Pašmāju mūzikā iemirdzas jaunas dziedātājas

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtinš Otto

Ja tu neesi televīzijā, tevis nav vispār! Šāds teiciens diemžēl attiecināms uz pēdējo gadu situāciju pašmāju mūzikas biznesā. Tiem jaunajiem mūziķiem, kuri nevēlas piedalīties TV šovos un konkursos, ir palikušas vien dažas atspēriena platformas, ar kuru palīdzību sevi parādīt plašākai publikai. Tie ir atsevišķi radio vai precīzāk - atsevišķas pārraides radio, kas epizodiski iepazīstina ar kādu jaunu mūziķi, varbūt kāds sižets kultūras ziņās sabiedriskajā televīzijā, bet pats galvenais, protams, plašais globālais tīmeklis. Tajā gan viegli nomaldīties. Tāpēc, lai pildītu savu interneta sūtību, TVNET Mūzika piedāvā ieskatu dažos no šā gada muzikālajiem atklājumiem dziedošo dāmu lauciņā. Dažādos žanros...

 
Anna Pluto
Anna Pluto Foto: Publicitātes foto

Anna Pluto

Gada sākumā pie pašmāju mūzikas debesīm iedegās Annas Pluto (īatajā vārdā Anna Širjajeva) zvaigznīte. Viņas debijas dziesma «Creature U» patīkami pārsteidza ar mūsdienīgu skanējumu, citējot šo to no šobrīd aktuālā «future pop», «experimental pop». Pati Anna pie savām muzikālajām ietekmēm min tādus māksliniekus kā kanādieti Denu Sneitu (Dan Snaith) aka «Caribou», sintezatorroka meistaru Antoniju Gonzalesu (Anthony Gonzalez) aka M83, islandiešus «GusGus», «Grimes» u.c.

Pati Anna sevi dēvē par īstu «bedroom producer», jo visi muzikālie garadarbi top turpat guļamistabas sienasskapī.

Līdzīgi mākslinieki - Jana Hermann, MNTHA.

 
Foto: Publicitātes foto

«Brightness»

Meiteņu trio «Brightness» savukārt pārstāv tradicionālāku popmūziku. Grupa šogad startēja ar dziedātāja un producenta Edgara Viļuma sacerētu dziesmu «Viens solis».

Grupas sastāvā ir Liene Matveja, Baiba Puncule, kas ir viena no Normunda Zuša Zaļo pakalnu kora solistēm, un Līvija Reine. Līvija un Baiba jau sadziedājušās Dziedošo ģimeņu šovā, bet Liene ar Baibu muzikālo duetu sāka 2013. gadā, kad piedalījās Eirovīzijā ar dziesmu «Love Responder».

«Viens solis» īstenībā ir šīs dziesmas latviešu valodas versija.

Līdzīgi mākslinieki - Lily, Kerija un Santa, Limonāde.

 
Evija Vēbere
Evija Vēbere Foto: Z.acs

Evija Vēbere

Dziedātāja Evija Vēbere vairākus gadus mūziku studē Nīderlandē, Prinča Klausa konservatorijā. Pagājušogad Vēbere jau laida klajā savu pirmo ierakstu «Dream Whispers», kurā pašas sacerēta eksperimentāla popmūzika sakausēta ar džeza mūzikas aranžējumiem. Pēdējais Vēberes muzikālais projekts «Howling Owl» tapis kopā ar serbu bundzinieku Lavu Kovaču, kurā dziedātāja vairāk eksperimentē ar sintezatora iespējām un balsi. Dziedātāja šobrīd vairāk uzstājas ārpus Latvijas.

 
PYØR
PYØR Foto: TVNET

PYØR

Dzimusi muzikālā ģimenē, kurā abi vecāki un māsas spēlējušas klavieres, talantīgā dziedātāja ar nelatvisko vārdu Taronuhi Hačjana izvēlējusies publikas priekšā uzstāties ar vienkāršāk iegaumējamu pseidonīmu - PYØR. Meitene, kuras balss tembrs un dziedāšanas maniere atgādina gan Eimiju Vainhausu, gan Regīnu Spektori, jau sevi pieteikusi telekanāla Rīga TV24 šovā «Rādi, ko vari», «Latvijas Radio 4» un «Pieci.lv». Galvenokārt dziedātāja izpilda dziesmas angļu valodā, un pie savām muzikālajām ietekmēm min R&B, fanku (Džeimsu Braunu, Reju Čārlzu) un soulmūziku.

Septiņu gadu vecumā sāka mācīties Rīgas 3. mūzikas skolā, kur apguva solfedžo un mūzikas literatūru. Vēlāk vairāk uzmanības veltīja tieši dziedāšanai un pat bungu spēlei.

«Es vēlētos sasniegt visaugstāko virsotni. Viens no maniem sapņiem ir pasaules tūre un koncerts «Madison Square Garden» arēnā,» kādā intervijā atklāj tikai 18 gadus vecā dziedātāja.

pyormusic.com

 
Lorete Medne
Lorete Medne Foto: Didzis Grodzs

Lorete Medne

Lorete Medne darbojas gan džeza mūzikā, piedaloties konkursā «Made in Latvia: Jazz/Funk» (pati gan sevi par džeza dziedātāju neuzskata), gan radoši izpaužas arī citos radniecīgos mūzikas žanros.

Paralēli kopā ar mūziķiem - domubiedriem Edgaru Galzonu (bass) un Ritvaru Garozu (taustiņinstrumenti) izveidots muzikāls trio, kuram dots nosaukums «El Trio».

Loreti iedvesmo Esperansa Spaldinga, Madonna, Ella Fidžeralda, Sia, U2, Mailzs Deiviss un Džons Koltreins, Mārvins Gejs u.c.

Plašāk - intervijā ar Loreti (skat. resursus).

 
Krista Klentaka un Santa Dzalbe («Karma»)
Krista Klentaka un Santa Dzalbe («Karma») Foto: Publicitātes foto

Krista Klentaka un Santa Dzalbe («Karma»)

Sadarbībā ar grupas «PeR» bijušo dalībnieku Pēteri Upelnieku jaunā pašmāju popgrupa «Karma» ierakstījusi debijas singlu «Your Soul», kuram tapis arī videoklips.

Melodiskā dziesma muzikāli balansē starp mūsdienu R&B un top40 popmūziku, radot gaisīgu noskaņu.

Grupas pamatā darbojas divas jaunas dziedātājas - Krista Klentaka un Santa Dzalbe.

Ar šo dziesmu meitenes vēlas pavēstīt, ka katram cilvēkam ir jāklausa savai sirdsbalsij un dzīvē ir jādara tas, ko vēlas visvairāk. Ir viegli atteikties no saviem sapņiem un mērķiem, ja rodas šķēršļi un grūtības, taču vislielāko prieku var iegūt, darot to, kas dara laimīgu, ko arī novēl grupa «Karma» katram klausītājam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu