Jaunais skolotājs izsaka neparastas piezīmes apaļīgākajām pusaudzēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr/taylorbologna

Skolotājs nedrīkst izteikt piezīmes, kas apdraud bērnu dzimumneaizskaramību! Tā portālam TVNET norādīja Izglītības kvalitātes valsts dienesta Licencēšanas un reģistru departamenta vecākā eksperte Jana Veinberga, runājot par iespējām cilvēkiem ar pedofilām nosliecēm nonākt skolā un aizskart bērnus.

Runājot par nesen TVNET publicēto rakstu, ka vecākiem radušās bažas par jaunā skolotāja izteiktajām piezīmēm pusaudzēm, Veinberga norādīja, ka tas ir ļoti satraucošs. «Skolotājs nedrīkst izteikt piezīmes, kas apdraud bērnu dzimumneaizskaramību!» viņa atgādināja.

Izglītības kvalitātes valsts dienesta pārstāve uzsvēra, ka mātei nevajag gaidīt ne nedēļu, ne dienu, ja ir aizdomas par jebkāda veida vardarbību vai draudiem bērnam.

Arī dzimumneaizskaramību apdraudoši izteikumi ir draudi bērnam!

Par to nekavējoties ir jāziņo skolas vadībai, un vadībai ir jārīkojas atbilstoši apstākļiem.

Jāatstādina no pienākumu pildīšanas

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72. pantā noteikts, ka arī tad, ja persona nav sodīta, bet iestādes vadītājam vai darba devējam ir informācija, ka pret darbiniekiem vai pakalpojuma sniedzējiem sākts kriminālprocess par noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar vardarbību, vērsti pret tikumību vai dzimumneaizskaramību, tādi darbinieki līdz apstākļu noskaidrošanai nekavējoties jāatstādina no pienākumu pildīšanas.

Tāpat tas jādara, ja iestādes vadītājam rodas pamatotas aizdomas, ka darbinieki vai pakalpojuma sniedzēji ir pieļāvuši bērna tiesību pārkāpumus.

Tātad šajā gadījumā vecākiem vai pašiem bērniem nekavējoties jāinformē skolas vadība par šādu skolotāja rīcību,

un skolas vadība var atstādināt skolotāju no pienākumu pildīšanas līdz apstākļu noskaidrošanai.

Pašiem vecākiem nav jāpārbauda skolotāja sodāmība

Vecākiem pašiem nav jāmeklē ziņas Sodu reģistrā. Skolas pienākums ir pirms līguma slēgšanas ar skolotāju pārliecināties, vai Sodu reģistrā par viņu nav ziņu, kas aizliegtu viņam ieņemt pedagoga amatu. Tālāk šīs ziņas ir jāpārbauda reizi gadā. Ja vecākiem ir aizdomas, ka pedagogs apdraud bērnu dzimumneaizskaramību, viņiem ir tiesības uzdot skolas vadībai jautājumu, vai par konkrēto pedagogu nav ziņu Sodu reģistrā un vai skola to ir pārbaudījusi.

Dažkārt skolas par jauniem pedagogiem ziņas pieprasa ar novēlošanos.

Ja nav iespējams atrisināt problēmu skolā, vecākiem ir jāvēršas Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā. Uz aizdomu pamata par bērnu tiesību pārkāpumiem darbiniekus var atstādināt arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija, un šī prasība nekavējoties jāizpilda.

Vecāku bažas

TVNET jau ziņoja par kādas lasītājas, kuras abi bērni mācās liela Rīgas mikrorajona skolā, stāstīto, ka nesen viņu izglītības iestādē sācis strādāt jauns pasniedzējs. Vīrietis pēc izskata un izturēšanās, cik nu skolēnu mamma viņu redzējusi, neizraisījis nekādas aizdomas, taču vecākā meita stāstījusi, ka

skolotājs jau pirmajās stundās izteicis skolniecēm neparastas piezīmes un daudznozīmīgi interpretējamas frāzes.

Skolotājs esot īpaši uzrunājis meitenes, kuras nobriedušas ātrāk un ir apaļākas nekā vienaudzes.

Toreiz mamma atzina, ka īsti nezina, kā šādā situācijā rīkoties. Viņa nevēlējās skolotāju nepamatoti apvainot, bet vēl mazāk gribēja, lai viņš knakstās ap viņas pusaudzi.

TVNET noskaidroja, ka paši vecāki nevar tā vienkārši saņemt datus no Sodu reģistra, kurā iekļauti arī dzimumnoziedznieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu