LTV piedāvās Baltijas ceļa 25. gadadienai veltītu programmu (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Baltijas ceļa 25. gadadienā, sestdien, 23. augustā, Latvijas Televīzija (LTV) piedāvās leģendārajai cilvēku ķēdei, kas vienoja Igauniju, Latviju un Lietuvu centienos pēc brīvības, veltītu programmu ar režisora Askolda Saulīša dokumentālās filmas «Baltijas brīvības ceļš» pirmizrādi, Baltijas ceļa gadadienai veltītu koncertu un speciālām LTV Ziņu dienesta reportāžām tiešraidēs no trim Baltijas valstīm un vēsturiskā notikuma atmiņām.

Sestdien, 23. augustā, pulksten 9.00 un 14.00, LTV Ziņu dienests speciālizlaidumos, kā arī ziņu pārraidēs nodrošinās tiešraides un translācijas no Baltijas ceļa 25. gadadienas svinīgajiem notikumiem visās trīs Baltijas valstīs un ieskatīsies arhīvu materiālos. Šajā darbā savu atbalstu sniegs Lietuvas un Igaunijas sabiedriskās televīzijas.

Pulksten 19.30, televīzijas pirmizrādi piedzīvos pazīstamā režisora Askolda Saulīša jaunā filma «Baltijas brīvības ceļš», kurā atspoguļoti notikumi, kas saistīti ar Baltijas valstu nostāšanos uz vienas vēsturiskās attīstības ceļa uzreiz kopš neatkarības proklamēšanas 20. gadsimta sākumā. Pirmie ciešākas sadarbības soļi tika sperti 1920. un 1930. gados, tomēr tie nespēja novērst valstu neatkarības zaudēšanu. Izcilākais Baltijas tautu sadarbības piemērs ir 1989. gada 23. augustā notikusī demonstrācija pret Molotova - Ribentropa paktu - Baltijas ceļš, kas pulcēja gandrīz 2 miljonus cilvēku sadot rokas un izveidot dzīvo ķēdi no Tallinas līdz Rīgai un Viļņai. Tas bija arī solis tuvāk neatkarības atjaunošanai, sabrūkot PSRS.

Baltijas ceļš ir process, kura rezultāts ir realitāte, kurā mēs pašlaik dzīvojam. Dižās sociālās, ekonomiskās un politiskās 1990. gadu pārmaiņas un atkalapvienošanās ar Eiropas politisko, sociālo un kultūras vidi. Baltijas brīvības ceļš ir trīs valstu - māsu sadarbība un arī sāncensība brīvās pasaules un brīvā tirgus apstākļos, esot plecu pie pleca gan priekos, gan arī grūtībās.

Pulksten 21.00, atzīmējot Baltijas ceļa 25. gadadienu, Latvijas Televīzija demonstrēs šim notikumam veltītu koncertu, kurā uzstāsies visu trīs Baltijas valstu mākslinieki. Koncertā, kas notiks pie Brīvības pieminekļa, ietverta Latvijai, Lietuvai un Igaunija nozīmīgu autoru darbi, uzstāsies trīs valstu kori un solisti. Koncertā skanēs latviešu komponistu Raimonda Paula, Imanta Kalniņa, Mārtiņa Brauna un Zigmara Liepiņa mūzika. Baltijas ceļa jubilejai veltītajā pasākumā piedalīsies trīs valstu diriģenti – Māris Sirmais, Modests Pitrens un Pauls Megi. Notikumu noslēgs savulaik visās trīs Baltijas valstīs lielu popularitāti guvusī dziesma «Atmostas Baltija». Koncerta mākslinieciskais vadītājs – Arturs Maskats. Skatītājus uzrunās trīs Baltijas valstu vadošās amatpersonas.

Savukārt sestdien pulksten 19.00 gaidāma projekta «Latvijas kods» filma «Mēstepatās». Režisora Zigurda Vidiņa dokumentālā īsfilma par «Dižkoku atbrīvotājiem» – Imanta Ziedoņa pulcētu domubiedru grupu, kas pirms 37 gadiem, kad toreizējā Padomju Latvijā spridzināja ozolus, devās Latvijā atbrīvot dižkokus no brikšņiem.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu