Pirmie iespaidi: Volkswagen Passat GTE

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ingars Tenis, TVNET

Sava modeļu klāsta daļēju vai pilnīgu elektrifikāciju diezgan straujā tempā turpina Volkswagen zīmols, jo pēc kompaktā Golf GTE iznākšanas nākamais modelis, kas ieguvis no rozetes lādējamu hibrīdsistēmu, ir Passat. Turklāt gan sedana, gan universāļa izpildījumā.

 
Foto: Ingars Tenis, TVNET

Dizains

Ārējā dizaina ziņā GTE modeļi no standarta Passat, kam uzstādīts tikai iekšdedzes dzinējs, atšķiras pavisam nedaudz. Kopējais tēls ir identisks, taču LED dienas gaitas lukturiem bampera stūros ir tā pati lielā C burta forma kā pārējiem «zaļajiem» Volkswagen (e-Up!, e-Golf un Golf GTE), virs priekšējiem lukturiem un gar radiatora režģa augšējo malu ir novilkta dekoratīva zila līnija, virsbūves priekšu, aizmuguri un sānus rotā GTE emblēmas un bremžu suporti ir zilā krāsā.

Ja šīs nianses nepamana, tad tik tiešām būs grūti atšķirt ekonomiskāko no visām Passat modifikācijām uz citu vācu izcelsmes vidējās klases tautas vāģu fona.

Foto: Ingars Tenis, TVNET
 
Foto: Ingars Tenis, TVNET

Salonā

Jau atverot durvis, ir skaidrs, ka te nav darīšana ar kādu Passat bāzes komplektāciju. GTE būs Passat modifikācija, kuras pircējs jau standartā saņems augstākajiem Passat aprīkojuma līmeņiem rezervētos labumus. Protams, par to arī attiecīgi samaksājot. Jau standartā Passat GTE ir informatīvā izklaides sistēma ar 6,5 collu skārienekrānu. Ja tā neapmierina, nedaudz piemaksājot, VW piedāvā jau citu sistēmu ar tādu pašu ekrānu, taču komplektācijā papildus iekļautu navigāciju, vai arī multimediju sistēmu ar 8 collu skārienekrānu. Visas trīs opcijas ir papildinātas ar GTE modelim specifiskiem patēriņa mērītājiem un enerģijas pārvaldības iespējām. Var teikt, ka bagātīgais standarta aprīkojums, kurā ietilpst arī pilnie LED priekšējie lukturi, vadītāja noguruma detektors, apkārtnes vērošanas sistēma ar automātiskajām bremzēm pilsētas apstākļiem, automātiskās bremzes, kas auto apstādina pēc sadursmes, ja no tās nav izdevies izvairīties, lietus un parkošanās sensori, kaut daļēji attaisno cenu, kas Passat GTE nebūs zema.

Foto: Ingars Tenis, TVNET

Arī instrumentu panelis ir citādāks un tāpat kā standarta Passat mehāniskās ciparnīcas pēc izvēles var aizstāt ar pilnībā digitālu mērinstrumentu bloku. Tajā vadītājam tiek pasniegti visi relevantie rādītāji - braukšanas ātrums, gaitas rezerve, baterijas lādiņa indikators, konkrētā brīdī izmantotā elektrosistēmas jauda, cik tālu varēs aizbraukt, netērējot benzīnu, u.c.

Visādā citādā ziņā Passat GTE no pārējiem Passat atšķiras tikai ar atšķirīgu alumīnija un glancētās plastmasas kombināciju, GTE emblēmu pie ātrumpārslēga un turpat blakus novietotām braukšanas režīmu izvēles pogām. Interjers kā tāds ir šim zīmolam raksturīgi mājīgs, ar teicamu ergonomiku, pārskatāms un kļūst ātri vien saprotams arī tad, ja ar Volkswagen sen nav braukts. Tāpat arī montāžas kvalitāte bažām pamatu nedod un par vietas trūkumu jāsūdzas nebūs.

Foto: Ingars Tenis, TVNET
 
Foto: Ingars Tenis, TVNET

Tehnika

Raugies, no kuras puses gribi, bet galvenais šajā auto tomēr ir ne dizains un interjers, bet gan tehnika. Passat GTE ir apgādāts ar 1,4 litru TSI benzīna turbo motoru, kurš attīsta 156 ZS, un elektromotoru ar 85 kW/115 ZS, kurš iebūvēts modificētā 6 pakāpju DSG automātiskajā pārnesumkārbā. Elektromotora barošanai tiek izmantota 125 kilogramus smaga baterija, kas atrodas zem aizmugurējā sēdekļa un tādējādi nekaitē nedz izsvarojumam, nedz arī bagāžnieka parametriem.

Ar visām hibrīdsistēmas komponentēm Passat un Passat Variant sver attiecīgi 1722 un 1735 kilogramus. Bāzes modelis ar 1,4 TSI motoru un DSG kārbu ir par aptuveni 300 kilogramiem vieglāks - sedana pašmasa ir 1413 kg, savukārt universālis sver 1453 kilogramus. Kā redzams, svara atšķirības ir diezgan ievērojamas, tomēr braukšanas laikā to nejūt. Passat GTE, lai kāds būtu tā virsbūves tips, ir kluss, raits, relaksējošs, bet gudrie datori, kas nepārtraukti patstāvīgi domā, kur un kā optimāli smelties enerģiju, lai pasažieri tiktu plānotajā galamērķī, to vien dara, kā variē starp elektromotora un abu spēka agregātu lietošanu.

Kā jau visi Volkswagen izstrādājumi, arī šis auto ir labi pārdomāts, tāpēc nav nepieciešama pat rokasgrāmata, lai iemācītos ar to apieties. Patiesībā pat nez vai būtu sanācis izbraukt, ja ķertos pie tehniskajiem rakstiem, nevis sēstos pie stūres un GTE modeli apgūtu eksperimentālā kārtā. Ja godīgi, nav jau nemaz tik daudz, ko mācīties. Ir tikai jāiemācās atšķirt viduskonsolē blakus ātrumpārslēgam redzamās pogas - GTE, E-Mode un automātiskais Hybrid režīms, un tas arī viss. Ja nospiedīsi GTE, auto brauks ar visiem 218 zirgspēkiem. Uz raķetes cienīgu paātrinājumu cerēt nevajag, tomēr par dinamiku kopumā sūdzēties nevar. Automātiskajā režīmā saprotams, ka Passat GTE strādā ar nolūku būt maksimāli efektīvam, savukārt E-mode ir režīms, ko varēs ieslēgt, ja akumulatoros būs pietiekami daudz enerģijas, lai brauktu ar elektromotoru vien. Ja caur skārienekrānu parok dziļāk mašīnas pārvaldības izvēlnē, var atrast vēl vienu režīmu, kurš braukšanas laikā veic bateriju papildu uzlādi. Ar to var parūpēties, lai varētu plānot baterijas rezerves un ceļojuma noslēgumā pēdējos kilometrus pilnīgi droši, samērā dinamiski un ar maksimāli 120 km/h veiktu elektriski. Jāpiezīmē, ka lādēšana braukšanas laikā ir salīdzinoši ātra un arī uz degvielas patēriņu tā graujošu iespaidu neatstāj. Pārējās divas bateriju lādēšanas opcijas ir mājsaimniecības rozete, no kuras tukšu bateriju var uzlādēt 4 stundās un 15 minūtēs, vai arī speciāla, atsevišķi iegādājama un mājās uzstādāma 3,6 kW stacija, kas procesu saīsina līdz 2,5 stundām.

Degvielas patēriņš šim auto ir pārsteigums, jo, apzinoties, ka 1,6 litrus bez iepriekšējas sagatavošanās reālos ikdienas apstākļos sasniegt diez vai izdosies, pat pēc visu režīmu izmēģināšanas un izskriešanās borta datorā redzēt skaitļus, kas svārstās starp 3,5 un 4 litriem, ir visai patīkami. Ekonomiskumam gan būs cena, un tā, kad nākamā gada sākumā Passat GTE nonāks Latvijā, būs nedaudz virs 40 tūkstošiem eiro. Labi vien, ka par litija jonu bateriju nav jāraizējas, jo rūpnīca tai dod astoņu gadu vai 160 000 kilometru nobraukuma garantiju.

Foto: Ingars Tenis, TVNET
 
Foto: Ingars Tenis, TVNET

Volkswagen Passat GTE tehniskie dati

Hibrīddzinēja veiktspēja218 ZS
Kopējais griezes moments400 Nm
Litija jonu baterijas svars125 kg
Baterijas ietilpība9,9 kWh / 28 Ah
Lādēšanas ilgums AC 2,3 kW4h 15 min
Lādēšanas ilgums AC 3,6 kW2h 30 min
0 – 80/100 km/h4,9/7,4 (5/7,6)* sekundes
Vmax225 km/h
Benzīna patēriņš1,7 – 1,6 l/100 km
Elektroenerģijas patēriņš12,2 (12,4) kWh/100 km
Elektriski nobraucamais attālums50 km
CO2 izmeši39 – 37 g/km
Bagāžnieks402-968 (483 – 1613) litri
Degvielas tvertne50 litri
Pašmasa1722 – 1837** (1735 – 1885) kg
Garums4767 – 4871** (4767 – 4887) mm
Platums1832 mm
Augstums1441 – 1476** (1462 – 1516) mm
Riteņu bāze2786 mm

*dati universālim

**maksimālās vērtības atkarībā no aprīkojuma

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu