Bičkovičs: Sabiedrība ir nobriedusi runāt par dzimumnoziegumiem pret bērniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Acīmredzot sabiedrība ir nobriedusi par dzimumnoziegumiem runāt daudz plašāk un publiskāk, šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu žurnālistiem atzina Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

Runājot par rosinājumu grozīt Krimināllikumu, nosakot bargākus sodus dzimumnoziedzniekiem, Bičkovičs sacīja, ka patlaban daudzi profesionāļi secina, ka Latvijā neparādās vairāk dzimumnoziedznieku, bet sabiedrība sāk publiskāk apspriest šo problēmu.

«Vienkārši, un tas ir labi. Cilvēki sāk publiskāk par tām [problēmām] runāt, īpaši par vardarbību, kas vērsta pret bērniem,» sacīja AT priekšsēdētājs, piebilstot, ka šādi gadījumi nereti saistīti tieši ar «nebūšanām ģimenē».

Bičkovičs uzsvēra, ka ir jābūt lielai drosmei un veselīgai sabiedrības attieksmei, lai «publiski sāktu runāt par tām lietām, kas notiek ar bērnu, ar vīru un citiem». Līdz ar sabiedrības aktivizēšanos jāsāk runāt arī par nepieciešamību koriģēt sankcijas, pauda Bičkovičs.

Viņš skaidroja, ka AT jau 2007.gadā veica tiesu prakses apkopojumu lietu kategorijā, kas attiecas uz seksuālu vardarbību pret bērniem, un jau toreiz bija ieteikumi, kas pamatā saistīti ar likuma piemērošanu.

Runājot par Liepājas tiesas spriedumu, kas gan sabiedrībā, gan arī politiķu rindās rosinājis plašas diskusijas par likuma normām, kā arī tiesnešu atbilstību un kompetenci, Bičkovičs prognozēja, ka šis spriedums tiks pārsūdzēts gan otrajā, gan trešajā instancē.

Lai gan Bičkovičs nav iepazinies ar šo lietu, viņaprāt, otrās instances spriedumā, visdrīzāk, tiks izgaismotas iespējamās kļūdas.

Protams, viena lieta ir sabiedrības vērtējums vai medijos paustās atziņas, bet nevar zināt, vai tās būs savietojamas ar profesionālu vērtējumu, sacīja Bičkovičs.

Jau ziņots, ka jautājums par dzimumnoziegumiem aktualizējās pēc tam, kad Liepājas tiesa kādu tēvu un dēlu par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo sodījusi ar piespiedu darbu. Gan valsts apsūdzības uzturētājs, gan apsūdzēto advokāts norādīja, ka sods ir adekvāts nodarījumam, tomēr vēlāk šis spriedums tika pārsūdzēts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu