Latvija nav psiholoģiski gatava uzņemt bēgļus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmie bēgļi tiks uzņemti ziemā, norāda Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa. Tomēr vēl nav zināms ne datums, ne laiks, ne bēgļu skaits: «Vēl nav zināms bēgļu uzņemšanas process.» Piezīmēsim, ka papildus jau minētajam skaitam bēgļu, vēlāk visticamāk ieradīsies arī viņu ģimenes, tādējādi kopējais skaits varētu būt dažas reizes lielāks.

Gaidāmie 250 bēgļi liekus izdevumus Latvijai neradīs, uzskata Siliņa. Papildu 500 bēgļu Latvijai nebūs kritiskā robeža. Tomēr prognozēt, kāds varētu būt reālais bēgļu skaits, ko Latvijai nāksies uzņemt, cik mēs varam apkalpot un kāda ir kritiskā robeža, ko Latvija varētu uzņemt un nepārkāps, speciāliste nevar.

«Papildu 500 bēgļu uzņemšana ir labākais risinājums,» pauž Iekšlietu ministrijas speciāliste, runājot par Latvijas politisko taktiku Eiropas Savienībā.

Taču Latvijas sabiedrība vēl nav psiholoģiski gatava bēgļu uzņemšanai, bet Latvijas valdība - uzņemt vairāk par 750 bēgļiem divos gados.

Bēgļi Latvijā no Sīrijas un Eritrejas

«Latvijas uzņemamo bēgļu izcelsmes valstis būs Sīrija un Eritreja,» stāsta Siliņa. Nākotnes vīzija liecina, ka bēgļu statusam varētu pieteikties arī no Vjetnamas.

Tomēr ir viens mierinājums: vairums uzņemamo bēgļu pirms nokļūšanas Latvijā tiks pārbaudīti un to darīs mūsu speciālisti. «Tiks pārbaudīti bēgļu personas dati, lai neradītu draudus Latvijas sabiedrībai,» uzsver Iekšlietu ministrijas speciāliste.

Viņasprāt, bēgļu jautājumu jārisina visām pusēm vienlīdzīgi: jāiesaistās gan pašvaldībām, gan ministrijām, gan nevalstiskajām organizācijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu