LU Dabaszinātņu studenti tikuši pie mūsdienīga un stilīga akadēmiskā centra

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Kopš šā gada 7. septembra darbību sāka Latvijas Universitātes (LU) Dabaszinātņu akadēmiskais centrs (DAC) Torņakalnā. LU rektors, pasniedzējs Indriķis Muižnieks jauno LU akadēmisko centru vērtē kā tiešām labu.

Vērā ņemams fakts, ka ēkas būvniecība tika sākta pērn martā, bet pabeigta šā gada augustā. Vispirms norisinājās arheoloģiskā izpēte, jo šajā teritorijā 1624. gadā bija celti zviedru cietokšņi. Visi atradumi - būvpaliekas, priekšmeti, ieroči, monētas un citi - tika nogādāti vēstures muzejā.

Akadēmiskā centra pamatos ir 123 pāļi, kas balstās uz droša dolomīta slāņa.

«Šo ēku mēs varam saukt par klinti,»

apgalvo centra būvfirmas «LNK Industries» projektu vadītājs Roberts Trautmanis.

Viņš ir gandarīts par paveikto darbu: «Šis ir iespaidīgs projekts, kas tika īstenots īsā laika posmā. Viss ir izdarīts ar maksimālu atdevi un pasūtītāja (LU) rūpīgu kontroli.»

Būvējot centru, nekādu pārsteigumu vai šķēršļu nav bijis, ziņo Trautmanis. Vienīgais traucēklis bijis laiks:

«Betonētāji strādāja trīs maiņās.

Tagad saprotiet, kāds bija mūsu darba temps.»

Arhitektu radīto dizainu bija grūti realizēt, bet tas ir izdevies, uzsver būvfirmas pārstāvis. Galvenais izaicinājums bija izveidot krustveida konstrukciju, kas absorbē saules starus, bet ne gaismu: «Pat arhitekti bija pārsteigti, ka mums tas izdevās.»

Akadēmiskais centrs jeb studentu paradīze

Apmeklējot LU DAC, man kā LU absolventam rodas labvēlīga skaudība.

Uzreiz prātā iespraucas domas - kāpēc manā laikā un manā fakultātē nebija šādi padomāts par ērtībām, bet atmiņas aizgaiņā prieks, ka tādas tiek sniegtas tagadējiem studentiem.

Blakus galvenajām augstskolas kāpnēm uz abām pusēm ir izveidotas sēžamās kāpnes. Studentu ērtībām uz tām atrodas spilveni, puķupodi. Lieliska satikšanās vieta. Trautmanis stāsta, ka šī ideja ir nošpikota no Tartu augstskolas Igaunijā.

Ēku grezno vairāki dizaina elementi: stikla dārzs, mākslinieku zīmējumi uz sienām, šūpuļkrēsli, stikla krēsli, sēžammaisi, mēbeles, kas burtiski apsegtas ar daudziem mīkstiem spilveniem, klusās mācību telpas, studentu ligzdiņas jeb sarunu vietas intīmā gaisotnē, un tā var turpināt nepārtraukti.

Ēkai ir septiņi stāvi, pieejami pieci lifti, divi no tiem ir kravas. Interesanti, ka lifti ir aprīkoti ar balsi un ziņo, kurā stāvā atrodas.

Pie laboratorijām padomāts par nodrošināšanos pret ekstrēmiem negadījumiem:

«Ja students eksperimenta laikā cieš no ķīmiskajiem apdegumiem, koridorā atrodas dušai līdzīga iekārta, ar ko cietušais var ķīmiju no sevis noskalot.»

Interesants fakts, ka centra telpās tiek iepludināts attīrīts un svaigs gaiss. Tai pašā laikā telpas tiek atdzesētas un/vai sildītas, nevis pūšot gaisu, bet sildot un/vai atdzesējot masīvo konstrukciju pārsegumus.

Trautmanis LU DAC no citām celtnēm atšķir ar īpašo, unikālo iekārtojumu - šīs ir studentu mājas, sākot ar telpu aprīkojumu un beidzot ar dizainu, - un ēkas pieejamību.

Īpaši ir padomāts, lai ēka būtu ērta arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

«Šī ēka ir īpaša ar savu kvalitāti, kas radīta ļoti īsā laikā,» uzskata būvuzņēmuma «LNK Industries» pārstāvis.

Būvfirma ēkai dod piecu gadu garantiju un visu šo laiku būvi apkalpos un uzturēs.

Ēkas celtniecības izmaksas bija 21,5 miljoni eiro. Kopā ar visām mēbelēm un iekārtām - 34 miljoni.

LU rektors Indriķis Muižnieks TVNET stāsta, ka pats vēl nav iepazinies ar visām telpām, bet novērojis, ka studentiem akadēmiskajā centrā patīk. Arī TVNET novēroja, ka trīs dienu laikā studenti jau ir iejutušies.

«Jaunā Latvijas Universitātes ēka ir riktīgi laba,» uzskata LU rektors.
Tiek plānots ap akadēmisko centru izbūvēt studentu pilsētiņu, kur atradīsies vairākas fakultātes, kopmītnes un citas ēkas.

Kā ziņo LU, DAC atrodas Bioloģijas fakultāte, Ķīmijas fakultāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, Medicīnas fakultāte, kā arī Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūts un Ķīmiskās fizikas institūts – kopā telpas paredzētas ap 3000 studentu, zinātnieku, mācībspēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu