Toronto kinofestivālu atklāj drāma ar Dauniju jaunāko galvenajā lomā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/AP/Scanpix

Ceturtdien sācies 39. starptautiskais Toronto kinofestivāls, kura jaunie noteikumi, kas varētu uzspodrināt pasākuma reputāciju līdz «Oskara» līmenim, ir saņēmuši asu kritiku. Ziemeļamerikas lielākais kinofestivāls, kas turpināsies līdz 14. septembrim, tika atklāts ar drāmu «The Judge», kurā tēva un dēla lomas atveido Roberts Duvāls un Roberts Daunijs jaunākais. Filma ir par izmanīgu advokātu (Daunijs jaunākais) no Čikāgas, kuram jāatgriežas savā dzimtajā pilsētā un jāpārstāv savs tēvs slepkavības lietā, neskatoties uz viņu ārkārtīgi sarežģītajām attiecībām.

Publika uzgavilēja, kad uz filmas pirmizrādi ieradās Daunijs juniors, Duvāls un pārējie filmas aktieri, ieskaitot Veru Farmigu, Deksu Šepardu un Vinsentu Donofrio.

Nākamo četru dienu laikā kinofestivāla organizētāji pirmo reizi tā vēsturē izrādīs tikai filmas, kas vēl nav piedzīvojušas pasaules pirmizrādi, ieskaitot tādu kinorežisoru darbus kā Noa Baumahs, Suzanna Bīra, Fransuā Ozons, Lone Šērfiga un Kriss Roks.

Toronto kinofestivāla direktors Pīrss Hendlings skaidroja, ka izmaiņas noteikumos ir ieviestas tādēļ, lai varētu izrādīt gaidītākās jaunās filmas. «Tas nekādā mērā neietekmē filmu izvēli, tikai to izrādīšanas grafiku,» viņš sacīja. Tomēr kritiķi pārmet Toronto kinofestivāla organizētājiem savas reputācijas ļaunprātīgu izmantošanu, lai piesaistītu augstāka profila filmas, kas savukārt kaitē mazākiem pasākumiem, piemēram, Kolorado štata Teljuraidas kinofestivālam.

Aktieriem parasti līgumā ir noteikts, ka jāierodas uz filmas pirmizrādi. Slavenību vārdi piesaista mediju uzmanību un tādējādi var nodarīt lielu kaitējumu citiem festivāliem, ja filmu zvaigznes izlemj ierasties tikai uz Toronto kinofestivālu.

Filmu izplatītāji ir pauduši bažas, ka jaunie noteikumi varētu piesaistīt mazāk uzmanības viņu filmām. Toronto kinofestivāla organizētāji izteicās, ka pēc pagājušā gada sūdzībām par to, ka dažas filmas pirmo reizi tika izrādītas ar Kanādas kinofestivālu vienā laikā notiekošajos Venēcijas vai Teljuraidas kinofestivālos, ir nepieciešams konkretizēt, ko tad īsti definē kā «pasaules pirmizrādi».

Apdraudētas ir arī tiesības izrādīt tādas filmas, kas ir pretendentes uz prestižo «Oskara» balvu. Filmas «12 Years a Slave», «Argo», «The Artist», «The King's Speech» un «Slumdog Millionaire» ir tikai dažas no tām, kas it kā savu pirmizrādi piedzīvoja Toronto kinofestivālā. Tomēr šīs filmas jau agrāk tika izrādītas Teljuraidas kinofestivāla auditorijai.

Vairāki prestiži Eiropas kinorežisori izvēlējās savas filmas pirmo reizi plašākai publikai izrādīt Toronto kinofestivālā. Filmu programmā ir iekļautas tādas filmas kā Bīras «A Second Chance», Šērfigas «The Riot Club», «The New Girlfriend» ar jauno franču zvaigzni Anaīsu Demosjēru galvenajā lomā, Kristiāna Pecolda «Phoenix» un norvēģu meistara Benta Hamera «1001 Grams».

Paredzēts, ka ieradīsies daudzi labākie kinorežisori no Ķīnas, piemēram, Čžans Imou («Coming Home»), Nings Hao («Breakup Buddies»), Pīters Čans («Dearest») un Vans Šjaošuai («Red Amnesia»).

Daudzu uzmanība ir pievērsta aktierim Benediktam Kamberbačam, kurš filmā «The Imitation Game» atveido kriptogrāfu Alanu Tjūringu. Iepriekšējā gada kinofestivālā bija pieteiktas trīs filmas ar viņa piedalīšanos: «The Fifth Estate», «August: Osage County», un «12 Years a Slave», bet viņš nesaņēma nevienu balvu. Zinātāji runā, ka šis varētu būt viņa gads.

Rīsa Viterspūna
Rīsa Viterspūna Foto: Reuters/AP/Scanpix

Arī Rīsai Viterspūnai šis kinofestivāls varētu izrādīties veiksmīgs, jo kinofestivālā ir pieteiktas divas filmas ar viņas piedalīšanos. Filma «The Good Lie» ir par amerikānieti, kas pie sevis uzņem bēgli no Sudānas, bet otra filma «Wild» ir uzņemta pēc rakstnieces Šerilas Streidas grāmatas motīviem.

Džeimss Gandolfīni piedzīvos pēcnāves atgriešanos uz lielajiem ekrāniem filmā «The Drop», ko paspēja uzņemt tieši pirms viņa nāves 2013. gadā.

Citi industrijas «smagsvari», piemēram, Alehandro Gonsalesa Injarritu filmas «Birdman» galvenās lomas atveidotājs aktieris Maikls Kītons, ir izvēlējušies neapmeklēt Toronto kinofestivālu. Oskara pretendente «Birdman» pēc paviesošanās Venēcijas kinofestivālā ir gatava savai Ziemeļamerikas pirmizrādei Ņujorkas kinofestivālā. Meksikā dzimušais filmas «Birdman» kinorežisors iepriekš Toronto kinofestivālā ir prezentējis filmas «Biutiful» un «Babel».

Kopumā Toronto kinofestivālā tiks izrādītas 268 filmas no 70 valstīm, tostarp 143 lentes festivālā piedzīvos savu pasaules pirmizrādi.

Ir sagaidāms, ka sarkano paklāju ar savu klātbūtni pagodinās Dženifera Anistone, Džons Kjūsaks, Tīna Feja, Als Pačīno, Ādams Sandlers un Džons Travolta.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu