«Gaismas pils» atklāšanā vēlas parādīt, ka bibliotēka pieder katram (10)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Visi Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas jeb «Gaismas pils» atklāšanas pasākumi, arī «Salasīšanās» 28.augustā un 29.augustā, balstās idejā, ka bibliotēka pieder katram Latvijas iedzīvotājam, «Salasīšanās» izziņošanas pasākumā pastāstīja LNB atklāšanas svētku radošais direktors Gatis Mūrnieks.

Ar to saistīta arī akcija, kura šodien tika atklāta Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā. Tajā katrs var uz īpaši šim mērķim veidotas kartītes uzrakstīt, ko viņam nozīmē bibliotēka, papildinot jau iesākto «Mana bibliotēka ir mana ...». «Salasīšanās» pasākumā 29.augustā tiks paziņoti vispopulārākie ieraksti.

Šodien stacijā savus vēstījumus uz «Vēstījumu sienas» atstāja divi mūziķi, kuri piedalīsies LNB atklāšanas pasākumā, - Ieva Akuratere un Kārlis Būmeisters. Akuraterei viņas bibliotēka ir viņas apgaismība, savukārt Būmeisters uz kartītes atstājis uzrakstu, kuru viņam veltījis vectēvs. Bibliotēka viņam esot vieta, kur «krāt, kopt un vairot skaistumu».

Mūrnieks pastāstīja, ka «Salasīšanās» notiks līdzīgi kā sadziedāšanās, jo latvieši ir ne tikai dziedātāju, bet arī lasītāju tauta. Pasākuma vietā pie «Gaismas pils» atradīsies ap 100 mikrofoniem, lai katrs varētu iesaistīties lasīšanā.

«Salasīšanās» mākslinieciskais vadītājs Juris Vaivods norādīja, ka Latvija ir dzejas lielvalsts, jo dzejnieki - sākot no Ausekļa līdz Imantam Ziedonim - bijuši tie, kas veidojuši Atmodu - brīvu Latvijas valsti. «Salasīšanās» pasākumā skanēs arī dziesmas, kuras tapušas ar Aspazijas, Ausekļa, Vizmas Belševicas, Māra Čaklā, Aleksandra Čaka, Ārijas Elksnes, Klāva Elsberga, Jāņa Petera, Viļa Plūdoņa, Raiņa, Knuta Skujenieka, Ojāra Vācieša, Māras Zālītes un Ziedoņa vārdiem.

«Salasīšanās» pasākumā piedalīsies koris «Kamēr…», Akurātere, Būmeisters, Dita Lūriņa, Aija Vītoliņa, Jānis Stībelis, Valters Frīdenbergs, Normunds Rutulis, Elīna Šimkus un citi populāri dziedātāji.

Mūziķi Ieva Akuratere un Kārlis Būmeisters
Mūziķi Ieva Akuratere un Kārlis Būmeisters Foto: LETA

Ar «Gaismas pils» atklāšanu bijusi saistīta «Grāmatu draugu ķēde» 18.janvārī, kā arī LNB lentes griešana visā Latvijā un virtuāli internetā. LNB jaunā ēka ikvienam bijusi atvērta jau no 12.jūnija, kad ar pasākumiem «Kaskādes» tika atvērti bibliotēkas stāvi.

Jau ziņots, ka sākusies «Gaismas pils» oficiālās atklāšanas nedēļa. Rīt, 26.augustā, paredzēta Dainu skapja pārvešana uz bibliotēkas jauno ēku. Savukārt «Gaismas pils» pirmā oficiālās atklāšanas diena, 28.augusts, sāksies ar Novadu dienu, kas norisināsies no plkst.12 līdz 21. Līdztekus šim pasākumam plkst.15 notiks arhitekta Gunāra Birkerta preses konference un video «Klinšu raksti. Virtaka» atklāšana, bet plkst.16 - fotoizstādes «Latvijas mazā Gaismas pils» atklāšana.

29.augustā no plkst.12 bibliotēkā varēs apskatīt fotoizstādi «Gaismas pils lentes griešana». Līdz ar šo brīdi sāksies arī bibliotēkas tapšanas procesā iesaistīto partneru godināšana. Jau no plkst.20 būs iespējams apskatīt LNB. Plkst.21 bibliotēkas laukumā sāksies «Gaismas pils» publiskās atklāšanas pasākums «Salasīšanās».

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu