Atgriežamies pie klasikas. Pārizdoti divi Dostojevska romāni

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kaut gan pārdotāko grāmatu topos parasti lielāko daļu aizņem no jauna izdotas grāmatas un bestselleri, tomēr arī interese par pasaules literatūras klasikas darbiem lasītāju vidū ir pastāvīgi klātesoša. Jo īpaši to rosina šo darbu aktualizācija jaunos teātra iestudējumos un kino ekranizācijās. Atsaucoties uz lasītāju lūgumiem, «Apgāds Zvaigzne ABC» turpina krievu literatūras klasiķu pasaulslaveno darbu atkārtotu izdošanu latviešu valodā.

Grāmatnīcu plauktos jau iepriekšējo gadu laikā nonākuši Ļeva Tolstoja (1828- 1910) romāni «Anna Kareņina» un «Karš un miers«. Tagad šiem darbiem piepulcējas arī jauni izdevumi Fjodora Dostojevska (1821–1881) romāniem «Idiots» un «Noziegums un sods«.

Radīt savu meistardarbu – romānu «Idiots» – F. Dostojevski pamudinājusi iecere radīt «īsteni brīnišķīga cilvēka» tēlu. Savu ideju rakstnieks iemiesojis romāna galvenajā varonī kņazā Miškinā. Kņazs Ļevs Nikolajevičs Miškins pēc vairāku gadu ārstēšanās Šveicē atgriežas dzimtenē, lai sameklētu savus radiniekus un atrastu nodarbošanos. Viņam ir 26 gadi, un viņš sirgst ar «dīvainu nervu slimību». Kņazs Miškins ir labestīgs, atklāts, nesavtīgs cilvēks, kas spēj uzupurēties citu labā, bet «normālā» sabiedrībā, kur valda savtīgums, aprēķins un kaislības, viņu uzskata par idiotu. Pēterburgā kņazu iemīl divas atšķirīgas sievietes, un arī viņš dāvā savu sirdi abām. Rezultātā kņazs tiek ierauts kaislību, intrigu un dramatisku notikumu virpulī.

Foto: publicitātes

Arī filozofiski psiholoģiskais romāns «Noziegums un sods» ir viens no pasaulē pazīstamākajiem krievu literatūras darbiem.
 Rakstnieks tajā atklāj nozieguma sociālos un psiholoģiskos cēloņus, kā arī noziedznieka izjūtas.
 Romāna sižeta pavērsieni ir baisi, neparedzami un tumši kā neskaitāmās šķērsielas, kāpnes un gaiteņi, pa kuriem rakstnieks izvadā lasītāju, bet viņa radīto personāžu dvēseles bezdibeņi – dziļi un drūmi kā pagalmu akas. Galvenais varonis – nabadzīgs students Rodions Raskoļņikovs –, aizrāvies ar pārcilvēka ideju, nogalina augļotāju, uzskatot, ka viņa citiem nes tikai sāpes un ciešanas.
Taču, nemitīgi cenšoties pārliecināt sevi, ka tikai iznīcinājis cilvēku, kam nav tiesību dzīvot, un atbrīvojis citus no tā, viņš aizvien vairāk ieraujas sevī un patiesībā soda pats sevi.

Foto: publicitātes

Lasītāju atjaunoto interesi par Dostojevski noteikti rosinājis arī Latvijas Nacionālā teātra pagājušās sezonas iestudējums «Idiots» Vladimira Nastavševa režijā. «Ja tavā intelekta bagāžā ir šī grāmata, tad, manuprāt, tu jau esi par milimetru labāks cilvēks,» tā par romānu izsakās galvenās lomas – kņaza Miškina – atveidotājs Arturs Krūzkops.

www.zvaigzne.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu