Diskusijā cer noskaidrot, kas tīrīs LNB jumtu un fasādi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Joprojām nepastāv uzskatu vienprātība par to, kam jāveic iepirkuma procedūra attiecībā uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas jumta un fasādes tīrīšanu, taču diskusiju ceļā šo jautājumu tuvākajā laikā varētu sakārtot.

Kā skaidroja LNB pārstāvis Augusts Zilberts, patlaban jautājums ir par to, vai iepirkums jāveic ēkas pasūtītājam, proti, Kultūras ministrijai, vai lietotājam - LNB. Tuvākajā laikā notiks divpusēja tikšanās, kurā par to diskutēs LNB un Kultūras ministrijas vadība, kā arī projekta uzraudzībā iesaistītās personas.

«LNB vadība uzskata, ka ēka ir jānomazgā šogad, darbiem vispiemērotākais būtu laiks līdz oktobra beigām, novembra vidum, respektīvi, līdz brīdim, kad iestājas sals,» akcentēja Zilberts, piebilstot, ka līdz brīdim, kamēr nav veikts iepirkums, precīzas izmaksas ir grūti minēt, taču aplēses liecina, ka tie varētu būt aptuveni 80 000 līdz 100 000 eiro.

Kopš ēkas būvdarbu pabeigšanas, kas notika 2013.gada decembrī, ēka vēl ne reizi pilnībā nav nomazgāta - gan dažādu citu prioritāru darbu dēļ, gan diskusiju dēļ ar ēkas būvuzņēmēju un Kultūras ministriju par to, kam šī darbība jāveic un jāfinansē. Mazgāšanu bija plānots īstenot 2014.gada rudens beigās līdz Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sākumam, taču plānotie darbi nenotika nepastāvīgo laikapstākļu dēļ, līdz ar to ārpus kārtas tika veikta tikai daļēja logu mazgāšana, skaidroja LNB pārstāvis.

Pilnsabiedrības «Nacionālā būvkompāniju apvienība» (NBA) pārstāve Ilga Sokolova iepriekš norādījusi, ka NBA jau vienreiz ēkas fasādi ir notīrījusi. Pirms ēkas fasādes nodošanas pasūtītājam tā tikusi attiecīgi sagatavota, tostarp notīrīta. Par atkārtotu ēkas mazgāšanu vienošanās noslēgta atsevišķi. Kā minēts, to iztraucējuši nepastāvīgie laikapstākļi.

Par to, ka ēka ir pamatīgi noputējusi, liecina uz netīrajiem logiem veiktie zīmējumi. Arī bibliotēkas pārstāvji piekrīt, ka ēka ir stipri noputējusi, nenoliedzot, ka tās mazgāšana ir aktuāls jautājums.

Bibliotēkas ēkas mazgāšanas procedūra ietver gan logu, gan fasādes, gan jumta tīrīšanu.

Zilberts kā pozitīvu min faktu, ka LNB ēku ekspluatācijas inženieri ir izmēģinājuši īpaši kvalitatīvu un efektīvu mazgāšanas šķidrumu, kas kavē putekļu un nosēdumu kārtas veidošanos. Pēc starptautiskām atsauksmēm un ieteikumiem eksperimenta kārtā ir pārbaudīta vācu uzņēmuma «Finalit» produkcija, kas paredzēta nerūsējošā tērauda, stikla un akmens virsmu apstrādei. Izmēģinājumu veica «Alfa Vita Life Science GmBH» pārstāvniecība Latvijā, pamatojoties uz saskaņotu iesniegumu LNB. Gala lēmums par tīrīšanas līdzekļa-ķīmijas izmantošanu, darba tehnoloģiju un loģistiku, kā arī drošības apstākļiem iepirkuma veicējam būs jāsaskaņo ar NBA un būvuzraugu «Hill International».

Patlaban plānots veidot cenu aptauju Latvijas tirgū, lai apzinātu, vai vietējie uzņēmēji var piedāvāt ko līdzvērtīgu vācu produkcijai. «Uzskatām, ka ekonomiski pamatoti ir meklēt kompāniju, kas piedāvā ēku ne tikai nomazgāt, bet arī apstrādāt tās virsmas. Pieļaujams, ka vietējiem uzņēmējiem šis varētu būt izaicinājums, jo Latvijā nav citu līdzīgu ēku ar tik lielu tērauda virsmas platību,» pauda LNB pārstāvis.

LNB ēkas mazgāšanu ir plānots veikt vienu reizi gadā, taču jāņem vērā, ka šis process ir atkarīgs arī no neatkarīgiem vides faktoriem - nokrišņiem, gaisa piesārņojuma, blakus esošā dzelzceļa pārvadāto kravu radītajiem putekļiem. Katrai mazgāšanas reizei tiks rīkots atsevišķs konkurss, savukārt finansējuma pozīcija turpmākajām mazgāšanas reizēm būs ierēķināta LNB gada budžetā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu