Ārlietu ministri: Ukrainas miera sarunās panākts progress

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ukrainas miera procesā vairākos strīdīgos jautājumos panākts progress, pēc sestdienas sarunām Berlīnē atzina Vācijas, Krievijas, Ukrainas un Francijas ārlietu ministri.

Vācijas pārstāvis Franks Valters Šteinmeiers sacīja, ka sanāksmē bijis mazāk konfrontācijas nekā iepriekšējās tikšanās reizēs un ka karojošās puses patlaban ir «ļoti tuvu» tam, lai vienotos par smago ieroču atvilkšanu no frontes.

Vienlaikus Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks aicināja Rietumus neatcelt pret Krieviju vērstās sankcijas pirms pilnībā īstenota Minskas vienošanās.

«Ja jūs sūtīsiet [Krievijas prezidentam Vladimiram] Putinam jauktus signālus, piemēram, ka jūs apsverat iespēju atcelt sankcijas, tas būs vājums,» Jaceņuks sacīja starptautiskajā «Jaltas Eiropas stratēģijas forumā» Kijevā.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Kā otrdien paziņoja ANO cilvēktiesību birojs, karā Ukrainas austrumos kopš pagājušā gada aprīļa dzīvību zaudējuši teju 8000 civilistu, Ukrainas karavīru un prokrievisko kaujinieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu