Turcija pieprasa ASV vēstniecībai paskaidrojumus par valsts līderu izspiegošanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turcija pirmdien paziņoja, ka tā ir izsaukusi ASV vēstniecības pilnvaroto lietvedi, lai pieprasītu paskaidrojumus par ziņām, ka ASV kopš 2006.gada izspiegojušas Turcijas līderus.

Kā ziņo vācu žurnāls «Der Spiegel», ASV un Lielbritānija, sniedzot Turcijai kā NATO dalībvalstij svarīgu izlūkošanas informāciju, vienlaikus veikušas plašu Turcijas līderu elektronisku novērošanu.

Šāda informācija iegūta no Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) dokumentiem, kurus nopludināja bijušais pārvaldes darbinieks Edvards Snoudens, kurš šobrīd patvēries Krievijā.

Paskaidrojumu sniegšanai izsaukts vēstniecības pilnvarotais lietvedis, jo jaunais ASV vēstnieks Džons Bess vēl nav ieradies Ankarā.

«Der Spiegel» raksta, ka NSA 2006.gadā sākusi plašu novērošanas operāciju ar mērķi iekļūt Turcijas vadītāju datoros, lai iegūtu informāciju par Turcijas premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana stratēģiskajiem nodomiem.

ASV esot izspiegojušas Turcijas vēstniecību Vašingtonā un Ankaras ANO diplomātus Ņujorkā.

Žurnāls norāda, ka

Turcija novērošanas prioritāšu sarakstā atradusies vienā līmenī ar Venecuēlu un pat augstāk nekā Kuba.

Iegūtā informācija tikusi nodota arī ASV sabiedroto valstu izlūkdienestiem Lielbritānijā, Kanādā, Austrālijā un Jaunzēlandē.

Arī Lielbritānijas valdības elektroniskās drošības aģentūra GCHQ bija sākusi pati savu Turcijas novērošanas programmu.

Turcija jau iepriekš ar sašutumu reaģējusi uz «Der Spiegel» publicēto informāciju, ka to jau gadiem izspiegojusi Vācija.

Tajā pašā laikā ASV un Turcija aktīvi apmainījušās ar iegūto izlūkdienestu informāciju par kurdu kaujiniekiem Turcijas dienvidaustrumos.

Kādā no NSA dokumentiem Turcija tika atklāti vienlaikus nosaukta par «partneri un mērķi».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu