Eksperti apstiprinājuši vārda «hipsteris» lietojumu latviešu valodā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Latviešu valodas ekspertu komisija lēmusi par jaunatnes subkultūras pārstāvja nosaukuma formu latviešu valodā, liecina informācija Valsts valodas centra mājaslapā.

Turpmāk latviešu valodā jaunās subkultūras pārstāvi, kas angļu valodā pazīstams kā «hipster», latviešu valodā būs jāsauc par hipsteri.

Britu laikraksts «The Guardian» iepriekš paudis nostalģiju par virkni klasisku vērtību, kas neizbēgami mainījušās līdz ar hipsteru ienākšanu mūsdienu pasaulē. Starp «hipsteru samaitātajām lietām» laikraksts izcēlis Džeimsu Bondu, riteņbraukšanu, bārdu audzēšanu un mūzikas festivālus.

Izdevums sūrojas par mūsdienu stilīgo jauniešu subkultūras ietekmi uz britu superspiega Džeimsa Bonda tēlu, mežonīgu uzdzīvi un seksīgas ainiņas aizstājot ar adītām jakām un jefiņu brillēm.

Melnajā sarakstā ieļauti arī hipsteru vidū modīgie fiksiji jeb fiksētā zobrata velosipēdi un bagātīgās bārdas.

«Vispirms hipsteri samaitāja riteņbraukšanu ar saviem fiksijiem un nāves bailēm no frizūras sabojāšanas ar ķiveri. Tagad viņi ir sagrāvuši arī skriešanu. Vairs nav gana ar vieglu skrējienu parkā. Tam ir jābūt stipro skrējienam vai ultramaratonam, kas viss tiek fiksēts lietotnē.»

«Ar sejas apmatojumu agrāk lepojās nobružāti dabas mīļotāji, nomocīti dzejnieki un ģeogrāfijas skolotāji. Tagad bārda ir katram otrajam. Agrāk tā neprasīja nekādas pūles, tā bija sliņķu izvēle skūšanās vietā. Tagad tā ir apcirpta, ieskrullēta, ievaksēta un saposta kā šķirnes pūdelim. Astoņi no desmit stilīgajiem runčiem dod priekšroku ūsām,» raksta avīze.

Raksta autori pauž neapmierinātību par mūzikas festivālu gaisotnes izmaiņām, pazobojoties arī par «stilīgo jauniešu» vēlmi ar savām ikdienas gaitām nemitīgi izrādīties sociālajos tīklos.

«Agrāk festivālu būtība bija savu bremžu, drēbju un saprāta zaudēšana atklātā laukā. Tagad festivāli ir kā hipsteru izturības pārbaude. Jānakšņo modīgā teltī, jāģērbjas kā uz skatuves, jāēd autentiskākajā ielas pārtikas busiņā, jāmalko pareizais mājdarītāju alus un jānoķer vismazpazīstamākās grupas - visu iepriekš minēto cītīgi dokumentējot sociālajos medijos,» sūrojas «The Guardian».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu