Pētnieciskais žurnālists: pasaules reliģijas ir līdzvainīgas ziloņu masu slaktiņos Āfrikā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pasaules lielākās reliģijas ir līdzvainīgas ziloņu masu slaktiņos Āfrikā, jo gan katoļi, gan budisti, gan musulmaņi uzpērk nelegāli iegūtu ziloņkaulu, lai izgatavotu no tā dažādus reliģiskus priekšmetus un figūriņas, intervijā TVNET pastāstīja ietekmīgais amerikāņu pētnieciskais žurnālists Braiens Kristijs.

Jau pavisam drīz televīzijas kanālā «National Geographic» varēsim vērot viņa jaunāko veikumu – šokējošu dokumentālu raidījumu «Ziloņkaula pavēlnieki» («Warlords of Ivory») kurā ar inovatīvu tehnoloģiju palīdzību būs iespēja izsekot nelegālā ziloņkaula kontrabandas ceļus.

Kristijs ir dibinājis un vada žurnāla «National Geographic» izmeklēšanas nodaļu. Pērn viņam tika piešķirts «National Geograhic» Gada pētnieka tituls par neatlaidīgajiem pūliņiem apturēt nelikumīgo ziloņkaula tirdzniecību.

Kristijs, kurš pēc izglītības ir jurists, nereti uzstājas ar publiskām runām vairākās ietekmīgās raidsabiedrībās, tostarp CNN, MSNBC, CBS, CNN un «Fox News». Kristija paveiktais saistībā ar starptautisko savvaļas dzīvnieku kontrabandas apkarošanu ir minēts kā viens no desmit veidiem, kā kompānija «National Geographic» ir mainījusi pasauli.

Izaicinoši raksti un raidījumi ietekmē sabiedrisko domu

Vaicāts, vai tādi izaicinoši dokumentāli raidījumi kā «Ziloņkaula pavēlnieki» ietekmē sabiedrisko domu, Kristijs atbildēja apstiprinoši.

«Kāpēc? Jo šādi raksti un raidījumi cilvēkiem uzskatāmi parāda, ka pastāv saistība starp ziloņu masveida iznīcināšanu un teroristiem, kuri varas iegūšanas vai nostiprināšanas nolūkā Āfrikā nogalina civiliedzīvotājus, izvaro sievietes un nolaupa bērnus,» pauž Kristijs.

Foto: AP/Scanpix

Lai dabūtu naudu savu noziedzīgo aktivitāšu finansēšanai, bēdīgi slavenie islāma džihādisti Āfrikā organizē ziloņu slaktiņus ar vienu mērķi – iegūt viņu vērtīgos ilkņus.

Ir labi pierādījumi tam, ka pasaules sabiedrība veic stingrākus pasākumus, lai ierobežotu ziloņu izkaušanu. Jau 1989. gadā 176 pasaules valstis parakstīja paktu par ziloņkaula tirdzniecības aizliegumu, taču nogalināto ziloņu skaits sasniedz arvien jaunus rekordus. Pēdējos trijos gados Āfrikā ilkņu dēļ ir nogalināti 100 tūkstoši ziloņu. Ja ziloņu apkaušana turpināsies tādos pašos apmēros, nākamajās divās desmitgadēs tie izmirs, brīdina Kristijs.

«Starptautiskais ziloņkaula tirdzniecības aizliegums netiek ievērots. Pašām Āfrikas valstu valdībām ir jāveic izmaiņas likumos un jāizmeklē šie noziegumi pret lielākajiem sauszemes dzīvniekiem. Tomēr tas netiek darīts, visticamāk, tāpēc, ka šajā kontinentā daudzviet ir plaša izplatīta korupcija,» sašutis ir žurnālists.

«Asiņaino» ziloņkaulu masveidā uzpērk baznīcas

Kristija pētnieciskais materiāls par reliģijas lomu nelegālajā ziloņkaula tirdzniecībā «Ziloņkaula pielūgsme» («Ivory Worship»), kas tika publicēts «National Geographic» 2012.gada oktobra numurā, izraisīja lielu rezonansi pasaules sabiedrībā, jo izgaismoja noziedzīgo ziloņkaula piedāvājuma un pieprasījuma tirgu.

Šis materiāls parādīja reliģiju ciešo saistību ar ziloņu masveida nogalināšanu – katoļu kopienas Filipīnās un Itālijā lielā apmērā uzpērk šo materiālu, lai izgrebtu no tā reliģiskus priekšmetus. Ziloņkauls ir pārdošanā pat Romas pāvesta pārvaldītajā Vatikānā.

«Biju gandarīts, ka mans raksts guva lielu ievērību pasaules sabiedrībā un tā ietekmē policija pat īstenoja reidus Vatikānā, Filipīnās un Abruci pilsētā Itālijā. Jāsaka, ka lielus ziloņkaula krājumus izveidojuši arī budistu mūki Taizemē. Bet lielākā ziloņkaula patērētāja ir Ķīna, kas no Āfrikas pirms pāris gadiem nopirka 600 tonnu ziloņkaula, lai pārstrādātu to savās rūpnīcās,» stāstīja Kristijs.

Tomēr labā ziņa ir Ķīnas nesenais paziņojums, ka tā pārtrauks ziloņkaula produktu ražošanu un pārdošanu. Ja šī lielvalsts «izstāsies» no spēles, ziloņkaula cena automātiski piedzīvos smagu lejupslīdi un, visticamāk, samazināsies ziloņkaula loma terorisma un kara finansēšanā.

Izseko ziloņkaula kontrabandas ceļus

Dokumentālajā filmā «Ziloņkaula pavēlnieki» vērosim, kā slavenais žurnālists īsteno ļoti izsmalcinātu izmeklēšanas taktiku - viņš pasūta pieredzējušajam taksidermistam (amatnieks, kas nodarbojas ar dzīvnieku izbāžņu izgatavošanu) izgatavot mākslīgus ziloņa ilkņus, kuros ievieto globālo pozicionēšanas sistēmu (GPS), lai šādi izsekotu nelegālā ziloņkaula tirdzniecības ceļus.

Pēcāk Kristijs aizved un novieto ilkņus vietā, kur mēdz uzturēties Āfrikas bēdīgi slavenākās teroristu grupas.

«Šie ilkņi darbojas kā papildu izmeklētāji, kā mūsu komandas locekļi un gandrīz kā Robokops. Mēs tos sūtām uz to pasaules daļu, kur mums pašiem ir pārāk bīstami iet,» teic Kristijs.

Foto: AP/Scanpix

Ziloņu malumedniecība filmā «Ziloņkaula pavēlnieki» ir lieliski dokumentēta – līdz šim nevienam citam nav izdevies parādīt, kā šīs nāvējošās puzles gabaliņi savienojas – kā ilkņi tiek atdalīti no mirušajiem ziloņiem, kurus sistemātiski nogalina arvien vairāk militarizēti malumednieki, kā ziloņkauls šķērso Āfrikas kontinentu, lai tā pārdošanā iegūto naudu izmantotu ieroču un munīcijas iegādei, finansējot terorismu, un kā tiek izveidotas ziloņkaula un ieroču rezerves, lai turpinātu noziedzības un terorisma kampaņu.

«Mēs stāstīsim stāstu, kas nekad nav stāstīts. Tas būs par teroristu organizācijām, kas sevi finansē, pārdodot ziloņkaulu,» vēsta «National Geographic».

Ar konfidenciāla avota palīdzību Kristijs galu galā izvieto mākslīgos ilkņus melnajā tirgū mazā ciematiņā Centrālāfrikas Republikā, caur kuru iet lielākais ziloņkaula kontrabandas maršruts no Garambas Nacionālā parka Kongo uz kara plosīto Sudānas reģionu Dārfūru.

Mūsu «digitālais detektīvs» apliecināja aculiecinieku stāstīto, ka bēdīgi slavenais Džozefs Konijs, kas Ugandā, Dienvidsudānā, Centrālāfrikas Republikā un Kongo Demokrātiskajā Republikā vada militāro kulta grupējumu «Tā Kunga pretošanās armija», masveidā nogalina ziloņus, lai ar ziloņkaula palīdzību finansētu savu starptautisko teroristisko darbību, gandarījumu pauž žurnālists.

Ziloņkauls simbolizē nabadzību, nevis bagātību

Vaicāts, vai tādi cilvēki kā viņš izglābs apdraudētos dzīvniekus, Kristijs atbildēja, ka viņš ir tikai viens no nedaudzajiem ļaudīm, kas cīnās par planētas apdraudēto floras un faunas pārstāvju saglabāšanu.

«Manuprāt, pasaulē vajadzētu vairāk cilvēku, kuri dara labas un pareizas lielas un rūpējas par mūsu Zemi. Pašlaik ziloņkauls tiek uzskatīts par bagātības simbolu, taču patiesībā tas ir nabadzības simbols, ņemot vērā postu, ko tas atnes dzīvniekiem un cilvēkiem. Mums ir jāzina, kāda ir ziloņkaula ieguves patiesā cena. Tāpēc mums, cilvēkiem, vajadzētu atrast kaut ko citu, kas kļūtu par jauno bagātības simbolu,» ir pārliecināts Kristijs.

Par ziloņkaula kontrabandistu aizraujošo izsekošanu skaties televīzijas kanāla «National Geographic» raidījumā «Ziloņkaula pavēlnieki» svētdien, 27.septembrī, plkst. 21.30.

Materiāls tapis sadarbībā ar kanālu «National Geographic»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu