Hitlera māju ierosina pārvērst par holokausta muzeju (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MATTHIAS BALK / DPA

Divstāvīgais nams, kurā savu bērnību aizvadījis vēlākais nacistiskās Vācijas vadonis Ādolfs Hitlers, pēdējos gados Austrijā kļuvis par karstu diskusiju objektu, un Austrijas amatpersonas beidzot izlēmušas to pārvērst par holokausta muzeju un pārdēvēt par «Atbildības māju».

Maija sākumā Austrijas iekšlietu ministrs vienojās ar Braunavas domes pārstāvjiem un mājas pašreizējo īpašnieci namu pārvērst par imigrantu informācijas centru, taču šie plāni netika īstenoti, jo politiķi turpināja strīdēties par šī nekustamā īpašuma pienācīgu izmantošanu.

Pie Vācijas robežas esošā māja jau divus gadus netiek izmantota, un vietējās amatpersonas nevar vienoties par tās likteni. Daži aicināja māju nojaukt. Tajā pašā laikā īpašniece to izīrē valdībai par 4000 eiro mēnesī.

Tagad izskanējis ierosinājums pārvērst māju par Hitlera vadītās nacistiskās Vācijas noziegumu muzeju.

Austriešu vēsturnieka Andreasa Mailingera ieteikums guvis arī Braunavas domes locekļu atbalstu.

Šobrīd māja pieder kādai pensionētai vietējai sievietei, kura nevēlas atklāt savu vārdu, un kopš 1972.gada to īrē Austrālijas Iekšlietu ministrija.

Kamēr Iekšlietu ministrija rūpīgi pārbauda īrniekus, lai būtu droša, ka mājā neievācas Hitlera apbrīnotāji, mājas īpašniece atteikusi Braunavas amatpersonām pie mājas novietot plāksni ar brīdinājumu par fašisma ļaunumu.

Līdz šim ēka izmantota kā bibliotēka, banka, tehniskā vidusskola un darbnīca cilvēkiem ar garīgiem traucējumiem.

Iepriekšējais ieteikums māju izmantot dzīvošanai radīja bažas, ka ēkā varētu apmesties Hitlera pielūdzēji. Tika noraidīti arī ieteikumi māju pārvērst par memoriālu pret nacismu.

Lēmums nu jāpieņem Austrijas Iekšlietu ministrijai, un sagaidāms, ka līdz gada beigām tā projektu apstiprinās.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu