Rietumvalstis apsver iespējas vērsties pret grupējumu «Islāma valsts» (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Amerikas Savienotās Valstis ir pārrunājušas ar vēl deviņām valstīm iespējas veidot koalīciju cīņai pret džihādistu kaujinieku grupējumu «Islāma valsts».

«Mums ir jāuzbrūk viņiem tā, lai novērstu, ka viņi pārņem teritorijas, lai pastiprinātu Irākas drošības spēkus un citus tajā reģionā, kas ir gatavi vērsties pret [kaujiniekiem], tomēr neiesaistot savus spēkus uz vietas,» ASV valsts sekretārs Džons Kerijs teicis sarunā Velsā ar Austrālijas, Dānijas, Francijas, Itālijas, Kanādas, Lielbritānijas, Polijas, Turcijas un Vācijas ārlietu ministriem.

«Acīmredzama, manuprāt, visiem šeit sarkanā līnija ir šāda: nespert savu karavīru kāju uz tās zemes,» uzsvēris Kerijs.

Desmit valstu ārlietu ministri tikās Ņūportā, kur notiek NATO samits, lai runātu par iespējām vērsties pret sunnītu kaujinieku grupējumu, kas pārņēmis savā kontrolē plašas teritorijas Irākā un Sīrijā.

Avots Francijas diplomātiskajās aprindās norādīja, ka sarunās

«visi piekrita, ka ir nepieciešama globāla reakcija».

Savienotās Valstis ir veikušas gaisa triecienus pret «Islāma valsts» kaujiniekiem Irākas ziemeļos, bet Vācija ir piekritusi apbruņot kurdu spēkus, kas cīnās pret kaujiniekiem. Līdzīgu rīcību aktīvi apspriež arī Lielbritānija.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens ceturtdien sacīja, ka starptautiskajai sabiedrībai ir pienākums apturēt «Islāma valsts» virzīšanos uz priekšu un jebkāds lūgums no Irākas valdības tiks uztverts nopietni.

Obama šonedēļ Tallinā uzsvēra, ka islāmistu kaujinieki Savienotās Valstis nespēs iebiedēt.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu