«Baltā nakts»: ko redzēt, kurp doties? TVNET iesaka

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mūsdienu kultūras forums «Baltā nakts», kas notiks naktī no 5. uz 6. septembri, tiek organizēts jau 10. gadu pēc kārtas, iesaistot galvaspilsētas aktīvākos kultūras un mākslas dzīves pārstāvjus, kā arī starptautiskus mūsdienu mākslas projektus. «Baltā nakts» ir kļuvusi par gaidītu un neatņemamu kultūras notikumu Rīgā, katru gadu septembra sākumā. TVNET tapis arī savs festivāla ceļvedis, šogad uzsverot notikumus Daugavas kreisajā krastā.

 
Foto: http://www.baltanakts.lv/

GAISMAS MILŽI PILSĒTVIDĒ

Laiks: 21.00 - 00.30

Vieta: Vecrīga un Doma laukums

DUNDU» ir lielformāta gaismas leļļu teātris no Vācijas pilsētas Štutgartes, kas guvis plašu skatītāju atsaucību daudzās pasaules valstīs. Dzīvās mūzikas grupas «DUNDUMUSIK» pavadījumā labsirdīgie, komunikablie un teju piecus metrus garie gaismas milži klejo pa pilsētu, nevairoties iesaistīties saspēlē ar garāmgājējiem un apkārtējo vidi. Gaismas leļļu izspēlētās etīdes vienmēr rodas uz vietas un allaž pārsteidz ar jautru un pozitīvisma pilnu noskaņojumu, ko rada ne vien «DUNDU» leļļu meistari, bet arī skatītāji.

Vienīgais, kas ir lielāks par gaismas milzi, ir viņa sirds, un tā aicina ikkatru vienoties jautrā saspēlē Vecrīgā «Baltās nakts» laikā!

«DUNDU» uzstāšanās Vecrīgā

Gaismas leļļu satikšanās performances Doma laukumā: 21.00, 22.00, 23.00, 24.00.

Solo uzstāšanās maršrutā Šķūņu iela – Kaļķu iela: 21.45, 22.45, 23.45.

Projekta idejas autors: DUNDU leļļu mākslinieks Tobiass Husemans (Tobias Husemann).

 
Foto: http://www.baltanakts.lv/

SKAŅU MEŽS BALTAJĀ NAKTĪ

Laiks: 21.00 - 3.00

Vieta: Rīgas Anglikāņu baznīca, Anglikāņu iela 2a

Nepieradinātās mūzikas biedrība «Skaņu mežs» ir pazīstama ar tāda paša nosaukuma novatoriskās mūzikas festivālu, kas jau vairākus gadus norisinās Anglikāņu baznīcā «Baltās nakts» ietvaros. Tie ir augstvērtīgi laikmetīgā avangarda koncertvakari. «Baltās nakts 2015» gaismas tēmas vadīts, «Skaņu mežs» sastāvēs no minimālisma kino, kā arī minimālisma mūzikas visdažādākajās tās izpausmēs, aptverot arī žanriskā izpratnē tālu ceļojušas ietekmju plūsmas. Tā apakšnosaukums būs «Minimālisms gaismā un skaņā».

Koncertprogrammu veidos četri muzikāli priekšnesumi un īsfilmas demonstrēšana.

Katras programmas daļas sākumā tiks izrādīta īsfilma no agrīnā minimālisma kino kustības – Entonija Makkola darbs «Line Describing a Cone». Šajā īsfilmā kino medijs reducēts līdz virtuozai manipulēšanai ar gaismu.

Četri pasākuma koncerti savukārt saturiski un tehniski spoguļosies ar kinodarbu, jo tā vai citādi būs saistīti ar minimālisma estētiku – «gaismas kino» ekvivalentu skaņā. Minimālisms tīrā formā gan tiks pārstāvēts tikai vienā priekšnesumā – komponista un mākslinieka Šarlemāna Palestaina ērģeļmūzikas koncertā. Pārējie priekšnesumi demonstrēs veidus, kuros minimālisms ir ietekmējis dažādas eksperimentālās mūzikas formas: brīvo improvizāciju (basa saksofona spēlētāja Tonija Bevana duets ar minimālisma kompozīcijas interpretu, arfistu Rodriju Deivīzu) un brīvformas tumšo elektronisko mūziku (latviešu projekta «Dubna» uzstāšanās). Visbeidzot, pasākuma programmā savu pasaules pirmizrādi pieredzēs arī kāds aktuāls un visai savdabīgs projekts, proti, apvienības «Plapla Pinky» koncertprogramma «Raver Stay with Me», kurā reiva mūzikas motīvi tiek interpretēti ērģeļmūzikā.

Programma

21.00 Entonija Makkola filma «Line Describing a Cone»

21.40 Tonija Bevana un Rodrija Deivīza improvizētais duets

22.40 «Plapla Pinky» priekšnesums «Raver Stay with Me»

23.40 Šarlemāna Palestaina ērģeļmūzikas koncerts

0.30 Ļuda Mockūna solo improvizācija

1.20 Projekta «Dubna» koncerts

2.00 Entonija Makola filma «Line Describing a Cone»

3.00 Pasākuma noslēgums

Foto: Rodrija Deivīza (Rhodri Davies) foto, autors Heiko Purnhagens (Heiko Purnhagen)

 
Foto: http://www.baltanakts.lv/

«SURVIVAL K(N)IT 7»

Laiks: 12.00 - 1.00

Vieta: Kādreizējā Latvijas Nacionālās bibliotēkas galvenā ēka Krišjāņa Barona ielā 14

«Survival k(n)it 7» «Baltajā naktī» piedāvā plašu laikmetīgās mākslas programmu, kas ietver koncertus, performances, darbnīcas un videoinstalācijas, akcentējot festivāla galveno tēmu - ikdienišķu darbību un «mazo lietu» potenciālu ietekmēt sabiedrībā nozīmīgus procesus.

Dienas pirmajā pusē ģimenes un jaunieši ir aicināti iesaistīties spēlē «Mazo lietu spēks», kas ļaus izpētīt un iepazīt «Survival K(n)it» izstādi no cita skatu punkta. No plkst. 16.00 notiks «Stitch Project» darbnīca, kurā tiks izšūts 10 m garš galdauts un stāstīti pieredzes stāsti aktuālo politisko jautājumu kontekstā.

Dienas otrajā daļā būs iespējams pievienoties mākslinieku apvienībai «Klīga», nododoties ikdienišķām meditācijas praksēm.

Savukārt nakts programmā bibliotēkas lasītavā notiks igauņu eksperimentālās mūzikas pārstāvja Erika Alalogas koncerts un sadarbībā ar «Dzejas dienām 2015» mākslinieku dueta «Kunst oder Unfall» («Kalle un Augusta Lāri») elektroakustiska dzejas performance. To papildinās dzejnieces Liānas Langas lasījumi un mūziķes Ingunas Rubenes improvizācijas.

Pēc koncerta būs iespējams skatīt jauniešu videoinstalāciju programmu «Deja Vu» un ļauties dejām.

Programma

12.00 - 19.00 «The Stitch Project» izšūšanas un sarunu darbnīca
12.00 Tikšanās ar festivāla mākslinieku Džamilu Kamangeru

14.00 «The Stitch Project» pārstāves Hildes Haunas prezentācija

19.00 – 23.00 Mākslinieku apvienības Klīga performance

21.00 – 22.15 Erika Alaloogas performance «Noose Intro»

22.30 – 23.30 «Kunst oder Unfall» elektroakustiskā dzejas performance

23.00 – 00.20 TJN «Annas 2» audio vizuālās performances studijas audzēkņu projektu spēle «Déjà vu»

00.20 – 1.00 Audiovizuāla performance «Dvīņi»

Attēls - Linda Konone, skaņa - Bastard Gy.

 
Foto: http://www.baltanakts.lv/

SKAŅU PLŪDI NOASĀ

Laiks: 20.00 - 1.00

Vieta: Peldošā galerija «Noass», AB dambis 2

Aktuālās latviešu mūzikas izpildītāju un grupu koncerts «Skaņu plūdi Noasā» piedāvā «Balto nakti» pavadīt saturiski un stilistiski dažādas mūzikas skaņās. Šī būs iespēja klausīties jaunu un jau labi pazīstamu mūsdienu dziesminieku uzstāšanos, kā arī vērot populāru grupu priekšnesumus.

Koncertā apmeklētājus ar savām kompozīcijām un izpildījumu uzrunās jaunā, bet jau labi pazīstamā dziesminiece Alise Joste, pieredzējušais mūziķis Edgars Šubrovskis, flautiste un dziedātāja Sniedze Prauliņa, kā arī grupas «Momend» un «Laika suns».

Programma

20.00 Alise Joste

21.00 Edgars Šubrovskis

22.00 Sniedze Prauliņa

23.00 Grupa «Momend»

00.00 Grupa «Laika suns»

 
Foto: http://www.baltanakts.lv/

LE CAMBRIOLEUR/KRAMPLAUZIS

Laiks: 18.00 - 3.00

Vieta: Rīgas mākslas telpa (Lielā zāle), Kungu iela 3

Izstāde «Le Cambrioleur / Kramplauzis» iepazīstina ar Francijas laikmetīgo mākslu, ko atklāj 56 autoru 78 darbi. Tā ir lielākā Francijas laikmetīgās mākslas izstāde, kāda Latvijā organizēta un tās eksponātus franču kurators Gēls Šarbo izvēlējies no sešām privātkolekcijām. Zīmīgi, ka šo kolekciju veidotāji ir Starptautiskās Francijas mākslas izplatīšanas asociācijas ADIAF biedri, bet asociācija ADIAF - Francijas laikmetīgās mākslas prestižā apbalvojuma Marsela Dišāna balva dibinātāja un rīkotāja.

Izstāde «Kramplauzis» piedāvā mākslas darbus no 1998. gada līdz mūsdienām. Daži no tiem nule tikuši pāri darbnīcas slieksnim un tiks izrādīti gandrīz vai pirmo reizi, piemēram, mākslinieku Sipriena Gaijāra darbs «TBT» (2015), un Tarika Kisvansona darbs «Skrējēji» (Runners, 2015). Citi izstādē pārstāvētie mākslinieki jau iemantojuši zināmu ievērību Francijā. Kurators uzsver, ka izstāde «ielaužas» Francijas mākslas scēnā un atklāj tās dažādību: glezniecība turpina dzīvot līdzās video, intīmi stāsti un pirmajā personā izteiktas uzmācīgas domas pieskaras vēsturei, kas iesviež šīs mākslas radītājus, kuri dzīvo «vecā» valstī, dziļas pārmaiņas izjūtošas pasaules sirdī. Izstādes atklāšana būs daļa no «Baltās nakts» 2015. gada spilgtākajiem notikumiem, bet pati izstāde būs apskatāma līdz 2015. gada 20. novembrim.

 
Foto: http://www.baltanakts.lv/

DEJU PASAULE BALTAJĀ NAKTĪ

LAIKMETĪGĀS DEJAS IZRĀDE «ABI»

Laiks: 20.00 - 22.45

Vieta: Rīgas Starptautiskā autoosta, Prāgas iela 1

Velotriālista Jāņa Lāča un dejotājas Evas Vancānes saspēle akcentē mūsu robežas, pieņēmumus un komforta zonu, no kuras mēs spējam vai nespējam iziet, lai panāktu viens otram pretī, lai radītu, lai sadzīvotu… dzīvotu, lai piedzīvotu un mīlētu! Lai paliktu tomēr tas, kas mēs esam: velotriālists un dejotāja; sports un māksla. Sabiedrības pieņēmumi un stereotipi šķērso mūsu taciņas un izvēles, jaunais rada neērtības, īgnumu un bailes. Atšķirīgais izaicina, pievelk, kaitina. Reizēm tas, ko mēs redzam no pirmā acu skatiena, nes absolūti citu informāciju, ja palūkojas kārtīgāk.

Iestudējumi plkst. 20.00 - 20.45 un 22.00 - 22.45

Iestudējuma horeogrāfijas autore: Lilija Lipora. Mūzika: Kaspars Tobis

Foto: http://www.baltanakts.lv/

DEJAS IZRĀDE UN IZSTĀDE «GAISMAS KRĀSAS»

Laiks: 20.00 - 00.00

Vieta: «Direct» krāsu veikals-noliktava, Vienības gatve 93

Krāsu veikals-noliktava «Direct» šogad «Baltajā naktī» piedāvā aplūkot dejas teātra «Stars’ Well» performanci «Krāsas». Tajā, par izteiksmes līdzekli izmantojot dažādas krāsas, atspoguļotas cilvēciskās attiecības. Mijiedarbībā satiekas dzeltenais un zilais, radot zaļo. Kad dzeltenais pieskaras sarkanajam, sanāk oranžs. Izrādē ķermeņa kustību un gaismu mākslas virtuozitāte smalki atklāj tos cilvēciskās saskarsmes punktus, kuri rada reakcijas un jūtu netverami vibrējošo un maģisko noskaņu.

Visa vakara garumā apmeklētājiem būs iespēja arī aplūkot lielformāta gleznu izstādi «Mākslas kņada», kas tapusi sadarbībā ar Latvijas Mākslinieku savienību festivāla «Mākslas dienas 2015» ietvaros. Izstādē pārstāvēti atzīti mākslinieki no Latvijas, Somijas, Igaunijas, Krievijas un Polijas, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas studenti, veidojot unikālu un kontrastainu šodienas vizuālās mākslas redzējumu glezniecībā.

Izstāde apskatāma no 20.00 līdz 00.00, savukārt performance no plkst. 22.00 un 23.00.

Foto: http://www.baltanakts.lv/

ĒNU DEJU IZRĀDE «ČETRI ELEMENTI» PAR STIHIJĀM DABĀ UN CILVĒKOS

Laiks: 22.00 - 1.30

Vieta: Andrejosta, Andrejostas iela 4A

Izrādē «Četri elementi» ar īpašiem viesiem - mūziķiem Laumu Kazaku un Ilmāru Šternu - būs vērojamas dabas spēku, cilvēka emociju, ritma un ēnu maģiskās saspēles. Četras dabas stihijas - ūdens, uguns, zeme un gaiss - šajā izrādē kļūst par elementiem, kas māca tuvoties līdzsvaram starp ļaušanos un stabilitāti, pamatu sakārtošanu, starp pārliecību, uzdrīkstēšanos un iejūtību, sapratni. «Četri elementi» ir stāsts par cilvēka ceļu pretī liktenim, par personīgajiem dēmoniem un izraušanos no ikdienišķās vides. Par izvēlēm, kas jāizdara, par dzīves mācībām, ko varam gūt no apkārtējiem. Izrādi veido skatuves un kustību režisori Līva Gudule un Mārtiņš Līdaks. Tajā būs vērojamas Diānas Daukstes multimediju projekcijas un Rūdolfa Grūbes veidotie specefekti. Izrādē piedalīsies «Happy Dance Studio» dejotāji. Deju izrādes laiki: 22:00, 23:00, 24:00 un 1:00.

 
Foto: http://www.baltanakts.lv/

PĀRDAUGAVA BALTAJĀ NAKTĪ

VĀRDU KALNS

Laiks: 20.00 - 2.00

Vieta: Arkādijas parks

«Baltās nakts» laikā Arkādijas parks pārtaps «Vārdu kalnā», kura norisi iedvesmos Starptautiskais gaismas un gaismas tehnoloģiju gads, kā arī Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileja. Pastaiga pa «Vārdu kalnu» piedāvās nokļūt stāstu un skaņu krātuvē, kurā ikvienam pasākuma apmeklētājam tiks piedāvāta iespēja pabūt saistošā un atraktīvā literatūras klasiķu gaišo ideju pasaulē pavisam vienkāršā veidā – pastaigājoties pa Arkādijas parka kalnu. Izejot cauri vairākiem līmeņiem, būs iespēja izbaudīt viņu dzejas un pierakstīto domu skanisko un vizuālo iedarbību. Pašā Arkādijas parka virsotnē no plkst. 20.00 «Baltās nakts» apmeklētāji varēs baudīt muzikālus priekšnesumus. Uzstāsies grupas «Zāle», «Dzelzs Vilka Jauno Jāņu orķestris», «Sus Dungo», mūziķe Sabīne Moore.

Programma

20.00 Apmeklētājiem būs iespēja doties uz tuvo Pārdaugavu, lai, pastaigājoties pa Arkādijas parku, baudītu skaniski un vizuāli ietērptu Aspazijas un Raiņa ideju pasauli. Parkā izvietotās norādes ļaus iet cauri dažādos gados tapušajām pārdomām par cilvēka vietu šajā pasaulē, papildus skanot rakstnieku tekstu ierakstiem.

22.00 Uzstājas apvienība «Dzelzs Vilka Jauno Jāņu orķestris», kas, līdzīgi kā citas grupas un mūziķi, bez savas kopējās programmas, izpildīs arī dziesmas ar Aspazijas tekstiem.

22.30 Uzstājas grupa «Zāle»

23.00 Uzstājas grupa «Sus Dungo»

23.30 Uzstājas Sabīne Moore

Pēc pusnakts: abu dzejnieku radošie teksti mijas ar Radio Naba DJ izvēlētu skanisko noformējumu: dziesmas, kas pasākuma apmeklētājiem ļaus laisties dejās vai vienkārši izbaudīt došanos cauri Arkādijas parkam uz citiem «Baltās nakts» tuvās Pārdaugavas pasākumiem.

Foto: http://www.baltanakts.lv/

DEJU LAIKMETS UN BĪTU CĪŅAS GAISMAS PILĪ

Laiks: 20.00 - 2.00

Vieta: Latvijas Nacionālā bibliotēka, Mūkusalas iela 3

«Baltās nakts» pirmā daļa veltīta diskotēku kultūras un elektroniskās mūzikas pirmsākumiem Latvijā un bijušajās Padomju Savienības bloka valstīs. Par tēmu diskutēs mākslas kurators, pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados populāro kultūras pasākumu-festivālu «OPEN» organizators Kaspars Vanags un leģendārais multimākslinieks Indulis Bilzēns (Frankfurte, Vācija). Sarunā piedalīsies arī režisors Viktors Buda, kurš šobrīd strādā pie filmas «Deju laikmets». Tā vēsta par deju kultūras dzīvi astoņdesmito gadu padomju Latvijā.

Diskusijai sekos «Dirty Deal Audio» rīkotās atraktīvās Bītu cīņas (beat battle) jeb elektroniskās mūzikas izpildītāju sacensības. Bītu cīņu norises laikā dalībnieki tiks sadalīti pa pāriem, un katrs dalībnieks sniegs minūtes garu dzīvo priekšnesumu, izpildot iepriekš sagatavotas remiksu kompozīcijas, kurām par pamatu tiks izmantoti Hardija Lediņa, Ingus Baušķinieka un grupas «Zodiaks» skaņdarbi.

Programma

20.00 - 22.00 Indulis Bilzēns un Kaspars Vanags par diskotēku kultūras un elektroniskās mūzikas pirmsākumiem Latvijā. Tikšanās ar filmas «Deju laikmets» režisoru Viktoru Budu

22.00 - 00.00 Bītu cīņas. Dalībnieki - Niklavz, Oriole, Kodek, Kashuks, TV Maskava, Minciisha Ieraksti un divi Bītu cīņu konkursa uzvarētāji

00.00 - 2.00 uzstājas Bītu cīņu dalībnieki

Foto: http://www.baltanakts.lv/

VIDEOGRĀFIJA X

Laiks: 21.00 - 3.00

Vieta: Latvijas Universitātes akadēmiskais centrs «Torņakalns», Jelgavas iela 1

Šā gada kultūras forums paredz sasniegt jaunus apvāršņus un atvērt jaunas durvis, kas atbilst projekta «Videogrāfija X» programmai. Vienīgajā un senākajā klasiskā tipa augstākajā mācību iestādē, Latvijas Universitātē, jaunuzceltajā akadēmiskajā centrā «Torņakalns» notiks intelektuāli daudzveidīgās, laikmetīgās skaņu pasaules priekšnesumi un manifests vienlaikus. «Videogrāfija X» viesmākslinieki - «SCULPTURE» (Lielbritānija), «BEACHERS» (Lielbritānija/ Latvija), «RIN LA» (Igaunija) un «AON» (Latvija, Rīga). Programmā arī DJ un VJ priekšnesumi – Wickis, Gosh, Selfish/ Bombey un VJ PB. Mūziķu uzstāšanos vizuāli bagātinās oriģinālas, pašu mākslinieku veidotas lielformāta video instalācijas.

Foto: http://www.baltanakts.lv/

TAPDAV GAISMAS UN KULTŪRAS EVOLŪCIJA TORŅAKALNĀ

Laiks: 20.00 - 1.00

Vieta: Torņakalna baznīca, Torņakalna iela 3/5

Programma

20.00 Ērģeļu improvizācijas - L. Carjkova, I. Putniņa muzikāls pārdzīvojums

20.45 Dejas priekšnesums - modernās dejas priekšnesums videi neierastā formā

21.00 Kora «SŌLA» uzstāšanās – jauktā kora emocionāls priekšnesums ar atpazīstamām melodijām

21.30 Kokles ansambļa «Raksti» uzstāšanās - kokles mūzikas un gaismu spēles priekšnesums

22.00 Kārlis Kazāks, ģitāra, solo – sirsnīgs mākslinieks, sirsnīga mūzika

22.30 Dejas priekšnesums – modernās dejas priekšnesums neierastā vidē

22.45 Goran Gora - kopā ar mākslinieku, kas pārsteigs

23.30 Jānis Pelše & draugi – bagātīga ērģeļu muzikālā programma ar skaņdarbiem no viduslaikiem līdz Hardija Lediņa repertuāram, kuru pavadīs vizuāls ceļojums video projekcijās.

Foto: http://www.baltanakts.lv/

GAISMRAŽI

Laiks: 21.30 - 00.30

Vieta: Kalnciema kvartāls, Kalnciema iela 35/37

Kalnciema kvartāls aicina uz projektu, kas apvieno divus eksperimentālus un spožus laikmetīgos komponistus Jēkabu Nīmani un Kristapu Pētersonu, kā arī aktieri un režisoru Vari Piņķi. Viņi uzrunās auditoriju caur mūzikas, gaismas un teksta medijiem

Performances laikā būsim liecinieki kontrabasa, basklarnetes un tubas tembrālo krāsu saspēlei, uz kuras vibrācijām reaģēs jutīgi gaismu kanāli, radot ekvivalentu gaismas avotu rotaļu dzirdamajai muzikālajai līnijai gan spožuma, gan nokrāsu diapazonā. Šo saspēli caurvīs dažādu sabiedrībā zināmu politiķu un mākslinieku «Gaismražu» manifesti.

Programma

21:30 – 22:00 Jēkaba Nīmaņa skaņu instalācija, kurā skaņas objekts darbina gaismas objektus, izmantojot instalētos resursus.
22:00 – 23:00 performance «Gaismraži» – mūzika, gaisma, teksts. 23:00 – 23:30 Jēkaba Nīmaņa skaņu instalācija, kurā skaņas objekts darbina gaismas objektus, izmantojot instalētos resursus. 23:30 – 00:30 performance «Gaismraži» – mūzika, gaisma, teksts+ improvizācija.

Foto: http://www.baltanakts.lv/

«ZUNDAS SĀDŽA» - PĀRDAUGAVAS SENĀKĀ CIEMA SVĒTKI

Laiks: 19.00 - 1.00

Vieta: Arhitektūras un mediju centrs «H206» un apkārtnes teritorija, Ūdens iela 6

Programma

19.00 - 22.00 Zundas skolas radošās darbnīcas bērniem un citiem interesentiem. Izmantojot gaismas un ēnas spēli, tiks projicēta Zundas ciema vēsture. Nodarbības vadīs «Pigeon-Bridge» baložu saime un bērnu multfilmu darbnīca «MultenKulten».

20.00 - 23.00 Sādžas pagalmā bērnu multfimu kultenis. Programmu piedāvā «MultenKulten».

20.00 - 21.00 Koncerta vietā «Zunda dārzs» sapņu stāstus atskaņos dziedātāja Elizabete Balčus.

21.00 - 22.00 «Galganberga kalnā» (arhitektūras un mediju centra «H2O6» video zāle) «United Sorry» un «Theater im Bahnhof» no Austrijas ar grupu «Die Liebe, ihr Tod un sein Lebensberater» koncertizrādē «No, Nothing» svinēs dzīves, mīlestības un nāves valdzinošo sākumu un beigas.

22.00 Koncertvietā «Zunda dārzs» etnogrāfiskā ceļojumā «Laiva» pa Latvijas ūdens takām vedīs kokļu mūzika ģitāristu izpildījumā, kur apvienojušies mūziķi no grupām «Soundarcade», «Tesa». Savukārt pa dziļām meža takām izvadīs eksperimentālā folka grupa «Das Sonntags Legion».

Foto: http://www.baltanakts.lv/

ZINĪŠA PRIZMA

Laiks: 22.00 - 2.00

Vieta: Meža un Nometņu ielas krustojums, Nometņu iela 1, Coffee Tower

Meža un Nometņu ielu krustojumā improvizētā terasē «Saldus brīvdabas kino» «Baltajā naktī» demonstrēs Martas Hercas dokumentālo filmu «Āgenskalna portreti». Atklāšanas seansā plkst. 22.00 autores anotācija. Seansi notiks ar 40 minūšu starplaiku.

 
Foto: http://www.baltanakts.lv/

GARŠA, SKAŅA, GAISMA

GASTROVIZUĀLS UN MUZIKĀLS EKSPERIMENTS KAFEJNĪCĀ «VIETA»

Laiks: 21.00 - 2.00

Vieta: Kultūrbārs «Vieta», Kr. Valdemāra iela 61

Kultūrbārā «Vieta» notiks gastrovizuāls eksperiments vinila plašu mūzikas un gaismas staru pavadījumā. Atraktīvā pavāra Žaņa Raivo Behmaņa virsvadībā notiks ēdiena gatavošanas performance, kuras laikā, lietojot dažādus specefektus (šķidrais slāpeklis, uguns liesmas), produkti mainīs krāsu, faktūru, tekstūru. Vakara gaitā norisināsies triju pavāru meistarklases, kuru noslēgumā tās dalībnieki varēs nobaudīt radītos ēdienus. Vizuālu un audiālu akcentu eksperimentam piešķirs ultravioletie gaismas stari un dīdžeja Riharda Bražinska spēlētā mūzika.

Īpašu gaisotni radīs neikdienišķā «Vietas» vide - gaismas staros pēkšņi galda virsmas iegūs jaunu faktūru, logos gaisma spēlēsies ar ēnām.

Pavāru meistarklases: plkst. 21.00, 22.00 un 23.00

Foto: http://www.baltanakts.lv/

SLĀPES

Laiks: 15.00 - 23.00

Vieta: bijusī tekstilfabrika «Boļševička», Ganību dambis 30

Šis monumentālais okeāna vētras piemineklis aicina uzkavēties ainavā, ko veido nerimstoša ūdens masu kustība, vējš, lietus un troksnis, vērot un ieklausīties stihijā no attāluma, kas nebūtu iespējams dabiskajā vidē, kad apbrīns mijas ar šausmām. Autors Voldemārs Johansons: «Iedvesma šim darbam radās no personīgās pieredzes, ko nebūtu iespējams attēlot citādi, kā vien vizuāli un ar skaņu. Atrodoties ceļojumā Islandē, man gadījās piedzīvot vētru Atlantijas okeāna krastā. Jau agrāk man bija pastiprināta interese par viļņu kustību dabā, vēja un ūdens mijiedarbības rezultātā tapušiem kustības formrakstiem, taču tajā brīdī mani pārsteidza paša sajūtas, kas reti skarbajos laika apstākļos lika drīzāk steigšus meklēt pajumti, nekā nodoties neatkārtojami interesantās dabas izrādes vērošanai, ko veidoja vēja, ūdens, lietus un gaismas saspēle.» Voldemārs Johansons ir latviešu mediju mākslinieks, kurš strādā ar dažādām skaņu mākslas formām no komponēšanas līdz skulptūrai. Mākslinieks pēta skaņas uztveri un pieredzi dažādās audiovizuālās formās. Šīs tēmas iedzīvinātas kritiķu augsti novērtētos darbos.

Foto: http://www.baltanakts.lv/

GAISMASKOKS. JAUNO MĀKSLA

Laiks: 18.00 - 3.00.

Vieta: Rīgas mākslas telpa, Intro zāle, Kungu iela 3.

Gaisma izstādē ir nozīmīgākais izteiksmes līdzeklis, iedvesmas un izpētes avots. Jaunie autori - pusaudži un jaunieši, kuri mākslu apgūst vēl tikai mākslas skolās, ne augstākajās izglītības iestādēs, pētījuši gaismas iedarbību uz dažādiem materiāliem, gaismas īpašības un tās avotu raksturu, īstenojot idejiski piesātinātus un arī tehnoloģiski sarežģītus darbus.

Artūra Novika interaktīvais «Gaismaskoks» aicina izstādes apmeklētāju iedegt koku. Taču mākslas objekts sāk mirdzēt, tikai sadarbojoties vairākiem cilvēkiem, tā apliecinot mīlestības un draudzības enerģijas spēku.

Daļa izstādes darbu ir interaktīvi, tie aicina ikvienu skatītāju iesaistīties un līdzdarboties. Uzvelkot «Varas cimdu» (autore Gundega Čīma), var apjaust savu spēku, ietekmēt apkārtējo vidi, var vērot, kā mainās pilsēta dienas un nakts apgaismojumā («No putna lidojuma», autore Marija Helēna Kuzņecova) vai papildināt luminiscējošo zīmējumu kolekciju.

Izstādes autori ir Ulbrokas, Madonas un Alsungas Mākslas skolu, Jāņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas un Māras Muižnieces Rīgas Mākslas skolas audzēkņi un absolventi, kā arī mākslas izglītības centra «Trīs krāsas» audzēkņi.

Izstādes «Gaismaskoks. Jauno māksla» darbi ir daļa no Latvijas ekspozīcijas starptautiskajā jauniešu laikmetīgās mākslas triennālē «Eksperimenta!», kas notika 2014. gada nogalē Tallinā (Igaunijā), to organizēja Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Latvijas ekspozīcija tika atzīta par labāko triennāles ekspozīciju, Renāte Berķe un Ieva Karpova saņēma «Canson» Eiropas jaunā mākslinieka balvu kā triennāles labākās jaunās autores.

Izstāde būs apskatāma līdz 2015. gada 13. septembrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu