Norvēģija uz mācībām Latvijā sūtīs bruņumašīnas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Norvēģija uz septembra beigās paredzētajām starptautiskajām mācībām Latvijā sūtīs karavīrus un bruņumašīnas, apstiprināja Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins.

Lai arī valsts sekretāru sanāksmē pieteiktajā lēmuma projektā bija minēts, ka sauszemes spēku mācībās «Silver Arrow 2014» piedalīsies bruņoto spēku vienības no Latvijas, Igaunijas, ASV un Lielbritānijas, tagad ir kļuvis zināms, ka uz mācībām ieradīsies arī Norvēģijas karavīri.

Šobrīd vēl notiek sarunas par to, cik liela Norvēģijas vienība mācībās piedalīsies. Galkins gan nekomentēja to, vai Norvēģijas vienība paliks arī Latvijā pēc mācībām, lai tādā veidā stiprinātu Baltijas drošību.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka, lai arī pēc pāris dienām paredzētajā NATO samitā paredzēts apspriest pasākumus NATO klātbūtnes palielināšanai Austrumeiropā, saasinoties krīzei Ukrainā, ASV uz Latviju jau pirms vairākiem mēnešiem nosūtīja desantniekus, kuri Ādažos uzturas joprojām.

«Silver Arrow 2014» būs sauszemes spēku mācības, kurās piedalīsies bruņoto spēku vienības no Latvijas, Igaunijas, ASV un Lielbritānijas. Plānots, ka mācībās piedalīsies vairāk nekā 1000 ārvalstu militārpersonu un tās notiks no 29.septembra līdz 6.oktobrim.

Mācības tiek rīkotas, lai pilnveidotu NATO valstu savstarpējo sadarbību, sagatavotu un pilnveidotu bruņoto spēku vienību spējas konvencionālajā karadarbībā, kā arī pilnveidotu aizsardzības nozares, civilo valsts un pašvaldību institūciju sadarbību uzņemošās valsts atbalsta operāciju laikā, realizējot atbilstošu sabiedroto militāro un atbalsta vienību uzņemšanu un izvietošanu valsts teritorijā.

Valdībai drīzumā būs jālemj, vai atļaut NBS piedalīties šajās mācībās. Likums paredz, ka lēmumu par Latvijas vienību piedalīšanos kopējās militārajās mācībās Latvijas teritorijā, ja mācībās piedalās vairāk par 500 ārvalstu militārpersonām, pieņem Ministru kabinets, norāda Aizsardzības ministrija.

Lēmuma projektu par atļaujas došanu piedalīties šajās mācībās nesen skatīja valsts sekretāru sanāksmē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu