Svilis ar uzvaru debitē rallija R5 ieskaitē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Timo Anis

Rallijā Kurzeme 2014 Mārtiņš Svilis ar Ivo Pūķi, pateicoties būvniecības nama «Kurši» un citu kompāniju atbalstam, bija pirmā latviešu rallija ekipāža, kas R5 klasē debitēja ar rūpnieciski sagatavotu R5 klases rallija automašīnu Ford Fiesta R5 un izcīnīja uzvaru savā klasē debijas rallijā.

Viens no slavenākajiem un tradīcijām bagātākajiem Baltijas rallijiem – Rallijs Kurzeme 2014 – bija pirmais rallijs, kurā Mārtiņš Svilis un Ivo Pūķis startēja ar šobrīd pasaules rallijā aktuālāko rallija automobili Ford Fiesta R5. Ņemot vērā, ka tikai īsi pirms šā rallija ekipāža pirmo reizi iepazina šo auto un ka tai nebija daudz laika ar to aizvadīt pietiekami ilgus treniņus, pierašana pie jaunā un daudz savādākā sporta auto notika rallija trasē. Tikai pirmajos ātrumposmos abi rallija braucēji patiesi sāka apzināties auto vadāmības un jaudas atšķirības, tāpēc sākotnēji nebija iespējams attīstīt tik lielu ātrumu, kā būtu nepieciešams, lai cīnītos par augstu vietu rallija kopvērtējumā.

Foto: Timo Anis

Mārtiņš Svilis skaidro: «Sākotnēji lielākās šaubas radīja automašīnas vadāmība – tās riteņu bāze ir daudz īsāka un līkumos bija grūti izprast, ar ko beigsies katra sānslīde. Arī mazāka dzinēja jauda un jaudas diapazons prasīja milzīgu spēju adaptēties. Piemēram, šī automašīna attīsta griezes momentu un jaudu tikai pie lieliem apgriezieniem, bet mūsu rallija automašīnai tas ir pie zemiem apgriezieniem.»

Turpmākajos ātrumposmos ekipāža rūpīgi analizēja ar būvniecības nama «Kurši» logotipiem rotātās Ford Fiesta R5 potenciālu un pamazām kāpināja tempu, tajā pašā laikā cenšoties braukt salīdzinoši droši. Tas arī deva gaidītos rezultātus – Mārtiņa Sviļa un Ivo Pūķa vārdi pamazām pakāpās rallija kopvērtējumā, līdz finišam sasniedzot sesto pozīciju, kā arī pirmo vietu R5 klasē.

«Šis rallijs nebija tas, kurā ļoti skatījāmies uz konkurentu rezultātiem. Faktiski tie kalpoja tikai, lai saprastu vai kārtējā ātrumposmā esam visu darījuši pareizi un vai ir izdevies kāpināt tempu. Šoreiz ir jāsaka, ka mēs savu mērķi sasniedzām ar uzviju – bijām pirmie Latvijas sportisti, kas startē ar R5 klases auto, finišējām rallijā ātrāko sešiniekā, turklāt izcīnījām uzvaru savā klasē,» atklāj Mārtiņš Svilis.

Foto: Timo Anis

Rallija Kurzeme laikā Mārtiņš Svilis un Ivo Pūķis pārliecinājās, ka rallijā nākotne ir R5 klases sporta automašīnas, kas nozīmē, ka ekipāžai stāv priekšā liels darbs, lai rastu iespēju ar šādu sporta automašīnu aizvadīt nākamo sezonu, ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstu rallijos. Vienlaikus abi sportisti pateicas visiem atbalstītājiem, pateicoties kuriem bija iespēja aizvadītajā rallijā izmēģināt Ford Fiesta R5.

Foto: Timo Anis
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu