Orķestris «Rīga» sezonu atklās ar diviem Latvijas pirmatskaņojumiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Orķestris «Rīga» 24. septembrī Lielajā ģildē rīkos jaunās sezonas atklāšanas koncertu, kurā izskanēs divu komponistu darbu pirmatskaņojumi Latvijā, informēja «Rīgas» mārketinga speciāliste Linda Ausēja. Orķestra «Rīga» sezonas atklāšanas koncertā, kad orķestrim un diriģentam Valdim Butānam pievienosies klavieru duets Antra un Normunds Vīksnes, kā arī vokālistes Inese Romancāne, Iveta Romancāne un Māra Vaickovska, pirmatskaņojumus Latvijā piedzīvos komponista Džona Adamsa kompozīcija «Grand Pianola Music» un Džeimsa Bārnsa 5.simfonija «Fēnikss».

Orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns uzskata, ka izraudzītie skaņdarbi sniedz iespējas orķestra «Rīga» dažādās krāsas parādīt spilgti un daudzveidīgi. Viņš pauž prieku, ka sadarbībā ar Vīkšņu klavieru duetu un trim lieliskām solistēm orķestrim ir radusies iespēja pirmo reizi Latvijā atskaņot labi pazīstamā amerikāņu komponista - minimālista Adamsa - 1982.gadā radīto skaņdarbu «The Grand Pianola Music», koncerta pirmajā daļā tam klāt pievienojot arī par komponista vizītkarti kļuvušo «Short Ride in a Fast Machine».

Savukārt koncerta otrajā daļā iekļauta pūtēju orķestru vidē dievinātā, par «mūsdienu Māleru simfoniskajam pūtēju orķestrim» dēvētā amerikāņu komponista Bārnsa radītā mūzika. Apjomīgu simfonisku opusu atskaņošana pūtēju orķestriem vienmēr ir liels notikums un izaicinājums, taču, kā atzīst paši orķestra «Rīga» mūziķi, arī patiess gandarījums.

Klausītājiem Latvijā, tostarp arī Butānam, pērnās sezonas pavasara festivālā «Windstream» bija iespēja pirmo reizi klātienē iepazīt Bārnsa 3.simfoniju orķestra «Rīga» un diriģenta Andra Pogas lasījumā. Šis spilgtais muzikālais notikums pamudināja orķestra diriģentu turpināt iesākto dialogu, šoreiz ļaujot izcilas simfoniskās pūtēju mūzikas gardēžiem Latvijā piedzīvot pirmatskaņojumu Bārnsa monumentālajai 5.simfonijai «Fēnikss», op.110.

Orķestra «Rīga» mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents atzīst, ka sezonas atklāšanas koncerts ir viņa un orķestra kopīgā ceļa sākums, tādēļ ir liela vēlme un azarts pirmo nozīmīgo atskaites punktu atmiņā ierakstīt spilgti un pārliecinoši.

Biļetes uz orķestra «Rīga» 2015./2016. gada koncertsezonas atklāšanas koncertu var iegādāties «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu