Policija imigrantu savaldīšanai Lesbas salā izmanto stekus

TVNET/LETA/DPA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grieķijas policijai Lesbas salā, lai savaldītu tūkstošiem nelegālo imigrantu, kas centās iekļūt prāmī uz valsts kontinentālo daļu, pirmdien nācās izmantot stekus.

Kuģī, kurš spēja uzņemt tikai 2500 cilvēku, centās iekļūt apmēram 6000 nelegālo imigrantu, pamatā sīrieši, kas no Turcijas ieradušies Lesbas salā un bijuši spiesti tur palikt vairākas dienas.

Aculiecinieki stāsta, ka policija kārtības nodrošināšanai izmantojusi stekus. Prāmis ar daudziem imigrantiem galu galā otrdien devies uz Pirejas ostu netālu no Atēnām.

Gaidāms, ka drīzumā salā ieradīsies cits prāmis, kurš spēs uzņemt 1700 pasažieru.

Starptautiskās palīdzības organizācijas jau nedēļām lūgušas uz imigrantu pārpludināto salu nosūtīt vairāk prāmju.

Foto: AFP/LETA

Atēnas beidzot apsolījušas, ka norīkos vēl divus kuģus nelikumīgo ieceļotāju pārvešanai no Lesbas un citām salām pie Turcijas krastiem uz Grieķijas kontinentālo daļu.

Pēc Pirejas ostas sasniegšanas imigranti, domājams, sekos tiem simtiem tūkstošu ieceļotāju, kas šogad jau devušies uz ziemeļiem, šķērsojot Maķedoniju un Serbiju, lai ielauztos Šengenas zonā caur Ungāriju.

Lielākā daļa no viņiem cer pieteikties patvērumam Vācijā vai citās bagātākajās Eiropas Savienības (ES) valstīs.

ANO otrdien paziņoja, ka Grieķijas salās patlaban varētu būt apmēram 30 000 nelegālo imigrantu, no kuriem 20 000 atrodas Lesbā.

Sala - «tuvu eksplozijai»

Grieķijas imigrācijas lietu ministrs Janis Muzals pirmdien paziņoja, ka Lesbas sala ir «tuvu eksplozijai» 15 000 nelegālo imigrantu dēļ.

Intervijā radiostacijai «Vima» viņš pastāstīja, ka kuģi, ar kuriem imigranti tiek nogādāti uz Grieķijas kontinentālo daļu, drīz izmantos arī otru ostu, lai samazinātu spiedienu uz 85 000 cilvēku apdzīvoto salu.

«Mitilinē patlaban ir 15 000-17 000 bēgļu, un tas ir oficiālais skaitlis no visiem dienestiem,» sacīja ministrs, atzīstot, ka «situācija ir tuvu eksplozijai».

Foto: AFP/LETA

Otro aizbraukšanas punktu paredzēts atvērt Sigri zvejnieku ciematā tuvākajās dienās.

Guļ zem klajas debess

Liela daļa imigrantu salā guļ zem klajas debess, un tiem nav pieejamas nedz tualetes, nedz dušas.

Šiem pagaidu viesiem pilsētā netiek izdalīta pārtika un dzeramais ūdens, taču nometnēs apstākļi ir tikai nedaudz labāki. Vietējās varasiestādes ar situāciju netiek galā un, kā uzskata kritiķi, arī nevēlas izveidot uzņemšanas sistēmu. Pārsvarā ar to nodarbojas brīvprātīgie un humānās palīdzības organizācijas, kuras piegādā bēgļiem un viņu ģimenēm ēdienu un sniedz medicīnisko palīdzību.

Foto: AFP/LETA

«Mēs ceram, ka tuvākajās piecās dienās [vietējie] un bēgļi jutīs ievērojamas uzlabošanās pazīmes,» sacīja Muzals.

Lesbas mērs Spirs Galins sestdien aicināja vietējos iedzīvotājus boikotēt vēlēšanas 20.septembrī, lai protestētu pret bēgļu pieplūdumu.

«Mēs aicinām Lesbas iedzīvotājus nepiedalīties gaidāmajās vēlēšanās, un apņemamies paši nebalsot, ja tūlīt netiks veikti pasākumi spriedzes mazināšanai,» paziņojumā norādīja Galins.

Pēdējās dienās Lesbas salā izcēlušās sadursmes starp nelegālajiem imigrantiem un policiju, kā arī starp dažādu tautību bēgļiem. Viens no sadursmju iemesliem ir reģistrācijas procesa kavēšanās, kas neļauj viņiem doties ceļā uz citām Eiropas valstīm.

Svētdien uz salu tika nosūtīti policijas papildspēki, jo sīriešu bēgļi tika apmētāti ar Molotova kokteiļiem.

Šogad Grieķijas piekrasti kopumā jau sasnieguši 230 000 nelegālo imigrantu. Pēdējās nedēļās viņu skaits ievērojami pieaudzis, jo tie steidz izmantot labvēlīgos vasaras laikapstākļus.

Grieķijas valdība imigrantu nogādāšanai no salām uz valsts kontinentālo daļu norīkojusi prāmi. Pagājušajā nedēļā Atēnās tika nogādāti apmēram 15 000 bēgļu, bet pirmdien vēl 2500.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu