīti par sava žanra klasiku). Henkes panākumi ar «Ableton» nodrošinājuši viņa mākslai zināmu neatkarību no komerciāliem apsvērumiem, savukārt eksaktajā darbībā praktizētās inženiertehnikas un programmēšanas prasmes ļāvušas eksperimentēt ar skaņām un attēliem vissarežģītākajos un vērienīgākajos veidos. Tā rezultātā Henkem izdevies pārliecinoši sevi pieteikt arī akadēmiskās datormūzikas, skaņu mākslas un audiovizuālās mākslas sfērās. No 2009. līdz 2014. gadam Henke darbojās kā skaņu dizaina pasniedzējs Berlīnes Mākslas universitātē.

«Skaņu Mežā» Henke prezentēs savu jauno darbu «Lumière» – iespaidīgu audiovizuālu šovu, kurā trīsdimensionāli lāzeru stari kustas cauri telpai, sinhronizēti ar lauzīti ritmisku elektronisko mūziku. Kā skaņu, tā lāzerus Henke kontrolē dzīvajā režīmā un apgalvo, ka konkrētajā darbā ir apvienojušās visas centrālās viņa karjeras idejas, kā arī piebilst, ka katrā koncerttelpā vai galerijā «Lumière» izskatās un skan citādāk. «Lumière» var raksturot kā piesātinātu un pārņemošu pieredzi – lāzeri ne vien veido attēlus uz projekcijas virsmas, bet arī slāņojas trīsdimensionālos musturos virs sēdošās publikas galvām.

«Lumière» nozīmē «gaisma», taču šis nosaukums ir arī atsauce uz kinematogrāfa pionieriem brāļiem Lumjēriem.
Foto: Publicitātes foto

Henke pārstāv cieši ar tehnoloģiju un izpēti saistītas audiovizuālās mākslas lauku, kas auditorijām nereti asociējas ar strikti kontrolētām kompozīcijām un kristāltīru skaņu dizainu, taču šobrīd viena no primārajām mākslinieka interesēm ir meklējumi pēc relatīvas brīvības un elastīguma šīs darba formas ietvaros. Viņš atsaucas uz «Lumière» kā uz mēģinājumu padarīt šāda veida priekšnesumu neparedzamu un daļēji improvizējamu, kā arī apgalvo, ka viens no primārajiem mērķiem, strādājot pie šā projekta, ir spēja animēt lāzerus ar tādu spontanitāti un vieglumu, it kā tie būtu muzikāls instruments.

Henke digitālo programmatūru visiem saviem priekšnesumiem rada pats, un «Lumière» Rīgā – gluži tāpat kā Krakovas festivālā «Unsound» vai Berlīnes festivālā CTM – tiks prezentēts īpaši «Dailes» telpām pielāgotā formā. Priekšnesuma «Lumière» prezentāciju Rīgā atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, LaserAnimation Sollinger un Gētes institūts Rīgā.

Biļetes nopērkamas Biļešu Servisa tirdzniecības vietās – www.bilesuserviss.lv. Vienas dienas biļete iepriekšpārdošanā maksā 20 eiro. Divu dienu abonements maksā 30 eiro un ir nopērkams tikai iepriekšpārdošanā.

www.skanumezs.lv

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu