«Rīga 2014» programmā tapuši R. Dubras un J. Lūsēna jaundarbi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros pirmo reizi Latvijā ir izveidots vienots koncertu cikls – Rīgas Doma, Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles un Dubultu evaņģēliski luteriskās baznīcas sadarbības projekts, kas septembrī vainagosies ar katrai no tām speciāli komponēta latviešu komponistu skaņdarba pirmatskaņojumu un visu trīs jaundarbu – cikla «Triloģija Latvijas ērģelēm» – pasaules pirmatskaņojumu Rīgas Domā.

Pirmo triloģijas daļu – «Jūrmalas partitu», veltījumu Dubultu baznīcas ērģelēm, – komponējis jūrmalnieks Rihards Dubra. Pirmatskaņojums notiks svētdien, 7. septembrī, plkst.18 Dubultu evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Šo stāstu uzsāks ērģelniece Kristīne Adamaite, flautiste Dita Krenberga, sitaminstrumentāliste Elīna Endzele un arfiste Ieva Šablovska. Šajā koncertā vēl skanēs arī vairāki J.S.Baha skaņdarbi un J.G.Mītela «Fantāzija», ko atskaņos ērģelnieks Māris Bietags, kā arī latviešu stilizācijas meistara Marģera Zariņa «Concerto innocente» pārlikums ērģelnieku duetam (Edīte Alpe un Tālivaldis Deksnis) un sitaminstrumentiem (Elīna Endzele un Ernests Mediņš).

Triloģija turpināsies 14. septembrī plkst.18 Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē, kur Jāņa Lūsēna «Urbāno fantāziju» ar BACH atskaņos ērģelnieks Tālivaldis Deksnis, sitaminstrumentāliste Elīna Endzele, arfiste Ieva Šablovska, čelliste Ieva Upatniece, vijolnieks Raimonds Ozols un ģitārists Matīss Čudars.

26. septembrī plkst.19 iepriekšējām daļām Rīgas Domā pievienosies Ērika Ešenvalda radītā «Okeāna balss», ko atskaņos ērģelniece Iveta Apkalna, flautiste Dita Krenberga, LNSO un diriģents Andris Poga.

Visos koncertos klausītājiem būs iespēja ekrānā vērot muzicēšanu ērģeļu balkonā. Ieeja koncertā Jūrmalā un Liepājā par ziedojumiem. Rīgas Doma koncertam pieejamas Rīgas Doma kasē. Biļešu cena 7, 10 un 15 eiro.

Kopumā projektā «Ērģeļmūzika BACH zīmē» piedalās vairāk nekā 20 Latvijas ērģelnieku, kā arī kori, dziedātāji, instrumentālisti un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu