«Rīgas Birža» atklās laikmetīgās mākslas pieredzi Eiropā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Mākslas muzejā «Rīgas Birža» līdz 25. oktobrim būs skatāma laikmetīgās mākslas izstāde «Ar septiņjūdžu zābakiem. Pirmā pietura - Dānija», kas skatītājus iepazīstinās ar laikmetīgās mākslas pieredzi Eiropā. Izstāde piedāvās aplūkot Tenderas Mākslas muzeja kolekciju, kurā aplūkojami dažādu valstu meistaru laikmetīgās mākslas darbi, stāstīja izstādes darba grupas dalībniece Vita Birzaka.

Pēc viņas teiktā, Latvijā līdz šim laikmetīgās mākslas izstādes nav bieži notikušas, tādēļ līdz šim nav bijusi šāda veida mākslas skatīšanās prakse. Līdz ar to izstāde «Ar septiņjūdžu zābakiem. Pirmā pietura - Dānija» ar pasaulē zināmu mākslinieku darbiem varētu sabiedrību izglītot, ieinteresējot par laikmetīgo mākslu, jo īpaši tādēļ, ka arī Latvijā ir doma veidot savu Laikmetīgās mākslas muzeju.

Jaunā izstāde iecerēta kā sākums turpmākam izstāžu ciklam, kura mērķis ir iepazīstināt ar Baltijas jūras reģiona muzeju labākajiem laikmetīgās mākslas krājumu piemēriem. Ideja par šādas izstādes rīkošanu pieder izstādes kuratoram Norbertam Vēberam, kurš kopš 2005. gada ir Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja starptautiskās ekspertu komisijas loceklis. Darbu atlasi Rīgas izstādei kurators veicis kopā ar Tenderas Mākslas muzeja direktoru Ūvi Mogensenu.

Izstādes centrā «Rīgas Biržā» ir dižā dāņu gleznotāja Pēra Kirkebija desmit gleznas. Viņš gleznošanai izmanto planšetes no sapresētas kokšķiedras. Salīdzinājumā ar audeklu mezonīts ir lēts materiāls, ko mākslinieki labprāt izmantojuši krīzes gados. Tāpat izstādē būs skatāma Kirkebija lielformāta glezna «Ludvigsbakke», kas gleznota speciāli Tenderas Mākslas muzejam, līdz ar to šī glezna uz Rīgu atceļojusi no šī muzeja pastāvīgās ekspozīcijas.

Uz Rīgu atceļojuši arī tādu pasaulē atzītu mākslinieku kā Georga Bāzelica, Īana Makīvera, Truelsa Versela, Kaina Tapera, Ūla Bilgrena un citu autoru meistardarbi. Laikmetīgajai mākslai ir raksturīga robežu pārkāpšana, tādēļ arī izstādē varēs baudīt šo mākslu dažādākajās tās izpausmes formās - gleznās, objektos, instalācijās un fotogrāfijās.

Tenderas Mākslas muzejs atrodas Dānijā, Jitlandes dienvidos, netālu no robežas ar Vāciju, un 2010.gadā Dānijā ieguvis titulu «Gada muzejs». Tā laikmetīgās mākslas kolekcija fokusējas uz 20. un 21. gadsimta tendencēm Ziemeļeiropas mākslā, īpašu uzmanību pievēršot Dānijas māksliniekiem.

Izstādes «Ar septiņjūdžu zābakiem. Pirmā pietura - Dānija» kurators Vēbers līdz šim veidojis vairākas Ziemeļeiropas un Austrumeiropas mākslas izstādes, piemēram, «Radar» sadarbībā ar Eiju Līsu Ahtilu un Karstenu Holleru, 14. Baltijas jūras biennāli, «Distant Lighthouses», kā arī bijis viens no kuratoriem Latvijas paviljonam 55. Venēcijas biennālē 2009. gadā, kur piedalījās Evelīna Deičmane un Miks Mitrēvics.

Laikmetīgās mākslas izstāde «Rīgas Biržā» skatāma Borisa un Ināras Teterevu mākslas programmā «Tete-a-tete».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu